Bedrukte spanwand

Met een bedrukte spanwand kun je de betreffende ruimte een heel andere uitstraling geven en je zult verbaasd staan van het effect dat een dergelijke wand kan creëren. In dit artikel lees je meer over bedrukte spanwanden. Zo gaat het bijvoorbeeld over de voor- en nadelen en de prijs hiervan.

Ontvang GRATIS offertes en advies

bedrukte spanwand

Wat is een spanwand?

Als we het hebben over een spanwand dan bedoelen we een doek van kunststof die voor een muur langs gespannen wordt. Het doek bevestig je aan profielen en dan kun je deze opspannen, totdat hij helemaal strak staat. Zo heb je in een oogwenk (binnen een dag) een compleet nieuwe ‘muur’.

Als de oude, bestaande muur slecht is, bijvoorbeeld door barsten en scheuren, dan hoef je deze niet te laten herstellen, maar zal de spanwand de muur helemaal camoufleren. Er zijn twee soorten spanwanden: de spanwand van pvc en de spanwand van polyester.

Wat is een bedrukte spanwand?

Toen de spanwanden opkwamen, waren ze meestal slechts in een paar kleuren te krijgen, maar langzaam nam het aantal kleuren toe en inmiddels kun je dus ook bedrukte spanwanden kopen. Een bedrukte spanwand heeft op het doek een print.

Dit kunnen allerlei soorten prints zijn: afbeeldingen, teksten, motieven, patronen enzovoort. Je kunt kiezen voor voorbedrukte spanwanden, dan is de print al van te voren aangebracht, maar je kunt er ook voor kiezen dat je zelf een print aanlevert.

In principe kunnen alle afbeeldingen op een spanwand gedrukt worden als de resolutie maar hoog genoeg is, want anders krijg je een erg korrelige afdruk.

fotomuur bedrukte spanwand

Tips en inspiratie

Je kunt met een voorbedrukte spanwand veel kanten op. Wil je een familiefoto, je auto of je huisdier? Dat is geen enkel probleem. Het is ook leuk om een bepaalde sfeer tot uiting te laten komen in een bepaalde ruimte.

Wat dacht je bijvoorbeeld van je werkkamer, waar je uitkijkt op een bos, of zee? Of de skyline van New York in de woonkamer? Ook kinderkamers lenen zich erg goed om bedrukte spanwanden aan te brengen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan ridders, prinsessen, kastelen en raceauto’s. Eigenlijk zijn de mogelijkheden wat bedrukte spanwanden betreft oneindig. Laat je vooral inspireren door anderen. Op internet zijn veel voorbeelden van bedrukte spanwanden te vinden.

inspiratie bedrukte spanwand

De voordelen van een bedrukte spanwand

Een bedrukte spanwand heeft veel voordelen die we hieronder voor je op een rijtje zetten:

  • Je kunt in principe alle soorten prints kiezen die je wilt. Als je geen voorbedrukte spanwand neemt, maar kiest voor eigen digitaal materiaal, heb je altijd een unieke en gepersonaliseerde spanwand. Daarmee kun je de kamer een uitstraling geven die je nergens anders ziet.
  • Als je een bedrukte spanwand aanschaft dan is de tijd om deze te plaatsen even lang als bij een ‘gewone’ spanwand. Een vakman heeft geen extra tijd nodig om een bedrukte spanwand te plaatsen. Je mag er vanuit gaan dat hij een spanwand binnen een dag (hoogstens twee dagen) aan kan brengen.
  • Een bedrukte spanwand is waterafstotend en daarom ook geschikt voor natte ruimtes als de badkamer of de keuken. Wat is er nou mooier dan dat je vanuit het bad de zee inkijkt? Mocht je na verloop van tijd uitgekeken zijn op de print dan is deze eenvoudig te demonteren en te vervangen door een nieuwe.
  • Bedrukte spanwanden zijn bij uitstek geschikt om te spelen met lichtpunten. Het is mogelijk om gaten in het doek te maken, zonder dat deze scheurt, en hier bijvoorbeeld spotjes aan te brengen. Het is ook mogelijk om verlichting aan te brengen tussen de muur en de spanwand. Op deze manier creëer je prachtige lichteffecten, waardoor de bedrukking nog beter tot uiting komt.
spanwand bedrukt

De nadelen van een bedrukte spanwand

Als je overweegt om een bedrukte spanwand aan te schaffen dan is het belangrijk dat je de voor- en de nadelen goed tegen elkaar afweegt. Op deze manier kan je een weloverwogen beslissing nemen. Daarom zullen we de nadelen ook even noemen:

  • De prijs van een bedrukte spanwand ligt hoger dan die van een ‘gewone’. Uiteraard komt dit door de drukkosten. In vergelijking met een gewone spanwand kan een bedrukte ongeveer twintig tot zestig euro duurder uitvallen.
  • Het doek van een spanwand is vrij kwetsbaar. Stel dat je een spotje monteert en je schiet per ongeluk even uit met je schroevendraaier, dan is er een kans op een beschadiging (die niet meer hersteld kan worden). Bij een bedrukte spanwand valt een beschadiging sneller op dan een effen spanwand. Een scheur in het doek kan zelfs de hele bedrukking verpesten.
  • Eens gekozen, blijft gekozen. Als je de bedrukte spanwand direct na het aanbrengen toch niet zo leuk vindt als je in gedachten had dan is dit zeer teleurstellend, maar je zult het er mee moeten doen.
spanwand bedrukt spanplafond

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een bedrukte spanwand?

Het is vrijwel onmogelijk om de exacte prijs van een bedrukte spanwand te geven. Bij iedereen is de situatie weer anders en ook heeft ieder mens een persoonlijke smaak en budget. Er zijn verschillende factoren van invloed op de prijs van een bedrukte spanwand. We noemen de belangrijkste:

De oppervlakte

Hoe groter de muur is, hoe meer doek er nodig is. Uiteraard wordt de prijs van de spanwand hier hoger van.

Het materiaal

Hoe beter de kwaliteit van het doek, hoe duurder hij is. Daar komt nog eens bij dat een voorbedrukte spanwand weer goedkoper is dan een met een eigen print.

Het uurloon van de vakman

Verschillende vakmannen rekenen ook verschillende prijzen. Soms is het uurloon (inclusief materiaal- en voorrijkosten) in de totaalprijs berekend, soms wordt dit apart berekend. Het is verstandig om dit van te voren goed na te vragen, anders kon je wel eens duurder uitkomen dan je vooraf gedacht had.

Vind de juiste vakman in jouw regio

De prijs van een bedrukte spanwand

De kostprijs van een bedrukte spanwand wordt meestal per vierkante meter gegeven. Deze prijs ligt gemiddeld tussen honderd en honderdvijftig euro per vierkante meter. Dit is inclusief btw en plaatsingskosten.

Ter vergelijking: een spanwand van pvc kost gemiddeld 75 euro per vierkante meter en een van polyester 85 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing en btw). Je mag er dus wel vanuit gaan dat een bedrukte spanwand bijna twee keer zo duur is als een normale, maar dan heb je ook iets heel moois in je kamer.

spanwand bedrukt

Zelf plaatsen of de vakman laten komen?

Ook voor een handige klusser is het zelf plaatsen van een spanwand een lastig karwei. Om deze te plaatsen moet je echt over de nodige vakkennis en ervaring beschikken. Als je zelf gaat plaatsen, is de kans op (onherstelbare) beschadigingen behoorlijk groot.

Dan moet je vervolgens alsnog een specialist inschakelen om de spanwand opnieuw te komen plaatsen. Een vakman zal er altijd voor zorgen dat je een mooie, strakke wand krijgt, waar je nog veel jaren van kunt genieten. Je krijgt trouwens ook garantie op de plaatsing (en tien jaar op de spanwand zelf), dus je kunt altijd op hem terugvallen.

Een bedrukte spanwand kopen?

Zodra je besloten hebt om een bedrukte spanwand te kopen, is het verstandig om bij verschillende aanbieders (minstens drie) een offerte te laten maken. Als je deze offertes naast elkaar legt, kun je goed zien hoe de prijs tot stand komt en welke offerte voor jou het voordeligst is.

Dat hoeft trouwens niet altijd de goedkoopste offerte te zijn. Het is van belang dat je vooral kijkt naar de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Op deze manier is het zeker mogelijk om dertig procent op de kostprijs te besparen.

Wil je niet te veel tijd en moeite verliezen? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst. Zo krijg je meteen meerdere offertes toegestuurd van leveranciers uit jouw regio (max. 4).

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.