Polyester spanplafond

Het kan heel goed zijn dat je bestaande plafond niet mooi meer is: dat er scheuren in zitten, of dat het verkleurd is. Je kunt er dan voor kiezen om het opnieuw te laten stucen en sausen, maar er is ook een snellere en handigere optie, namelijk een pvc of polyester spanplafond aanbrengen.

Met een spanplafond ben je binnen een dag van alle problemen af en heb je een splinternieuw plafond, waar je vele jaren plezier van kan hebben. In dit artikel gaan wie dieper in op het polyester spanplafond.

Ontvang GRATIS offertes en advies

polyester spanplafond

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een plafond dat gemaakt is van een kunststofdoek. Deze wordt onder het bestaande plafond aangebracht met behulp van systeemprofielen. Het doek wordt eerst op maat gemaakt en vervolgens strak gespannen (vandaar de naam spanplafond).

De bevestiging vindt plaats aan de muren en niet aan het plafond zelf. Doordat het doek zo strak is gespannen, merk je nauwelijks verschil tussen het originele plafond en het spanplafond. Er zijn twee soorten spanplafonds: het spanplafond dat gemaakt is van pvc-folie en het spanplafond van polyester.

Het polyester spanplafond: montage

Een spanplafond van polyester wordt ook wel een koud spanplafond genoemd. Deze term heeft alles te maken met de plaatsing, want in tegenstelling tot een pvc-spanplafond hoeft het doek niet verwarmd te worden.

De vakman zal eerst de muurprofielen aanbrengen en vervolgens het doek hier stap voor stap in plaatsen. Met een spatel wordt het doek langzaam strak getrokken, totdat het zo strak staat dat het niet meer van het eigenlijke plafond te onderscheiden is. Vervolgens kunnen de gaten gemaakt worden om de verlichting te monteren.

montage polyester spanplafond

Voordelen van een spanplafond van polyester

Als je tot enige jaren geleden een spanplafond kocht, was deze altijd van pvc. De laatste jaren echter is het polyester spanplafond sterk in opkomst. Dat komt voornamelijk omdat het een aantal voordelen heeft ten opzichte van pvc. We zetten de verschillen voor je op een rijtje:

  • Mat of glanzend?

Het polyester spanplafond is voornamelijk verkrijgbaar in een matte kleur. Hierdoor wordt het effect van een mooi, strak gestuukt plafond zeer dicht benaderd. Spanplafonds van pvc zijn meestal glanzend en veel mensen vinden dit niet mooi.

  • De naden

Een spanplafond van polyester kan tot een breedte van vijf meter helemaal zonder naden aangebracht worden. Een pvc-spanplafond wordt om de anderhalve meter geseald. Hierdoor ontstaan hele dunne naden.

  • De sterkte

Het doek van een polyester spanplafond is sterker dan een spanplafond van pvc. Dit betekent dat de kans op scheurvorming bij een pvc-spanplafond groter is dan bij een spanplafond van polyester. Ook hanglampen en lichtspots zijn makkelijker aan te brengen bij een spanplafond van polyester. Je kunt hierin namelijk meer en makkelijker gaten maken voor de spotjes en de lampen.

  • Recyclebaar

Een spanplafond van polyester is voor negentig procent recyclebaar. Dit is een geruststellende gedachte als je begaan bent het milieu. Een spanplafond van pvc is door zijn samenstelling niet te recyclen.

  • De prijs

De prijs van een polyester spanplafond is iets hoger dan die van een spanplafond van pvc. Per vierkante meter is het verschil vijf tot tien euro, dus als je geen enorme oppervlakken hebt, zullen de verschillen niet heel groot zijn. Zie hiervoor ook elders in dit artikel bij ‘de kosten van een spanplafond’ of in dit artikel.
Voor een gedetailleerde prijsopgave, kan je ook altijd gratis en vrijblijvende prijsoffertes laten opstellen. Dat kan via deze pagina.

  • Overschilderen

Een spanplafond van polyester is overschilderbaar, dus als je na een paar jaar de kleur niet meer zo mooi vindt, kun je het plafond een ander kleurtje geven. In de praktijk komt het echter nauwelijks voor dat men een spanplafond over laat schilderen. Het brengt namelijk veel werk met zich mee en spanplafonds zijn tegenwoordig in allerlei kleuren en designs verkrijgbaar.

Als je de verschillen per type spanplafond tegen elkaar afweegt, zal je al snel tot de conclusie komen dat een spanplafond van polyester beter uit de verf komt dan een spanplafond van pvc. In de praktijk komt het er dan ook op neer dat een leverancier sneller een spanplafond van polyester aan zal raden dan een van pvc.

spanplafond polyester

Nadelen van een polyester spanplafond

Natuurlijk heeft een polyester spanplafond ook nadelen, maar dat zijn er niet zo veel. Ook deze zetten we voor je op een rijtje

  • Je loopt een groter risico op een beschadiging. Als je met een scherp voorwerp (schroevendraaier, of een schaar) in de buurt van het doek komt, moet je goed oppassen. Beschadigingen zijn nauwelijks te herstellen.
  • Er is een mogelijk risico op verkleuring van het spanplafond, vooral als er in de kamer veel gerookt wordt, of als je een houtkachel hebt.
  • Het is lastig om nog veranderingen aan te brengen als het spanplafond eenmaal geplaatst is. Eenmaal geknipte gaten kun je niet meer herstellen of opvullen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Het onderhoud van een polyester spanplafond

Je hebt gelukkig maar weinig onderhoud aan een spanplafond van polyester.
Het onderhoud bestaat eigenlijk alleen aan het af en toe schoonmaken van het plafond. Dit kan eenvoudig met (lauw) water en mild schoonmaakmiddel en een doekje.

Hiermee is het spanplafond goed schoon te houden. Gebruik geen je agressieve, bijtende of schoonmaakmiddelen en ook geen schuursponsjes en dergelijke. Deze kunnen het spanplafond ernstig beschadigen en dit is niet meer te herstellen. Je kunt de duurzaamheid van het doek nog verhogen door niet te roken in de ruimte waar het spanplafond hangt en goed te ventileren.

spanplafond uit polyester

Hoe lang gaat een polyester spanplafond mee?

Als je een goede kwaliteit doek hebt kan een polyester spanplafond zeker tien jaar mee. Dit getal vind je ook terug in de garantie, want de meeste leveranciers geven tien tot vijftien jaar garantie op een spanplafond van polyester. Als je het spanplafond goed onderhoudt en bij normaal gebruik, kun je hier zeker nog wel een aantal jaren bij rekenen.

Wat kost een polyester spanplafond?

De prijs van een polyester spanplafond ligt tussen de 50 en 85 euro per vierkante meter.
Dit bedrag is exclusief plaatsing en inclusief btw. Als je uitgaat van een kamer met gemiddelde afmetingen moet je toch al snel rekenen op een bedrag rond de tweeduizend euro.

Je mag er gerust vanuit gaan dat de prijs van een spanplafond overeenkomt met een hoogwaardig gestuukt en gesaust ‘gewoon’ plafond. De laatste jaren zijn de prijzen van een polyester spanplafonds trouwens behoorlijk aan het dalen. De oorzaak hiervan is dat er steeds meer bedrijven (vooral bouwmarkten) doe-het-zelf-pakketten van spanplafonds verkopen.

polyester spanplafond

Zelf plaatsen of laten doen?

Er zijn doe-het-zelf-pakketten voor spanplafonds op de markt, maar het is toch verstandiger om het plaatsen van een polyester spanplafond over te laten aan een vakman.

Ook al ben je een handige klusser, het plaatsen van een polyester plafond vereist de nodige vakmanschap, kennis en ervaring. Als je zelf aan deze klus begint, loop je het risico dat je onherstelbare fouten maakt en dan kan de vakman alsnog komen om deze te herstellen.

Vergelijk verschillende offertes met elkaar

Vanwege de relatief hoge prijs van een polyester spanplafond is het verstandig om meerdere offertes te laten maken (minstens drie) bij verschillende leveranciers. Zo krijg je een goed overzicht van hoe de prijs van een spanplafond tot stand komt.

Kijk trouwens niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar ga voor kwaliteit voor een goede prijs (je zult zien dat dit bijna altijd de middelste offerte is).

Door meerdere offertes te laten maken en deze te vergelijken, kom je tot een weloverwogen keus voor een spanplafond van polyester. Daarbij kun je op deze manier soms wel dertig tot veertig procent op de totaalprijs besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.