Spanplafonds in Vlaams-Brabant
Table of Contents
Spanplafonds in Vlaams-Brabant plaatsen? Is jouw plafond aan een opknapbeurt toe, maar ontbreekt het je aan tijd of geld? Denk dan eens aan een spanplafond. Een dergelijk plafond is binnen een dag geplaatst en er komt geen breek-, stuc-, of schilderwerk aan te pas.
Je krijgt er een strak plafond voor terug die niet van het origineel te onderscheiden is. Ben je ook op zoek naar een spanplafond in Vlaams Brabant? Vul het onderstaande formulier in en je krijgt binnen enkele dagen verschillende offertes uit jouw regio doorgestuurd. Deze dienst is volledig vrijblijvend en gratis. Er is geen enkele aankoopverplichting aan verbonden.
Wat is een spanplafond?
Een spanplafond is een kunststof doek dat onder het bestaande plafond gespannen wordt. Het doek zit vast aan een klemsysteem dat aan de wanden bevestigd is. Het doek komt op slechts drie tot vier centimeter van het bestaande plafond te hangen, zodat je nauwelijks ruimteverlies hebt.
Natuurlijk kun je een spanplafond ook gebruiken om het bestaande plafond een stuk te verlagen. Dit scheelt meestal weer in de energierekening (en kan ook een hinderlijke galm verhelpen). Een spanplafond is ook toepasbaar op schuine wanden of in natte ruimtes (bijvoorbeeld in de badkamer).
De voordelen van een spanplafond
Een spanplafond heeft absoluut heel veel voordelen. We noemen hier de belangrijkste.
- Een spanplafond is vochtbestendig. Daarom kunnen ze ook in natte ruimtes aangebracht worden en zul je geen last krijgen van algen of schimmels.
- Een spanplafond is brandwerend. Mocht er brand uitbreken dan zal het plafond niet snel gaan branden.
- Een goede vakman brengt een spanplafond binnen een dag aan. Hierdoor heb je minder arbeidskosten. Benieuwd naar wat het kost?
- Het aanbrengen van een spanplafond geeft nauwelijks stof of andere rommel. Ook meubels kunnen gewoon in de kamer blijven staan tijdens het aanbrengen.
- Alle ongemakken van het oude plafond (scheuren, vlekken of barsten) worden helemaal weggewerkt door het spanplafond. Ook een randafwerking behoort tot de mogelijkheden.
- Je kunt spanplafonds in meer dan honderd verschillende kleuren en designs krijgen. Het moet wel heel raar zijn als er geen geschikt plafond voor je bij zit.
- Net als bij een ‘gewoon’ plafond kun je ook bij een spanplafond verlichting aanbrengen. Hiervoor moeten er wel gaten in het doek worden gemaakt, maar er zullen geen scheuren ontstaan.
- Een spanplafond is erg duurzaam en gaat zeker tien jaar mee.
De nadelen van een spanplafond
Om een goede keuze te maken of een spanplafond iets voor je is, wil je natuurlijk ook weten of er ook nadelen kleven aan een dergelijk plafond. Het aantal nadelen valt gelukkig erg mee, maar we noemen ze hier natuurlijk ook.
- Het doek van een spanplafond blijft een kwetsbaar materiaal. Als je met een scherp voorwerp in de buurt van het doek komt, moet je goed uitkijken dat je het niet beschadigt.
- Als je de verlichting aangebracht hebt, kan je dat later niet meer veranderen. Er moeten namelijk gaten in het doek gemaakt worden en die kunnen later niet meer hersteld worden.
- Als je een doek hebt uitgezocht en je bent er toch minder tevreden over dan kan het niet meer veranderd worden. Eens gekozen, blijft gekozen. Ook overschilderen is eigenlijk niet mogelijk. Het kan in principe wel, maar het is een heel lastig karwei.
- Een spanplafond verkleurt altijd wel iets (net als andere objecten in de kamer). Echter, als er in de ruimte veel gerookt wordt of er wordt een houtkachel gebruikt dan is het lastig om deze vervuiling van het doek te krijgen. Het kan dus zijn dat er wel een beetje onderhoud bij een spanplafond komt kijken.
Hoe worden de kosten berekend?
Het valt beslist niet mee om een exacte prijs te geven van een spanplafond. Dit heeft namelijk te maken met diverse factoren. Ten eerste is het soort spanplafond van belang. Een luxe spanplafond kost meer dan een standaard plafond. Ten tweede speelt de oppervlakte een rol.
Je betaalt het doek per vierkante meter, dus hoe meer meters je nodig hebt, hoe duurder het plafond wordt. Tot slot heb je ook te maken met de prijzen van de leveranciers en de vakmensen die het plafond plaatsen. Iedere fabrikant of specialist hanteert weer zijn eigen prijzen.
Wil je toch een exacte prijs weten van een spanplafond in Vlaams Brabant? Wij kunnen razendsnel diverse offertes leveren. Deze zijn helemaal gratis en zonder aankoopverplichting!
Ontvang GRATIS offertes spanplafonds
Wat kost een spanplafond in Vlaams-Brabant?
We kunnen wel een indicatie geven wat een spanplafond ongeveer gaat kosten. We willen er wel op wijzen dat dit richtprijzen zijn en dat de actuele prijzen hiervan kunnen afwijken. Alle prijzen zijn trouwens inclusief plaatsing en btw.
- Spanplafond van pvc 70 tot 75 euro per vierkante meter
- Spanplafond van polyester 75 tot 80 euro per vierkante meter
- Spanplafond met print 90 tot 100 euro per vierkante meter
- Akoestisch spanplafond 100 tot 150 euro per vierkante meter
- Lichtdoorlatend spanplafond 140 euro per vierkante meter.
Onderhoud van een spanplafond
Een spanplafond heeft maar weinig onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen is deze regelmatig schoonhouden met een zachte doek of borstel. Gebruik hierbij een lauw sopje van een mild reinigingsmiddel. Vermijd bijtende of agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het doek aan kunnen tasten.
Ook schurende materialen zoals een schuurspons zijn ongeschikt om een spanplafond mee schoon te maken. Vervuiling van een houtkachel (roet) of sigaren- of sigarettenrook kan niet eenvoudig verwijderd worden. Dit kan alleen gedaan worden door een speciaal schoonmaakbedrijf.
Isolatie bij een spanplafond
Je kunt een spanplafond ook gebruiken om het plafond van de ruimte te verlagen. Hierdoor heb je minder energiekosten, omdat de ruimte minder inhoud heeft. Het is ook mogelijk om onder het doek van het spanplafond een isolatiedeken aan te brengen.
Hierdoor versterk je de isolerende werking van het plafond nog meer. Een specialist kan je alle informatie geven over hoe je een spanplafond het beste kunt gebruiken voor een betere isolatie.
Polyester of PVC?
Er zijn twee soorten materiaal die gebruikt worden om het doek van een spanplafond te maken en dit zijn polyester en pvc.
Een polyester spanplafond wordt op de zogenaamde koude manier aangebracht. Dit betekent dat het doek bij kamertemperatuur wordt opgespannen met een spatel.
Een spanplafond van pvc wordt op de warme manier aangebracht. Hiervoor wordt het doek met een hittekanon verwarmd tot vijftig of zestig graden Celsius. Door de warmte gaat het doek strak trekken tot het helemaal opgespannen is.
Soorten spanplafonds
Akoestisch spanplafond
Heb je een ruimte met een slechte akoestiek? Dan is een akoestisch spanplafond een goede oplossing. Het doek van een dergelijk spanplafond bevat heel veel minuscule gaatjes en dit zorgt ervoor dat het hinderlijke geluiden absorbeert.
Ook wordt er onder het doek nog een isolerende laag aangebracht, zodat de geluiden nog beter gedempt worden. Met een akoestisch spanplafond klinken (kinder) stemmen bijvoorbeeld minder hard en heb je geen nagalm in de ruimte.
Spanplafond met print
Als je een themakamer wilt inrichten of gewoon een bijzonder plafond wilt hebben dan is een plafond met een print net iets voor jou. Zo kun je bijvoorbeeld een print van een sterrenhemel nemen, een wolkenlucht of een leuk motief.
Het is zelfs mogelijk om een spanplafond met reliëf te nemen. Deze doeken zijn voorgedrukt, maar het is ook mogelijk om je eigen print te gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een foto van het hele gezin?
Lichtdoorlatend spanplafond
Je kamer krijgt een bijzondere uitstraling met een lichtdoorlatend spanplafond. In dit geval wordt de verlichting (in de meeste gevallen zijn het led-strips) tussen het doek en het bestaande plafond aangebracht. Het licht schijnt door het doek heen en dit geeft bijzonder mooie effecten aan de ruimte.
Geluidswerend spanplafond
Een geluidswerend spanplafond dempt hinderlijke geluiden van buitenaf. Je kunt hierbij denken aan het verschuiven van een stoel of het geluid van de televisie in een andere ruimte. Ook geluiden en trillingen van voorbijrijdend verkeer (vooral handig als je aan een drukke weg woont) worden door dit plafond gedempt.
Bij een geluidswerend spanplafond wordt gebruik gemaakt van een standaard doek (pvc of polyester) maar hieronder komt een laag met isolatiemateriaal. Ook wordt er een luchtlaag van vijf tot zes centimeter gecreëerd.
Het plafond komt dus wel een stukje lager te hangen. Bijkomend voordeel is dat dit plafond ook zorgt voor een betere thermische isolatie, dus eigenlijk sla je twee vliegen in een klap.
Spanplafond Vlaams Brabant: zelf doen of de vakman laten komen?
Het is mogelijk om een spanplafond zelf aan te brengen. Hiervoor zijn op het internet diverse montagefilmpjes en handleidingen te vinden. Toch is het niet verstandig om dit zelf te doen, want het is een zeer specialistisch karwei dat de nodige vakmanschap, kennis en ervaring vraagt.
Er is een redelijke kans dat als je zelf een spanplafond gaat monteren je onherstelbare beschadigingen aanbrengt of het doek op een onjuiste wijze plaatst. Dan heb je alsnog een specialist nodig om de schade te herstellen en ben je ook nog eens duurder uit dan dat je de montage direct had laten uitvoeren door de vakman.
Een offerte voor een spanplafond in Vlaams Brabant aanvragen?
Ben je op zoek naar een spanplafond en wil je een vakman uit Vlaams Brabant? Laat dan door onze offertedienst meerdere offertes opstellen. Als je deze offertes met elkaar vergelijkt, krijg je al snel een goed inzicht in prijsopbouw en ook de prijs- kwaliteitsverhouding.
Op deze manier vergelijken, betekent dat je soms zomaar dertig tot veertig procent kunt besparen op de aanschaf van een spanplafond. Dit kun je veel beter doen dan kiezen voor de eerste de beste leverancier.