Spanplafond isolatie

Als je toch al een spanplafond plaatst, is het misschien geen gek idee om deze ook direct maar te isoleren. Dit levert minder stookkosten op en je bent dus een stuk energiezuiniger bezig: goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Maar, is het isoleren van een spanplafond eigen wel noodzakelijk? In dit artikel wordt dieper ingegaan over het nut van spanplafond isolatie.

Vind de juiste vakman in jouw regio

spanplafond isolatie

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een groot doek van kunststof dat op een frame wordt opgespannen en vervolgens aan het plafond wordt bevestigd. Het doek raakt het plafond alleen aan de zijkanten.

Het is wel de bedoeling dat het doek zeer strak opgespannen wordt, anders gaat het kreukelen en dat is geen mooi gezicht. Een spanplafond is in diverse kleuren verkrijgbaar en eventueel ook te bedrukken met een print. Daarnaast kun je door spotjes aan te brengen hele mooie lichteffecten creëren.

Waar is een spanplafond van gemaakt?

Zoals gezegd is een spanplafond een kunststof doek. Er zijn twee soorten spanplafonds: het spanplafond gemaakt van pvc- folie en het spanplafond gemaakt van polyester.

Bij het aanbrengen van een spanplafond gemaakt van pvc- folie wordt de ruimte eerst verwarmd. Een spanplafond van polyester is een geweven doek met een coating. Dit spanplafond hoeft niet verwarmd worden aangebracht.

spanplafond isoleren

Isoleert een spanplafond?

Een spanplafond is luchtdicht. Als je het spanplafond aanbrengt onder het oorspronkelijke plafond blijft de warmte dus onder het spanplafond circuleren. Dit houdt in dat als je het spanplafond als verlaagd plafond gebruikt (bijvoorbeeld tachtig centimeter van het oorspronkelijke plafond af) je minder ruimte hoeft te verwarmen.

In die zin heeft een spanplafond zeker isolerende waarde. De ruimte tussen het spanplafond en het oorspronkelijke plafond heeft echter geen of een nauwelijks isolerende waarde. Deze ruimte zal je moeten opvullen met isolatiemateriaal als je een nog hogere mate van isolatie wilt hebben.

Een spanplafond isoleren

Het is niet heel gebruikelijk om een spanplafond te isoleren. De isolatiewaarde van een spanplafond zit vooral in de winst in ruimte die je boekt als je het plafond van het vertrek verlaagt.

Toch zijn er zeker spanplafonds die soms geïsoleerd worden. Dit gebeurt voornamelijk als er in de ruimte een vervelende galm klinkt als er geluid wordt gemaakt. Deze galm wil je natuurlijk graag kwijt en dat kan door het isoleren van het spanplafond. In dit geval spreken we dan van een akoestisch spanplafond.

spanplafond isolerend

Het akoestisch spanplafond

Met een akoestisch spanplafond verbeter je de akoestiek van de kamer en verhoog je de isolatiewaarde: twee vliegen in een klap, dus. Het akoestisch spanplafond bestaat uit een polyesterdoek die gespannen wordt op een frame. In tegenstelling tot het standaard doek van een spanplafond bevat het akoestisch doek kleine gaatjes (microperforaties).

Waar een standaard doek de geluidstrillingen weerkaatst, neemt het akoestisch doek de geluidstrillingen juist op. Door tussen het akoestisch spanplafond en het oorspronkelijke plafond isolatiemateriaal aan te brengen, worden de trillingen nog meer geabsorbeerd.

Op deze manier worden de geluiden dus gedempt en is de akoestiek van de ruimte een heel stuk verbeterd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.