Wat zijn spanplafonds?

Niet iedereen is bekend met de term spanplafond en toch wordt deze steeds meer gebruikt. Heb je een lelijk plafond en geen tijd (of zin) om je vaste plafond te veranderen? Wil je gewoon eens een nieuw plafond?

Klinkt de ruimte hol en hoor je steeds een nagalm? Dit zijn stuk voor stuk allemaal goede redenen om een spanplafond te nemen. Wat spanplafonds zijn, wat een spanplafond kost, de voor- en de nadelen en nog veel meer lees je allemaal in dit artikel.

Ontvang GRATIS offertes en advies

wat zijn spanplafonds

Een spanplafond, wat is dat?

Een spanplafond is een kunststofdoek. Dit doek wordt onder het oude bestaande plafond gespannen op systeemprofielen aan de muren (vandaar de naam spanplafond). Hierdoor ontstaat een geheel nieuw plafond die niet van echt te onderscheiden is.

Evenals met een ‘gewoon’ plafond is het ook mogelijk om bijvoorbeeld spotjes of hanglampen in het plafond aan te brengen. Er zijn twee soorten spanplafonds verkrijgbaar: het spanplafond gemaakt van polyester en het spanplafond van pvc.

Wat is een spanplafond van pvc-folie?

Een andere benaming voor pvc-spanplafond is warm spanplafond. Deze naam heeft alles te maken met de manier van opspannen. Het pvc-doek wordt eerst aangebracht en daarna pas opgespannen.

Dit opspannen gebeurt door middel van een warmtekanon. Het warmtekanon verhit het pvc-doek tot veertig tot zestig graden Celsius. Door de warmte gaat de pvc-folie krimpen en wordt het spanplafond vanzelf strakker gespannen.

Wat is een spanplafond van polyester?

Zoals je waarschijnlijk al vermoedde, wordt een spanplafond van polyester ook wel koud spanplafond genoemd. Een spanplafond van polyester wordt opgespannen op kamertemperatuur. Je hoeft de ruimte dus niet te verwarmen. Ook het doek van een spanplafond van polyester wordt eerst gemonteerd. Vervolgens wordt het doek vanuit het midden naar de zijkanten met een spatel opgespannen.

spanplafonds mogelijkheden

 

Wat zijn de verschillen tussen een spanplafond van pvc en een spanplafond van polyester?

Behalve de manier van opspannen, zijn er nog wel meer verschillen tussen een spanplafond van pvc en een spanplafond van polyester. We zetten ze even op een rijtje.

  • De kleur

Een pvc-spanplafond heeft een glanzende kleur. Het is ook mogelijk om een pvc spanplafond te krijgen in een matte kleur. Een spanplafond van polyester is alleen maar in een matte kleur verkrijgbaar en doet heel erg denken aan een strak gestuukt gewoon plafond.

  • De naden

Een pvc-spanplafond wordt tegenwoordig slechts om de vijf meter geseald. Hierdoor ontstaan hele dunne (nauwelijks waarneembare) naden. Een spanplafond van polyester kan heeft meestal nog een veel groter oppervlak zonder naden.

  • De stabiliteit

Een pvc-spanplafond is minder stabiel dan een spanplafond van polyester. Dit betekent dat de kans op scheurvorming bij een pvc-spanplafond groter is dan bij een spanplafond van polyester. Ook hanglampen en lichtspots zijn makkelijker aan te brengen bij een spanplafond van polyester. Je kunt hierin namelijk meer en makkelijker gaten maken voor de spotjes en de lampen.

  • Is een spanplafond recyclebaar?

Een spanplafond van pvc is door zijn samenstelling niet te recyclen. Een spanplafond van polyester is voor negentig procent recyclebaar.

  • De prijs

De prijs van een pvc-spanplafond is iets lager dan die van een spanplafond van polyester. Per vierkante meter is het verschil vijf tot tien euro (inclusief plaatsing), dus als je geen enorme oppervlakken hebt, zullen de verschillen niet heel groot zijn. Zie hiervoor ook elders in dit artikel bij ‘prijzen’.

  • Is een spanplafond overschilderbaar?

Een spanplafond van pvc is niet overschilderbaar en een spanplafond van polyester wel. In de praktijk komt het echter nauwelijks voor dat men een spanplafond over laat schilderen. Het brengt namelijk veel werk met zich mee en spanplafonds zijn tegenwoordig in allerlei kleuren en dessins verkrijgbaar. (Toch tips nodig? Lees dan ook dit artikel.)

Als je de verschillen per type spanplafond tegen elkaar afweegt, zal je al snel tot de conclusie komen dat een spanplafond van polyester beter uit de verf komt dan een spanplafond van pvc. In de praktijk komt het er dan ook op neer dat een leverancier sneller een spanplafond van polyester aan zal raden dan een van pvc.

spanplafonds voordelen

 

Wat zijn de voordelen van spanplafonds?

We hebben in dit artikel al zijdelings een paar voordelen van een spanplafond genoemd. Nu zetten we ze even duidelijk op een rijtje.

  • Geen reparatie nodig aan het bestaande plafond

Hoe krom en versleten je oude plafond ook is. Door het plaatsen van een spanplafond is dit helemaal weggewerkt en komt er een strak spanplafond voor terug met een mooie randafwerking.

  • Snelle plaatsing

Het is een beetje afhankelijk van de oppervlakte, maar het lukt vrijwel altijd om binnen een of twee dagen een spanplafond aan te brengen en af te werken.

  • Weinig onderhoud

Een spanplafond is volledig afwasbaar. Hierover kun je meer lezen onder het kopje ‘onderhoud’.

  • Een spanplafond is een handige tijdelijke oplossing

Als je een mooi oud plafond hebt, bijvoorbeeld met ornamenten, maar je hebt nog niet het geld om dit volledig te laten renoveren, kan een spanplafond een goede tijdelijke oplossing zijn.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat zijn de nadelen van een spanplafond?

Natuurlijk heeft een spanplafond ook nadelen, maar dat zijn er gelukkig niet zo veel.
Een spanplafond loopt een groter risico op snelle beschadiging. Als je bijvoorbeeld met een scherp voorwerp (zoals een schroevendraaier) in de buurt komt van het spanplafond, is een beschadiging snel gemaakt.

Ook is er een mogelijk risico op verkleuring van het spanplafond. Daarnaast is het lastig om nog veranderingen aan te brengen (bijvoorbeeld in de verlichting) als het spanplafond eenmaal geplaatst is. Geplaatst is echt geplaatst en dat kun je niet meer veranderen.

Hoe lang gaat een spanplafond mee?

We kunnen gerust stellen dat een spanplafond een duurzaam product is. De garantie die een leverancier geeft op een spanplafond ligt gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar. Dit geeft al aan dat een spanplafond minimaal deze tijd mee zal moeten gaan. Bij normaal gebruik en goed onderhoud kun je er gerust nog een aantal jaren bij optellen.

spanplafonds spanplafond

 

Wat voor soorten spanplafonds zijn er nog meer?

We hebben al de onderverdeling gemaakt tussen een pvc-spanplafond en een spanplafond van polyester, maar binnen deze soorten zijn er ook nog weer verschillende typen.

  • Een spanplafond met een print

Wil je een mooie boom op je plafond? Een prachtige zonsondergang? Of een foto van je kind(eren). Het is allemaal mogelijk. In de meeste gevallen kiest men voor de standaardkleuren: (gebroken) wit, beige of grijs, maar een spanplafond is in principe in alle kleuren verkrijgbaar.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een print. Er zijn spanplafonds met voorgedrukte prints, maar het is ook mogelijk om je eigen print op het spanplafond te laten drukken. Het is zelfs mogelijk om een spanplafond met reliëf te nemen.

  • Het lichtdoorlatende spanplafond

Wil je geen spotjes in het doek, maar onder het doek? Dat kan, maar dan heb je wel een speciaal lichtdoorlatend doek nodig. Je kunt op deze manier hele mooie effecten creëren.

Als je voor een lichtdoorlatend spanplafond gaat, wordt er altijd een extra doek aangebracht. Dit is een zogenaamd anti-vliegendoek. Hierdoor heb je geen hinder van insecten of vuil wanneer dit op het lichtdoorlatende doek zou vallen.

  • Het akoestisch spanplafond

Als je een hinderlijk galm in de ruimte hebt, kun je dit tegengaan door het aanbrengen van een akoestisch spanplafond. Bij een akoestisch spanplafond wordt gebruik gemaakt van een speciaal doek met ontelbare minuscule gaatjes.

Samen met een isolatiedeken zorgt het doek ervoor dat de hinderlijke nagalm geabsorbeerd wordt. Zo kun je je in de ruimte veel beter verstaanbaar maken en klinken harde geluiden (schreeuwende kinderen, harde muziek) een stuk aangenamer.

spanplafonds plaatsen

Hoe kun je spanplafonds het beste onderhouden?

Gelukkig geeft het onderhouden van een spanplafond weinig werk. Het enige wat je nodig bent is: warm water, schoonmaakmiddel en een doekje. Daarmee is een spanplafond namelijk al heel goed te reinigen. Denk er wel om dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen of schurende producten, als schuursponsjes en dergelijke, gebruikt.

Als het doek gaat verkleuren, door bijvoorbeeld nicotine of roet van een kachel, ben je verder van huis. Dan zal er een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf aan te pas moeten komen om het doek te reinigen en de kosten hiervan kunnen erg hoog uitvallen. Probeer deze manieren van vervuiling dus zo veel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door goed te ventileren.

Wat is de prijs van spanplafonds?

Een spanplafond van pvc kost 70 tot 75 euro per vierkante meter. Zoals eerder al gezegd ben je voor een spanplafond van polyester iets meer kwijt, namelijk 75 tot 85 euro per vierkante meter. Voor een spanplafond met een print betaal je 90 tot 100 euro per vierkante meter en een standaard akoestisch plafond kost 100 tot 150 euro per vierkante meter. Een lichtdoorlatend spanplafond kost ongeveer 140 euro per vierkante meter.

Alle prijzen zijn inclusief plaatsing en btw. De prijzen zijn wel afhankelijk van, bijvoorbeeld, de oppervlakte, het materiaal en de prijzen van degene die het plaatst. Het gaat hier dan ook om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Als je graag een exacte prijs wilt weten voor een spanplafond, dan kan je hier gratis en vrijblijvende offertes aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?

2. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.