PVC spanplafond
Het plaatsen van een pvc spanplafond komt de laatste tijd steeds meer in trek. Dit is logisch, want je hebt in een handomdraai een compleet nieuw plafond. Er zijn verschillende soorten spanplafonds. In dit artikel kom je alles te weten over pvc spanplafonds.
Ontvang GRATIS offertes pvc spanplafond
Table of Contents
Wat is een spanplafond?
Een spanplafond is een plafond van kunststofdoek die aan het bestaande plafond wordt bevestigd met behulp van systeemprofielen. Dit kunststofdoek wordt eerst op maat gemaakt en vervolgens strakgespannen.
Een spanplafond wordt aangebracht onder het bestaand plafond. Er zijn twee soorten spanplafonds. Ten eerste is er het spanplafond dat gemaakt is van pvc folie. Ten tweede is er een spanplafond van een geweven doek in polyester. Zoals eerder opgemerkt gaat dit artikel over pvc spanplafonds.
Hoe wordt een pvc spanplafond geplaatst?
Een pvc spanplafond wordt ook wel ‘warm plafond’ genoemd. Deze naam is natuurlijk niet zomaar verzonnen, maar is een verwijzing naar de manier waarop een spanplafond aangebracht wordt. Je hoeft niets te doen aan het bestaande (of niet bestaande) plafond.
Op de plek waar het pvc spanplafond geplaatst zal worden, wordt een klemconstructie (ook wel harpoensysteem genoemd) gemonteerd. Vervolgens wordt het pvc doek aan de constructie vastgemaakt. Nu moet het doek nog opgespannen worden en dit gebeurt met een hittekanon.
Op deze manier krijg je een heel mooi strak plafond waarin geen rimpeltje of los stukje te zien zal zijn.
Wil je graag een offerte voor een spanplafond? Vraag een gratis en vrijblijvend prijsbestek aan op deze pagina!
Het verschil tussen een spanplafond van pvc of polyester
Behalve het verschil in materiaal, is het belangrijkste verschil tussen een spanplafond van pvc of polyester de manier van aanbrengen. De manier van aanbrengen van pvc spanplafonds hebben we hiervoor al verteld. Een spanplafond van polyester wordt met behulp van een spatel strakgetrokken.
Hier komt dus geen warmte aan te pas en daarom noemen we een polyester spanplafond ook wel ‘koud plafond’. Een ander verschil is dat je bij een pvc spanplafonds nog een heel dun naadje blijft zien, terwijl een polyester plafond helemaal naadloos is.
Ook een verschil is dat pvc spanplafonds zowel in een matte als een glanzende kleur te krijgen zijn, terwijl een polyester spanplafonds alleen in een matte kleur geleverd worden. Dan nog een laatste verschilpunt: pvc spanplafonds zijn (in de meeste gevallen) goedkoper dan een polyester spanplafonds.
Voordelen van een pvc spanplafond
Een pvc spanplafond heeft veel voordelen. Zo hoef je je oude, lelijke of te hoge plafond niet te (laten) herstellen. Hoe beschadigd en versleten je oude plafond ook is, door het plaatsen van een pvc spandoek ben je in een mum van tijd voorzien van een prachtig strak en vrijwel naadloos plafond met een mooie randafwerking.
De meeste pvc spanplafonds zijn binnen een of twee dagen geplaatst. Daarbij komt dat deze plafondbedekkingen handig demonteerbaar en volledig afwasbaar zijn. Ook is het niet nodig om pvc spanplafonds te schilderen.
Je kunt ze namelijk in allerlei kleuren kopen. Als je een mooi oud plafond hebt, bijvoorbeeld met ornamenten, maar je hebt nog niet het geld om dit volledig te laten renoveren, kan een pvc spanplafond een goede tijdelijke oplossing zijn.
Nadelen van een pvc spanplafond
Natuurlijk heeft dit type spanplafond ook nadelen, maar dat zijn er niet zo veel. Een spanplafond loopt een groter risico op snelle beschadiging, bijvoorbeeld met een scherp voorwerp.
Ook is er een mogelijk risico op verkleuring van het plafond. Daarnaast is het lastig om nog veranderingen aan te brengen als het spanplafond eenmaal geplaatst is. Ten slotte zijn er ook nog de naden die pvc spanplafonds hebben. Maar wel moet gezegd worden dat je al heel goed moet opletten om deze naden in een keer opmerken…
Wil je graag een offerte voor een spanplafond? Vraag een gratis en vrijblijvend prijsbestek aan op deze pagina!
De levensduur van dit type spanplafond
Bij de prijs van pvc spanplafonds zit natuurlijk ook de levensduur berekend. Immers, hoe langer een spanplafond meegaat, hoe goedkoper hij wordt.
We mogen met een gerust hart aannemen dat een spanplafond een duurzaam product is. De garantie die een leverancier geeft op een spanplafond ligt gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar. Dit geeft al aan dat een spandoek minimaal deze tijd meegaat. Bij normaal gebruik en goed onderhoud kun je er gerust nog een aantal jaren bij optellen.
Vind de juiste vakman in jouw regio
Wat kost een pvc spanplafond?
Om een goede vergelijking te maken, berekenen we de prijs van een spanplafond per vierkante meter. Reken er trouwens niet op dat het plaatsen van een spanplafond goedkoop is. Dan kun je beter je vaste plafond even opnieuw sauzen. Je mag er gerust vanuit gaan dat de prijs van een spanplafond overeenkomt met een hoogwaardig gestuukt en gesaust plafond.
De prijs voor een pvc spanplafond schommelt tussen veertig en vijfenzeventig euro per vierkante meter (deze prijs is exclusief plaatsing). Hiermee ligt de prijs van pvc plafonds tien tot twintig procent lager dan een spanplafonds van polyester.
De laatste jaren zijn de prijzen van een pvc spanplafond trouwens behoorlijk aan het dalen. De oorzaak hiervan is dat er steeds meer bedrijven (vooral bouwmarkten) op de markt komen die deze soort spanplafonds verkopen.
Wil je graag een offerte voor een spanplafond? Vraag een gratis en vrijblijvend prijsbestek aan op deze pagina!
Zelf plaatsen of laten doen?
Ondanks dat er inmiddels ook al doe-het-zelf- spanplafonds op de markt zijn is het toch beter om het plaatsen van deze pvc variant uit te besteden. Het plaatsen van een spanplafond kun je beter overlaten aan de vakman. Het spanplafond is dan snel geplaatst en het is strak en mooi afgewerkt.
Daarbij heb je ook garantie op de plaatsing. Het is het handigst om offertes te laten maken door meerdere leveranciers en deze naast elkaar te leggen. Vergelijk hoe ze de prijs van een spanplafond berekenen en kijk niet alleen maar naar de prijs van een spanplafond per vierkante meter.
Ga niet direct voor de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is altijd gratis en je zit nergens aan vast.
Hoe onderhoud je een pvc spanplafond?
Gelukkig hoef je voor het onderhouden van een spanplafond weinig kosten te maken. Het enige wat je kwijt bent zijn kosten voor: warm water, schoonmaakmiddel en een doekje. Daarmee is een spanplafond namelijk al heel goed te reinigen. Denk er wel om dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen of schurende producten als schuursponsjes en dergelijke gebruikt.
Als het doek gaat verkleuren, door bijvoorbeeld nicotine of roet van een kachel, ben je verder van huis… Dan zal er een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf aan te pas moeten komen om het doek te reinigen en deze kosten kunnen erg hoog uitvallen. Probeer deze manieren van vervuiling dus zo veel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door goed te ventileren en niet te roken in de ruimte waar het pvc spanplafond hangt.