Spanplafond plaatsen
Een spanplafond plaatsen wordt tegenwoordig steeds populairder. Dit komt vooral doordat de vakman tegenwoordig uitstekend werk levert als het gaat om een mooi spanplafond te plaatsen.
Tegenwoordig kan je zelf spanplafonds in een doe-het-zelf zaak aankopen! Maar hoe gaat dat plaatsen van een spanplafond eigenlijk in zijn werk? Lees daar meer over in dit artikel.
Ontvang GRATIS offertes en advies
Table of Contents
Waarom een spanplafond plaatsen?
Met een spanplafond bedoelt men een kunststof doek dat je onder een bestaand plafond spant (vandaar de naam spanplafond). Dit is een uitstekende en snelle oplossing als het oude plafond in slechte staat is en er geen tijd is om het op korte termijn te herstellen.
Het spanplafond zorgt ervoor dat je niets meer ziet van het oude plafond en dat je een geheel nieuw en strak plafond ervoor terugkrijgt. Een spanplafond kan gemaakt zijn van polyester of van pvc. Ook zijn er spanplafonds met een print verkrijgbaar.
Hoe een spanplafond plaatsen?
Een spanplafond wordt met profielen of met een klemsysteem aan de muren bevestigd. Vervolgens spant men het doek aan, totdat deze helemaal strak staat. Doordat het doek aan de muur bevestigd wordt, hoeft het bestaande (slechte) plafond niet het gewicht hiervan te dragen. Zowel het spanplafond van pvc als dat van polyester hebben een andere manier van plaatsen.
Een polyester spanplafond plaatsen
Een polyester spanplafond wordt ook wel een koud plafond genoemd, omdat je deze op kamertemperatuur kunt plaatsen. Het polyester doek wordt aan de muurprofielen bevestigd.
Vervolgens wordt het doek met behulp van spatels vanuit het midden van de muren naar de zijkanten strak gespannen. Een polyester spanplafond heeft een maximale breedte van vijf meter. Hierdoor kan het vaak naadloos aangebracht worden, wat natuurlijk een veel mooier aangezicht geeft.
Een pvc spanplafond plaatsen
Een pvc spanplafond noemt men ook wel een warm spanplafond. Deze naam verwijst naar de manier van spannen. Eerst wordt het pvc-doek aan de muurprofielen bevestigd met een zogenaamd harpoen- of klemsysteem. Vervolgens verwarmt men het doek tot een temperatuur van vijftig tot zestig graden Celsius.
Door de warmte krimpt het doek, totdat het helemaal strak en zonder plooien onder het oude plafond staat. Een pvc-spanplafond heeft tegenwoordig ook een breedte van 5 meter, waardoor er op het volledige plafond amper naden zichtbaar zullen zijn.
Een spanplafond plaatsen: kosten
Er zijn verschillende factoren van invloed op de kosten van plaatsen van een spanplafond. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld de oppervlakte van het plafond. Hoe groter de oppervlakte van het plafond is, hoe hoger de prijs uit zal vallen.
Daarnaast is er ook nog de keuze van het materiaal. Het prijsverschil tussen een polyester spanplafond of een van pvc is niet heel erg groot. Als je echter een bedrukt spanplafond neemt, of er nog een isolatielaag tussen wilt, zal de prijs ook hoger uitvallen.
Dan moet je nog rekening houden met de plaatsingskosten (inclusief o.a. materiaal) die de vakman rekent als hij het spanplafond komt plaatsen.
Vind de juiste vakman in jouw regio
Een spanplafond plaatsen: prijs
Een spanplafond plaatsen kost gemiddeld zeventig tot tachtig euro per vierkante meter. Een pvc plafond plaatsen kost gemiddeld zeventig euro per vierkante meter.
Een plafond van polyester is iets duurder met een gemiddelde van 85 euro per vierkante meter. Als je een geprint spanplafond wilt laten plaatsen, moet je rekenen op een prijs die ligt tussen de negentig en honderdvijftig euro. De hiergenoemde prijzen zijn inclusief btw. Het zijn richtprijzen en het kan best zo zijn dat de actuele prijzen anders liggen.
Een spanplafond zelf plaatsen
Als je de kosten van een professional wilt besparen, kun je er ook voor kiezen om een spanplafond zelf te plaatsen. Tegenwoordig zijn er diverse bouwmarkten die spanplafonds als doe-het-zelf-pakketten aanbieden.
Bij het spanplafond zit dan meestal een uitgebreide montagehandleiding en of een verwijzing naar een instructiefilmpje dat op het internet te vinden is. In het algemeen gaat het hier altijd om spanplafonds van polyester, omdat je deze niet hoeft te verhitten om ze aan te brengen. Een goede doe-het zelver moet in staat zijn om zelf een spanplafond te plaatsen.
Een spanplafond zelf plaatsen: stappenplan
Als je een spanplafond zelf wilt plaatsen, is het handig om dit te doen volgens een vast stappenplan. Op deze manier weet je zeker dat het plafond op een goede manier geplaatst wordt. Hieronder zullen we de stappen toelichten.
- Bevestiging van houten latten
Je begint met het bevestigen van houten latten aan de muren. Je kunt hier latten voor gebruiken van bijvoorbeeld 44 keer 44 millimeter. Houd er rekening mee dat als je ook verlichting aan wilt brengen je ruimte over moet houden tussen de latten en plafond en dat je de latten dus niet strak aan het plafond monteert.
- Bevestiging van de basisprofielen
Vervolgens monteer je aan de latten de basisprofielen. Deze komen aan de onderkant van de latten. Denk erom dat je de hoeken op verstek zaagt.
- Bepaal waar de verlichting komt
Als je verlichting aan wilt brengen, kun je dit het beste aftekenen op het plafond. Vervolgens monteer je de spothouders aan het plafond en breng je de bekabeling aan. Het verstandig om ook even te controleren of de verlichting het doet, aangezien je er later moeilijk bij kan.
- De spanprofielen op maat maken
Reken de lengte uit die spanprofielen moeten hebben en knip of snijd deze op maat. In de hoeken mag je een beetje speling overhouden. Je legt de spanprofielen eerst even op de grond tegen de muren.
- Het doek uitleggen
Voordat je het doek uit gaat leggen, moet je goed controleren of de vloer helemaal schoon en stofvrij is en of hier geen (scherpe) voorwerpen meer aanwezig zijn. Leg het doek in het meegeleverde plastic op de vloer.
- Het doek aanbrengen
Je begint in het midden van een muur. Je pakt het doek op en spant deze met behulp van montage- stukken in het basisprofiel. Als het doek in het midden vastzit, werk je naar de hoeken toe. Ongeveer om de zeventig centimeter plaats je een hulpstuk, zodat het doek vast blijft zitten. Je kunt eventueel moeilijk bereikbaar hoeken overslaan en deze later bevestigen.
- Het doek opspannen
Als het doek helemaal aan de basisprofielen bevestigd is, kun je de hulpstukken een voor een verwijderen en deze vervangen door de spanprofielen. Nu kun je het doek strak trekken en dit doe je net zolang tot er geen enkele plooi meer te zien is.
- De verlichting aanbrengen
Als het goed is, kun je door het doek heen voelen waar de spothouders zich bevinden. Hier snijd je een opening in het doek die juist groot genoeg is om de spot te monteren.
Denk erom dat dit een nauwkeurig werkje is, waarbij je geen fouten mag maken, want eenmaal gemaakte gaten kun je niet meer herstellen. Vervolgens monteer je de spots, klemt ze goed vast en controleert nogmaals of ze het allemaal doen.
- De afwerking
Als je helemaal tevreden bent over het resultaat ga je de loshangende stukken doek aan de zijkanten wegsnijden. Als laatste breng je de afdekprofielen aan, zodat er een mooi en strak geheel ontstaat.
Een spanplafond plaatsen: vergelijken loont
Een spanplafond plaatsen is geen investering die je zomaar even doet. De prijs van een mooi spanplafond komt zeker in de buurt van een helemaal gestukt en opnieuw geverfd ‘normaal’ plafond.
Neem daarom geen overhaaste beslissing en vraag offertes op bij meerdere aanbieders. Je zult merken dat je door het vergelijken van de offertes als snel veel euro’s kunt besparen. De besparing kan soms wel oplopen tot dertig tot veertig procent en dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Of toch de vakman laten komen?
Zoals gezegd moet je een goede klusser zijn om zelf een spanplafond te plaatsen. Als je het niet ziet zitten om zelf een spanplafond te plaatsen, of geen goede klusser bent, is het zeker verstandig om een vakman in te schakelen. Deze bezit de juiste kennis en ervaring om een spanplafond op een snelle en goede manier aan te brengen.
Daarbij krijg je ook garantie op de plaatsing, zodat je altijd op hem terug kunt vallen als er onverhoopt toch iets verkeerd is gegaan. Denk er daarom goed over na, voordat je begint met het zelf plaatsen van een spanplafond. Weeg zeker voor jezelf af of je niet beter iets meer kunt betalen voor het plaatsen.