Spanwand

Een spanwand heeft heel veel mogelijkheden en is zeer snel te plaatsen. Elk spanwand is anders, omdat ze voor elke ruimte uniek en op maat worden gemaakt. Dat komt omdat dit type wand bestaat uit een profiel en een doek, waarbij het profiel en het doek op maat nooit standaard zijn.

Het wordt gemaakt overeenkomstig de afmetingen van de ruimte waar het wordt geplaatst. Het kan als één geheel worden geplaatst of modulair, in dat geval bestaat de de wand uit diverse segmenten of panelen.

Dit spandoek wordt strak gespannen op het profiel, wat een uiterst strak en naadloos uiterlijk geeft. Het is haast niet te onderscheiden van een mooi schilderij op canvas. Spanwanden kan je niet alleen als ruimte afscheiding toepassen, maar tevens om lelijke muren te bedekken.

Het is uiteraard een hele klus om een slecht uitziende muur te gaan verven of behangen. Met spanwanden kan je in één montage, en meestal in één dag, het hele muuroppervlak bedekken. Lelijke plekken of scheuren zijn dan gelijk bedekt door de strakke uitstraling.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om verlichting en stroompunten in te bouwen, net zoals bij een normale muur. En er zijn zelfs leveranciers die spanwanden kunnen bedrukken met elk motief of afbeelding die jij kunt bedenken.

Vind de juiste vakman in jouw regio

spanwand

Het doekmateriaal nader bekeken

Spanwanden kunnen in elke ruimte geplaatst worden. Denk daarbij aan de keuken, slaapkamer, badkamer, en vooral op de kinderkamer is het effect van een bedrukte spanwand heel leuk voor het kind.

Het materiaal van het doek is vervaardigd uit; PVC folie, polyester, Batyline of een stretchdoek. Soms wordt ook wel een fijnmazig gaas als wand opgezet, dan is er wat doorkijk en wordt toch enigszins het open karakter van de ruimte behouden.

Het doekmateriaal is zeer krasbestendig en brandvertragend, de matte uitstraling zorgt voor een mooi overlopend effect met het interieur. Deze spanwanden kunnen strak en naadloos worden opgezet tot wel afmetingen van 5 bij 50 meter. Vele stijlen en ontwerpen kunnen gemaakt worden, en het oppervlak van het spandoek kan vlak, gebogen, of met golvingen of gewelven worden gemaakt.

Akoestische spanwand

Vooral in een werkomgeving, zoals een kantoor, is het wenselijk dat een spanwand ook akoestische geluidsabsorberende eigenschappen heeft. In het geval dat de wand als scheidingswand in een werkruimte wordt geplaatst, is de geluidsabsorberende werking van groot belang.

Als geluidabsorptie vereist is, dan maakt men gebruik van akoestische open materialen voor het spandoek, dit zijn gespannen en geweven textielweefsels. Daar achter wordt een polyester absorptie wol geplaatst.

Dit absorptie wol absorbeert het geluid, het vangt het als het ware op, en kaatst het niet terug. Bij normale harde muren wordt geluid wel terug gekaatst. Dit absorptie wol is overigens onzichtbaar weggewerkt achter het spandoek. Niet alleen kantoorruimtes zijn geschikt voor akoestische spanwanden, ook hotellobby’s en zwembaden zijn locaties waar dit type akoestische wand veel wordt toegepast.

Lees hier meer over het akoestisch spanplafond en zijn eigenschappen.

spanwand mogelijkheden

Gecapitonneerde wand

Een gecapitonneerde spanwand is eigenlijk ook een akoestische wand. Capitonneren is de techniek waar een stof of stuk leer, als een bekleding wordt genaaid of geknoopt op een vaste ondergrond. Dit gebeurt op een manier dat er een laag van kussentjes ontstaat tussen die stof en de ondergrond. Deze kussentjes worden vervolgens gevuld met een zacht materiaal zoals schuim, kapok, watten of gedroogd gras.

Capitonneren bij spanwanden is dus een geluidsisolatie- en geluidsabsorptiemethode. Vanuit een kamer met een gecapitonneerde wand ontsnapt heel weinig geluid naar buiten. Een ander voordeel van een gecapitonneerde spanwand is dat de reflectie van het geluid ook aanzienlijk minder wordt omdat de wand niet meer vlak is.

Het gebruikte materiaal bij dit soort spanwanden is meestal gaasdoek of stretchdoek. Deze kunnen ook goed bedrukt worden. Het spreekt voor zich dat dit soort spanwanden, aanzienlijk zwaarder zijn in gewicht door de toevoeging van meer opvulmateriaal.

Ontvang GRATIS offertes

Bedrukte spanwand

Net zoals bij spanplafonds kan je ook spanwanden bedrukken. Een bedrukte wand geeft een heel mooi uiterlijk in vergelijking met een onbedrukte wand. Stel je is voor, dat je een prachtige 3D afbeelding print, van bijvoorbeeld een mooie koninklijke zaal van een paleis.

Dit geeft een heel bijzonder effect aan de ruimte, waar je als het ware de indruk krijgt die zaal echt in te kijken. Wil je persoonlijke foto’s gebruiken voor de bedrukking, dan is een hoge resolutie uiteraard van groot belang voor een scherpe en duidelijke weergave.

De foto wordt immers heel erg vergroot, dus een scherp origineel met hoge resolutie van minimaal 300dpi geeft dan een optimaal resultaat.

Een effen witte muur, kan mooi gemaakt worden door een bedrukte spanwand met bijvoorbeeld een natuurlandschap. De hele ruimte ondergaat een metamorfose als eenvoudige muren worden bedekt met fraai uitziende bedrukte spanwanden.

Het geeft de ruimte een modern, kleurrijk en decoratief uiterlijk. Het kan de huisstijl bepalen van een restaurant of de communicatiewand zijn voor een bedrijf op een vakbeurs.

Bedrukte spanwanden geven tevens heel veel tijdwinst in de montage. Als bijvoorbeeld een glazen wand afgeschermd moet worden voor privacy redenen, dan is een bedrukte wand in één dag geplaatst.

Dat is enorm snel als je het vergelijkt met het plaatsen van bijvoorbeeld, een MDF of gipsplaten wand, deze constructies hebben ook nog de plaatsing van een houten draagframe nodig. Gedrukte spanwanden vertellen een boodschap.

De mogelijkheden zijn heel uitgebreid: foto’s, teksten, logo’s, landschappen, 3D impressies en tekeningen, het is allemaal te realiseren op een spanwand.

spanwand spanplafond

Spanwand als lichtwand

Wanneer er verlichting wordt geplaatst achter een spanwand, dan geeft dat een sfeervol en ontspannen resultaat. Als een wand als lichtwand wordt gebruikt, dan is er een speciaal licht doorlatend doekmateriaal wat beschikbaar is. Dit zijn translucente doeken van PVC waar de lichtbron in de juiste dosering doorheen schijnt.

De lichtbron die achter dit spandoek wordt geplaatst, geeft een egaal licht af wat een sfeervol, enigszins diffuus effect geeft. De lichtsterkte is ook regelbaar om een duidelijke en heldere verlichting te geven of een rustige ontspannen vorm van verlichting. Elke lichtwand kan als akoestische of bedrukte wand worden uitgevoerd.

De montage van lichtwanden gebeurt iets anders dan de normale spanwanden. Het speciale doekmateriaal wordt namelijk verhit, hierdoor wordt het soepel. Het trekt vervolgens netjes strak als het in de klemprofielen is geplaatst en afkoelt, en blijft op die spanning staan.

Wat zijn de voor- en nadelen van een spanwand?

Er zijn vele voordelen in vergelijking met de traditionele harde muur:

 • Snelle montage
 • Snelle oplossing voor beschadigde en lelijke muren
 • Kan in vele vormen gebogen worden
 • Uniek te stijlen naar jouw voorkeur
 • Geen lawaaioverlast of afval
 • Sterke geluidsabsorptie mogelijk
 • Het spansysteem geeft een strakke, egale, naadloze wand
 • Een vlekkeloze afwerking
 • Tot wel 5 meter breedte een naadloos oppervlak
 • Goede prijs en kwaliteit verhouding
 • Materiaal is vochtwerend
 • Verkleurt niet
 • Geen blaasvorming
 • Geringe kans op scheuren
 • Stopcontacten, bedrading, vlekken op onderliggende muren worden onzichtbaar
 • Onderhoudsvrij

Wat zijn de eventuele nadelen:

 • De prijs is hoger dan een normale gipsplaten wand
 • Het is geen vaste wand
 • Kwetsbaar, permanente beschadiging bij scherpe voorwerpen
 • Verkleuring mogelijk door rook of teveel aan zonlicht (vraag voor een speciale coating om dit te vermijden)
spanwand kostprijs

Wat kost een spanwand?

De prijs per vierkante meter van een spanwand kan variëren tussen de 50 en 75 euro voor een PVC spandoek inclusief profielen. Een polyester spandoek kost circa tussen de 60 en 85 euro, en een bedrukt spandoek kan tussen de 90 en 100 euro kosten. Dit zijn richtprijzen exclusief montage.

De exacte kosten van een spandoek op maat met jouw wensen en voorkeuren, is het beste bespreekbaar met de leverancier. Deze is in staat de prijs nauwkeurig te bepalen aan de hand van jouw gegevens.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.