Het bedrukt spanplafond

Het bedrukt spanplafond is hip. Dankzij het digitaal drukken, is het tegenwoordig mogelijk om allerlei foto’s, tekeningen, teksten of afbeeldingen te drukken op een het doek dat wordt gebruikt voor spanplafonds.

Zo ben je geen kosten en tijd kwijt aan het schilderen van je plafond én kan je bovendien een prachtige blikvanger in je interieur aanbrengen. In dit artikel kom je alles te weten over bedrukte spanplafonds.

Vind de juiste vakman in jouw regio

bedruk spanplafond

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een plafond van kunststofdoek die aan het bestaande plafond wordt bevestigd met behulp van systeemprofielen. Dit kunststofdoek wordt eerst op maat gemaakt en vervolgens strakgespannen. Een spanplafond wordt aangebracht onder het bestaand plafond.

Er zijn twee soorten materialen waar spanplafonds van gemaakt worden. Ten eerste is er het spanplafond dat gemaakt is van pvc-folie. Ten tweede is er een spanplafond van een geweven doek in polyester. Beide soorten doek zijn geschikt om te bedrukken en te gebruiken als bedrukt spanplafond.

Hoe wordt een spanplafond aangebracht?

Op de plek waar het spanplafond geplaatst zal worden, wordt een klemconstructie (ook wel harpoensysteem genoemd) gemonteerd. Vervolgens wordt het bedrukte doek aan de constructie vastgemaakt. Nu moet het doek nog opgespannen worden.

Pvc-doek wordt opgespannen met een hittekanon en een polyesterdoek wordt strakgetrokken met behulp van een spatel. Op beide manieren krijg je een heel mooi strak plafond waarin geen rimpeltje of los stukje te zien zal zijn.

Wat is een bedrukt spanplafond?

Bij een bedrukt spanplafond wordt het doek waar het spanplafond van gemaakt is, bedrukt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een foto, maar ook voor een bepaalde print, een kleur, een motief of een mooie tekst.

Veel mensen kiezen voor een bos, een sterrenhemel of wolken, omdat dit een heel mooi ruimtelijk effect geeft, maar in principe kun je alles laten afdrukken wat jij mooi vindt en waar je een tijd tegenaan wilt kijken.

Je kunt je zelfgekozen afbeelding gewoon digitaal aanleveren. Iedere afbeelding kan in principe geprint worden, mits de resolutie van het beeld hoog genoeg is (anders wordt de print te korrelig).

Wil je een familiefoto, je auto, of je huisdier? Werkelijk alles is mogelijk om af te drukken. En ben je na een paar jaar flauw van de afbeelding? Dan laat je deze gewoon vervangen door een nieuwe.

Voordelen van een bedrukt spanplafond

Het grote voordeel van een bedrukt spanplafond is dat je het doek zo kan laten maken als je zelf wilt. Het bedrukt spanplafond is uniek en helemaal gepersonaliseerd.

Voor een bedrukt spanplafond geldt geen langere wachttijd dan een gewoon spanplafond. Binnen twee of drie dagen heeft een goede vakman het spanplafond helemaal geplaatst.

Een bedrukt spanplafond is waterdicht, dus je kunt ze ook in bijvoorbeeld een badkamer plaatsen. Bedrukte spanplafonds lenen zich uitstekend om te spelen met lichtpunten. Door spotjes aan te brengen tussen het bestaande plafond en het spanplafond krijg je prachtige lichteffecten.

Ontvang GRATIS advies van experts

Nadelen van een bedrukt spanplafond

Natuurlijk heeft een bedrukt spanplafond ook nadelen, maar dat zijn er gelukkig niet zo heel veel. Het meest vervelende nadeel is dat een bedrukt spanplafond duurder is dan een regulier spanplafond.

Het zal niet zo snel gebeuren, maar spanplafonds zijn wel gevoelig voor beschadigingen. Als je bijvoorbeeld met een scherp voorwerp per ongeluk het doek raakt, zit er al snel een scheurtje in.

In geval van een bedrukt spanplafond valt een lichte beschadiging eerder op dan bij een gewoon spanplafond. Sterker nog: een scheurtje in het doek kan de hele bedrukking verpesten.

Ook bij een bedrukt spanplafond is er een mogelijk risico tot verkleuring van het spanplafond (als er bijvoorbeeld veel gerookt wordt in de ruimte waar het spanplafond is aangebracht). Daarnaast is het lastig om nog veranderingen aan te brengen als het spanplafond eenmaal geplaatst is.

bedrukte spanplafonds

De levensduur van een bedrukt spanplafond

Bij de aanschaf van een bedrukt spanplafond houd je natuurlijk ook rekening met de levensduur. Immers, hoe langer een spanplafond meegaat, hoe goedkoper hij wordt. We mogen met een gerust hart aannemen dat een spanplafond een duurzaam product is.

De garantie die een leverancier geeft op een spanplafond ligt gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar. Dit geeft al aan dat een spanplafond minimaal deze tijd meegaat. Bij normaal gebruik en goed onderhoud kun je er gerust nog een aantal jaren bij optellen. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je sneller en eerder uitgekeken bent op de bedrukking dan dat het spanplafond af is en een nieuwe bedrukking wilt. In dat geval doe je iets minder lang met het spanplafond.

Wat kost een bedrukt spanplafond?

Om een goede vergelijking te maken, berekenen we de prijs van een spanplafond per vierkante meter. Je mag er gerust vanuit gaan dat de prijs van een spanplafond overeenkomt met een hoogwaardig gestuukt plafond. De prijs voor een bedrukt spanplafond is ongeveer honderd euro per vierkante meter (deze prijs is exclusief plaatsing).

Ter vergelijking: een gewoon spanplafond van pvc of polyester kost tussen de veertig en de vijfenzeventig euro. Een bedrukt spanplafond kan dus soms wel twee keer zoveel kosten als een gewoon spanplafond.
Wil je graag een exacte prijsofferte ontvangen? Vraag dan een gratis offerte aan via deze pagina.

Zelf plaatsen of laten doen?

Ondanks dat er inmiddels ook al doe-het-zelf-spanplafonds op de markt zijn, is het toch beter om het plaatsen van een bedrukt spanplafond uit te besteden. Het plaatsen van een spanplafond kun je beter overlaten aan de vakman.
Het spanplafond is dan snel geplaatst en het is strak en mooi afgewerkt.

Daarbij heb je ook garantie op de plaatsing. Het is het handigst om offertes te laten maken door meerdere leveranciers en deze naast elkaar te leggen. Vergelijk hoe ze de prijs van een spanplafond berekenen en kijk niet alleen maar naar de prijs van een spanplafond per vierkante meter.

Ga niet direct voor de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is altijd gratis en je zit nergens aan vast.

Hoe onderhoud je een bedrukt spanplafond?

Gelukkig hoef je voor het onderhouden van een spanplafond weinig kosten te maken. Het enige wat je kwijt bent zijn kosten voor: warm water, schoonmaakmiddel en een doekje. Daarmee is een spanplafond namelijk al heel goed te reinigen.

Denk er wel om dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen of schurende producten als schuursponsjes en dergelijke gebruikt. Als het doek gaat verkleuren, door bijvoorbeeld nicotine of roet van een kachel, ben je verder van huis. Dan zal er een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf aan te pas moeten komen om het doek te reinigen en deze kosten kunnen erg hoog uitvallen.

Probeer deze manieren van vervuiling dus zo veel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door goed te ventileren en niet te roken in de ruimte waar het spanplafond hangt. Meer info over het onderhoud van een spanplafond lees je hier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.