Spanplafond verven

Na een aantal jaren kan het heel goed zijn dat je de kleur van het spanplafond niet mooi meer vindt en denk je er misschien aan om je spanplafond te verven. Hoe dit in zijn werk gaat en welke kosten hieraan vastzitten, lees je in dit artikel.

Ontvang GRATIS offertes en advies

spanplafond verven

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een kunststofdoek dat onder het oude bestaande plafond gespannen wordt op systeemprofielen aan de muren (vandaar de naam spanplafond). Hierdoor ontstaat een geheel nieuw plafond dat niet van echt te onderscheiden is.

Evenals met een ‘gewoon’ plafond is het ook mogelijk om bijvoorbeeld spotjes of hanglampen in het plafond aan te brengen. Er zijn twee soorten spanplafond verkrijgbaar: het spanplafond gemaakt van polyester en het spanplafond van pvc.

Een pvc-spanplafond verven

In principe kun je een spanplafond van pvc niet verven. Door de structuur van het materiaal zal de verf niet goed hechten aan het plafond. Mocht je het spanplafond toch willen verven dan blijft de oorspronkelijke kleur zichtbaar door de nieuwe laag verf heen.

Je krijgt dan uiteindelijk het idee dat het spanplafond wel op een hele amateuristische manier geverfd is. Daarnaast is het ook nog eens zonde van de tijd en het geld dat je erin gestoken hebt, terwijl je nauwelijks resultaat ziet.

Een polyester spanplafond verven

Het spanplafond van polyester heeft veel voordelen in vergelijking met een spanplafond van pvc en een daarvan is dat het over te schilderen is. Daarnaast zijn polyester plafonds in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je hebt bij aanschaf al meer mogelijkheden qua kiezen van de kleur.

Als je na een aantal jaren toch uitgekeken bent op de oorspronkelijke kleur, kun je er dus voor kiezen om deze te (laten) verven.

Hoe moet je een polyester spanplafond verven?

Als de vakman je spanplafond gaat verven, zal hij een bepaald stappenplan volgen en dat ziet er als volgt uit:

  1. Er zal altijd bij daglicht geverfd worden, voor de beste lichtinval. Eerst worden de muren afgeplakt en de verlichting verwijderd worden, zodat je alle ruimte hebt.
  2. De randen van het plafonds zullen als eerste geverfd worden. Dit kan met een gewone vachtroller. In principe kun je met allerlei soorten verf het spanplafond verven, maar de vakman weet precies welke verf het beste is voor een spanplafond.
  3. Er zal eerst een zogenaamde grondlaag aangebracht worden. Vooral als je van een donkere naar een lichte kleur gaat, is dit van groot belang. Anders ben je veel geld kwijt aan de duurdere eindkleur.
  4. Als de grondlaag goed droog is, zal de vakman de kleur aanbrengen die gewenst is. Voor het mooiste resultaat is het goed om deze kleur twee keer aan te brengen.
  5. Op de oorspronkelijke kleur van het spanplafond is een coating aangebracht. Deze zorgt er onder andere voor dat het doek niet zo snel verkleurt. Door het plafond over te schilderen, is deze coating verdwenen. Je loopt nu dus de kans dat de nieuwe verf sneller verkleurt en ook is het plafond minder goed schoon te houden. De schilder kan dit oplossen door een nieuwe coating aan te brengen. Je kunt het ook zo laten en het over enkele jaren opnieuw laten schilderen.
  6. Ten slotte zal alle afplaktape weer verwijderd worden en de verlichting weer aangebracht en heb je een helemaal nieuw spanplafond.
spanplafond schilderen

Een spanplafond verven: prijs

Het schilderen van een spanplafond is afhankelijk van een aantal zaken en daardoor is het lastig om een exacte prijsopgave te geven. De kosten verschillen onder meer door het uurloon dat de schilder berekent, de oppervlakte van het spanplafond en hoeveel lagen verf er aangebracht moeten worden. We zetten het even op een rijtje:

  • Je mag er vanuit gaan dat het uurloon van de schilder tussen de tien en vijftien euro per vierkante meter is (inclusief, verf, materiaal en btw).
  • Als je dus een spanplafond van dertig vierkante meter hebt, ben je bij een laag verf, een bedrag tussen de 300 en 450 euro kwijt.
  • Meestal worden er toch minimaal twee lagen verf aangebracht, dus reken zeker op een bedrag tussen de 600 en 900 euro en dit kan nog iets oplopen als er nog een laag moet worden aangebracht.
  • Ter vergelijking: een nieuw (standaard) spanplafond kost ongeveer honderd euro per vierkante meter. In dit geval ben je dus minimaal drieduizend euro kwijt en dat is toch een heel ander bedrag dan wat je kwijt bent aan het laten schilderen van een spanplafond.
spanplafond overschilderen

Een spanplafond verven: zelf doen of de vakman laten komen?

Als je een spanplafond opnieuw geverfd wilt hebben dan kun je dit het beste aan een professionele schilder overlaten. Deze kan je namelijk het juiste kleuradvies geven en weet ook precies welke soort verf het meest geschikt is.

Daarnaast kan een echte vakman de verf zo aanbrengen dat het schilderwerk niet van het oorspronkelijke doek te onderscheiden is. Dit resultaat zal je zelf, ook als handige amateurschilder, nooit kunnen bereiken.

Daarbij krijg je ook garantie op het verfwerk, dus mocht er toch nog iets niet helemaal goed zijn gegaan dan kun je altijd op de vakman terugvallen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Een spanplafond verven: vergelijken loont

Als je besloten hebt om het spanplafond te laten verven, is het verstandig om niet met de eerste de beste schilder in zee te gaan. Het beste kun je meerdere offertes (minstens drie) bij verschillende vakmensen op laten stellen.

Zoals gezegd, heeft iedere schilder zijn eigen prijs en daardoor kun je veel geld besparen door de offertes naast elkaar te leggen. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Op deze manier kun je veel euro’s besparen en dat is toch weer mooi meegenomen.

spanplafond

Een spanplafond verven: het alternatief

Als je toch liever niet begint aan het (laten) verven van een spanplafond dan kun je ook gebruik maken van een alternatief en dat is het spanplafond met een print. Bij een geprint spanplafond wordt het doek bedrukt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een foto, maar ook voor een bepaalde print, een kleur, een motief of een mooie tekst.

Veel mensen kiezen voor een bos, een sterrenhemel of wolken, omdat dit een heel mooi ruimtelijk effect geeft, maar in principe kun je alles laten afdrukken wat jij mooi vindt en waar je wel voor een tijdje tegenaan wilt kijken. Zo heb je op een snelle manier en zonder al te veel gedoe toch een nieuw ‘geverfd’ spanplafond.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?

2. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.