Verlichting spanplafond
Het is van belang dat je op voorhand goed nadenkt over welke soort verlichting je in een spanplafond monteert. De verlichting in een spanplafond kan de uitstraling en sfeer immers sterk bepalen in een ruimte. De verlichting zorgt voor sfeer, het geeft accenten en kan bepaalde zaken benadrukken. Gezelligheid, vrolijkheid en warmte worden voelbaar in een goed verlichte ruimte.
De centraaldozen voor elektriciteit worden op zodanige wijze gemonteerd dat ze niet zichtbaar zijn. Dit geldt ook voor alle bekabeling en bedrading. Er wordt voor gezorgd dat die netjes worden weggewerkt achter het spanplafond. Verlichtingsgaten in een spanplafond zijn wel permanent, houd daar wel rekening mee. Dit is een secuur werkje dat vakkundig moet gebeuren.
Vind de juiste vakman in jouw regio
Table of Contents
Bevestiging en vervanging van de verlichting
Als de leverancier van jouw spanplafond komt voor de montage, dan zal hij meteen ook alle verlichtingspunten aanbrengen. In principe heeft elk inbouwspot of verlichtingselement een eigen transformator en specifiek ophangsysteem. Omdat elk verlichtingselement zelf is uitgerust met een transformator, is het ook vrij eenvoudig een spotje of lampje te vervangen. De transformator blijft immers intact en op zijn plaats. Alleen het lampje moet immers vervangen worden.
Inbouwspots zijn altijd dicht van boven, als dat niet het geval was zou het licht kunnen doorschijnen boven het spanplafond. En dat zou een verkeerd effect geven in de ruimte (tenzij je het spandoek natuurlijk wilt gebruiken als een groot lichtoppervlak).
De leverancier zal in de meeste gevallen ook beschikken over een zogenaamde ‘spot onderbouw constructie‘. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor montage van verlichting bij spanplafonds.
De constructie vereenvoudigt het ophangen van verlichting.
Dit is een verstelbare structuur, bestaande uit twee onderdelen. Deze wordt eerst gemonteerd op het bestaande plafond en vervolgens komt er een hulpstuk op, waar uiteindelijk ook de inbouwspots op worden gemonteerd. De hoogte van deze twee delen kan worden ingesteld afhankelijk van de hoogte van de tussenruimte die nodig is.
Ontvang GRATIS offertes en advies
Welke sfeer wil jij creëren met de verlichting?
Je heb veel vrijheid in de keuze van verlichting en de sfeer die je daarmee wilt creëren.
Door het verlichten van een spanplafond, wil je uiteindelijk een bepaalde sfeer laten uitstralen. Verlichting kan zowel op als achter het spanplafond worden geplaatst.
Daardoor kan je heel leuke effecten krijgen.
Je kan kiezen voor strakke en moderne halogeen lampen maar evengoed voor iets romantisch, tijdloos of klassiek. Wat jouw keuze ook is, elk type verlichting in een spanplafond is mogelijk om te plaatsen.
Wil je graag een offerte voor een spanplafond? Vraag een gratis en vrijblijvend prijsbestek aan op deze pagina!
Soorten verlichting voor spanplafonds
Er zijn zeer veel mogelijkheden om je spanplafond te verlichten. In feite heb je net zoveel keus en variatie als bij een normaal plafond. LED verlichting in een spanplafond is een mogelijkheid, of geef je toch de voorkeur aan een spanplafond met inbouwspots?
Verlichten van een spanplafond kan op de volgende manieren:
- TL armaturen
- inbouw- of opbouwspotjes
- sterrenhemel
- LED strips langs de wanden
- Volledige LED verlichting
Tevens is er de mogelijkheid om verlichting in een spanplafond te bedienen met afstandsbediening. We merken ook op dat halogeen verlichting minder en minder wordt toegepast, en dat tegenwoordig meer wordt gekozen voor LED verlichting bij een spanplafond.
LED verlichting heeft een hoge lichtopbrengst en een veel lager elektriciteitsverbruik dan halogeen. Een ander voordeel van LED verlichting bij een spanplafond is dat de dit type lamp nauwelijks warm wordt en de kans op brandgevaar dus minimaal wordt.
Kies je voor inbouwspots. Dan is het mogelijk om meerdere groepen te maken die uit één centrale aansluiting komen. Er kunnen op die manier bijvoorbeeld drie afzonderlijke groepen worden gevormd, die afzonderlijk bediend worden. Met bediening bedoelen we de aan- en uitschakeling van de lampen of dimmen van het licht.
Ben je niet te vinden voor nieuwe lampen en wil je je vertrouwde hanglampen weer terug op dezelfde plek?
Dat is geen enkel probleem. De montage kan probleemloos worden uitgevoerd zonder schade aan jouw spanplafond. Bestaande verlichting, zoals kroonluchters en hanglampen, kunnen eenvoudig terug worden gemonteerd.
Verlichting zonder gaten
Een enorm pluspunt aan een spanplafond, is dat je ook met lichteffecten kunt werken. Zo kan je, zonder enige gaten in het doek te maken, voor een waar lichtspektakel zorgen!
Om een lichtvlak in je spanplafond te maken, is het enkel nodig om verlichting boven het doek te plaatsen.
Hierdoor lijkt het alsof het volledige plafond één groot licht is! Belangrijk daarbij is dat de lamp niet aan één zijde wordt geblokkeerd.
Lichtpunten plaatsen
Indien je liever met gewone spots of andere lampen werkt, kunnen er ook gaten worden gemaakt in het spanplafond.
Indien je dit wenst zal de vakman die je hebt ingeschakeld de lichtpunten samen met jou bepalen en vervolgens mooi uitsnijden met behulp van een aftekening op het spanplafond.
Het grote nadeel van dit is wel dat de plaatsing van de lichten later niet meer kan worden aangepast! Denk dus erg goed na vooraleer je de verlichting in een spanplafond plaatst!
Wil je graag een offerte voor een spanplafond? Vraag een gratis en vrijblijvend prijsbestek aan op deze pagina!
Een verlichtingsplan opstellen per ruimte
Door een goede voorbereiding in het selecteren van de juiste verlichting per ruimte, kan je de sfeer creëren van jouw voorkeur. Het opstellen van een verlichtingsplan in samenwerking met de plaatser van het spanplafond, kan vele voordelen opleveren.
Hierdoor weet ook de monteur van het spanplafond met welke verlagingshoogte rekening moet worden gehouden. De keuze van de verlichting en de afmetingen daarvan hebben immers invloed op de afstand tussen het te monteren spanplafond en het bestaande plafond.
Stel jezelf ook deze vraag per ruimte waar het spanplafond komt: wat wil ik specifiek gaan verlichten in deze ruimte?
Voorbeelden van ruimtes die specifieke verlichting nodig hebben zijn:
1. Werkruimtes
Denk bij een werkruimte aan een kamer waar achter een computer wordt gewerkt, of waar kleding wordt gestreken, waar boeken worden gelezen of waar hobby’s worden uitgeoefend.
In deze ruimtes is de verlichting van een spanplafond belangrijk, en moet van tevoren bekeken worden welk type lampen/verlichting daar het meest passend is. De mensen die daar werken mogen niet vermoeid worden door een gebrek aan licht. Ook moet voorkomen worden dat er hoofdpijn ontstaat door een teveel aan licht.
2. Ruimtes waar sfeer gewenst is
Sfeerverlichting is gewenst in bijvoorbeeld een woonkamer of een slaapkamer. Dimbare verlichting in kamers zoals dit zijn goed om de lichtsterkte aan te passen naar wens. Het doel is om een gezellige, ontspannen sfeer te creëren in die ruimte. Dit kan bijvoorbeeld goed met LED verlichting, of een spanplafond met inbouwspots.
3. Ruimtelijke verlichting
Bij ruimtelijke verlichting in een spanplafond kan je denken aan een spanplafond met inbouwspots. Deze kunnen de ruimte dan optisch verkleinen of vergroten. Ruimtelijke verlichting is eigenlijk slim gebruik maken van de dimensie van een ruimte. Als een inbouwspot bijvoorbeeld een donkere hoek verlicht dan lijkt de ruimte daardoor groter.
Door middel van LED strips is het mogelijk alle randen van het spanplafond en de aangrenzende muren te verlichten. Een zeer mooi en modern effect. LED verlichting is in sterkte voldoende als hoofdverlichting voor de hele ruimte.