Voordelen en nadelen van een spanwand

Wat zijn de voordelen en nadelen van een spanwand? Als je een slechte muur hebt met barsten, gaten of afgebladderde verf, dan zal je die op den duur moeten laten herstellen. Je kunt echter ook kiezen voor een hele handige, snelle en gemakkelijke optie, namelijk het laten plaatsen van een spanwand.

Met een spanwand heb je binnen een dag een compleet nieuwe ‘muur’ die de kamer een volledig nieuwe uitstraling geeft. Een spanwand heeft ontzettend veel voordelen en hier en daar ook een paar nadelen.

Ontvang GRATIS advies en offertes

voordelen spanwand

Wat is een spanwand?

Een spanwand is een doek van kunststof die voor de bestaande, oude muur wordt gespannen. Het aanspannen van het doek gebeurt op profielen die aan de zijkanten van de muren zijn aangebracht. Als het doek helemaal opgespannen is, ontstaat er een (span)wand die niet van een echte muur te onderscheiden is.

Je kunt trouwens ook kiezen voor een bedrukte spanwand, of met een bepaald motief of patroon. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos. De oude muur blijft gewoon zoals hij is en wordt volledig gecamoufleerd door de spanwand.

De voordelen van een spanwand

Als je in overweging bent om een spanwand aan te schaffen, is het van belang dat je een goede afweging maakt van de voordelen en nadelen van een spanwand. Alleen dan kun je tot een juiste beslissing komen om deze ook daadwerkelijk aan te schaffen. Spanwanden hebben bijzonder veel voordelen en deze zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Vele kleuren en uitvoeringen

Je kunt spanwanden in heel veel soorten kleuren krijgen, zodat je de wand altijd kan afstemmen op de rest van de ruimte. Wat dacht je trouwens van een spanwand met een print. In een mum van tijd heb je bijvoorbeeld een sfeervolle kinderkamer met prachtige afbeeldingen van prinsessen of van raceauto’s.

Ook kantoorruimtes kun je heel goed een bepaalde uitstraling geven met een print, bijvoorbeeld met prints van bossen, een mooie lucht of de zee. Natuurlijk doet een spanwand met een gezinsfoto het ook altijd goed.

Mogelijkheden voor stopcontacten en dergelijke

De stopcontacten, ventilatieroosters, lichtknopjes en gelijksoortige zaken kunnen gewoon op hun plek aan de muur blijven zitten.

In een spanwand worden gaten gemaakt voor al deze objecten zonder dat er scheuren in het doek ontstaan. Het is trouwens ook een leuke optie om luidsprekers weg te werken in de spanwand. Zo krijgt de ruimte nog een extra dimensie.

Snelle montage

De oude, bestaande muur moet nog net sterk genoeg zijn om de profielen te kunnen plaatsen. Als dit het geval is, dan heeft een goede vakman een spanwand in principe in een dag geplaatst. Als het om wat voor reden dan ook tegenzit, zal hij hoogstens de volgende dag nog even terug moeten komen voor de afwerking.

Dit is altijd nog veel sneller dan dat er een schilder en een stukadoor moeten komen om de oude muur te herstellen.

Ook geschikt voor vochtige ruimtes

Een van de voordelen van een spanwand is dat deze vochtwerend is. Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt voor natte ruimtes als de badkamer en de (bij)keuken. Als er lekkage is in de woning is het vrij eenvoudig om de spanwand (gedeeltelijk) te verwijderen om het lek te repareren. De wand zelf zal op geen enkele manier zijn aangetast.

Ontvang GRATIS offertes

Eenvoudig te vervangen door een nieuwe

Ben je na een aantal jaren uitgekeken op je spanwand? Het is vrij eenvoudig om deze te vervangen door een nieuw exemplaar. Binnen een dag is de oude spanwand verwijderd en de nieuwe geplaatst.

Weinig tot geen naden

Als je muur minder breed is dan vijf meter dan is het altijd mogelijk om een spanwand aan te brengen die geen naden heeft. Is de muur breder? Dan ontstaat er een klein naadje die overigens met het blote oog nauwelijks opvalt. Je moet dan wel een spanwand nemen van polyester. Er zijn ook spanwanden van pvc, maar deze zullen meer naden tonen (per anderhalve meter een naad).

Recycleerbaar

Tegenwoordig is de belastbaarheid van het milieu een belangrijk onderwerp in onze samenleving. Veel mensen vinden het dan ook belangrijk dat een spanwand milieuvriendelijk is. Een spanwand van polyester is dan ook voor negentig procent te recycleren.

Weinig onderhoud

Aan een spanwand heb je weinig onderhoud. Het belangrijkste is dat je deze af en toe even afneemt met een doekje en een (lauw) emmertje met water. Een spanwand is volledig afwasbaar en stoot vocht af, dus je hoeft je niet zo snel zorgen te maken over blijvende vlekken.

De akoestiek verbeteren

Veel mensen hebben een slechte akoestiek in de kamer, bijvoorbeeld dat er een nagalm klinkt als je iets zegt, of kinderstemmen die heel hard klinken in de ruimte.

Je kunt de akoestiek verbeteren door een speciale akoestische spanwand te nemen die geluiden dempt en absorbeert. Dit type spanwand zal de akoestiek behoorlijk verbeteren en het leefklimaat in de kamer vergroten.

Geen kap- of breekwerk nodig

Ook een voordeel van een spanwand is dat er geen kap- of breekwerk aan te pas komt om de spanwand te plaatsen. Het enige wat moet gebeuren, is het bevestigen van de profielen aan de muur. Als een spanwand geplaatst wordt, kun je zelfs gewoon het meubilair in de kamer laten staan. Dit hoeft ook niet afgedekt te worden.

nadelen spanwand

Nadelen van een spanwand

Waar voordelen zijn, heb je meestal ook nadelen en met spanwanden is dat niet anders. Gelukkig hebben de voordelen van spanwanden de overhand en valt het met de nadelen wel mee. Hieronder volgen de nadelen van spanwanden.

Een spanwand is kwetsbaar

Een spanwand is geen vaste muur en daarom is het uitkijken geblazen als je er dichtbij in de buurt komt. Als er scherpe voorwerpen (een schaar, een schroevendraaier) tegen het doek aankomen, is er een grote kans op (onherstelbare) scheuren en gaten. Kijk ook goed uit met kinderen en huisdieren die (te) dicht bij de spanwand komen.

De prijs

De prijs van een spanwand is relatief hoog. Als je de muur herstelt door er bijvoorbeeld wat gipsplaten aan te bevestigen, ben je stukken goedkoper uit. Je hebt dan echter lang niet zo’n mooi resultaat als bij het plaatsen van een spanwand.

Verkleuring

Als er veel in een ruimte gerookt wordt, of er staat een houtkachel dan heb je kans dat het doek na een aantal jaren zal verkleuren. Met name de polyester spanwanden zijn gevoeliger voor verkleuring dan die van pvc. Nicotine en roet zijn moeilijk te verwijderen van spanwanden, alhoewel er wel een coating overheen zit die deze zoveel mogelijk probeert tegen te houden.

Eens gekozen, blijft gekozen

Als een spanwand eenmaal geplaatst is en je vindt het eigenlijk toch niet zo mooi als je aanvankelijk in gedachten had, kan er helaas niets meer veranderd worden.

Het direct weer aanschaffen van een nieuwe spanwand wordt wel een hele kostbare geschiedenis. Ook als er gaten in het doek geplaatst zijn voor de verlichting kun je dit later niet meer veranderen. De gaten kunnen namelijk niet meer hersteld of opgevuld worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.