Spanplafonds in Antwerpen
Table of Contents
Spanplafonds in Antwerpen plaatsen? Dat komt dan goed uit, want in deze regio zijn veel vakmensen die bij jou een spanplafond kunnen plaatsen. Spanplafonds worden steeds populairder, omdat je in een oogwenk een helemaal nieuw plafond hebt. Er komt trouwens geen breek- of stucwerk aan te pas en schilderen hoef je ook al niet.
Ben je al nieuwsgierig geworden? Hieronder kan je een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen. Wil je toch iets meer weten over een spanplafond? Lees dan zeker verder.
Offertes uit regio Antwerpen aanvragen
Wat bedoelen we met een spanplafond?
Zoals de naam al zegt, is een spanplafond een plafond die opgespannen wordt. Het plafond zelf bestaat uit een doek en dit kan gemaakt zijn van polyester of van pvc-folie. Het doek wordt opgespannen op systeemprofielen die aan de muren zijn bevestigd en op deze manier ‘verdwijnt’ het oude plafond.
Deze methode is heel handig en snel als je een plafond hebt waar bijvoorbeeld scheuren inzitten. In een veel snellere tijd dan je een oud plafond kan herstellen heb je een nieuw plafond dat niet van echt te onderscheiden is.
Soorten spanplafonds
Er zijn in principe twee soorten spanplafonds: een plafond van pvc-folie en één van polyester. Hieronder geven we een toelichting over beide soorten.
Een spanplafond van polyester
Bij een spanplafond van polyester is het doek van dit materiaal gemaakt. In vaktermen wordt dit ook wel een ‘koud’ spanplafond genoemd. Deze naam heeft te maken met de manier van aanbrengen. In tegenstelling tot een spanplafond van pvc kan een doek van polyester ‘gewoon’ bij kamertemperatuur aangebracht worden.
Het doek wordt eerst aan de zijkanten op de systeemprofielen gemonteerd en daarna wordt het met behulp van een spatel helemaal strak getrokken.
Een spanplafond van pvc
Een spanplafond van pvc wordt ook wel een ‘warm’ spanplafond genoemd. Deze naamgeving is eveneens afkomstig van de manier van aanbrengen.
Het aanbrengen vindt namelijk plaats met behulp van een hittekanon. Eerst wordt het doek aan de zijkanten vastgezet en vervolgens verwarmt de vakman het doek tot ongeveer zestig graden Celsius. Door deze verwarming gaat het pvc-doek krimpen, totdat het zeil helemaal strak staat.
Verschillen tussen beide soorten spanplafonds
Ieder soort spanplafond heeft bepaalde eigenschappen. Welke je kiest, hangt af van de situatie bij je thuis en je eigen smaak. Om een goed keuze te kunnen maken over welk spanplafond het beste bij jou past, kun je je het beste tot de vakman wenden.
Informatie over een spanplafond in Antwerpen kun je heel goed inwinnen bij de plaatselijke vakman. Om je te helpen in het maken van een keuze geven we hier ook de verschillen tussen beide spanplafonds aan.
Wat is het prijsverschil?
De prijsverschillen tussen beide soorten spanplafonds zijn niet heel erg groot. Een spanplafond van pvc is in de regel iets goedkoper dan die van polyester.
Het prijsverschil is vijf tot tien euro per vierkante meter in het voordeel van een spanplafond van pvc. Deze prijs is inclusief de plaatsing van het plafond. Alleen als je hele grote oppervlaktes hebt, kan dit financieel voordeliger zijn.
Zijn er ook kleurverschillen?
Spanplafonds zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, maar de meeste mensen kiezen voor een (gebroken) wit, beige of grijs. Een spanplafond van polyester lijkt het meest op een strak gepleisterd plafond.
Deze plafonds zijn alleen te verkrijgen in matte kleuren. Dit in tegenstelling tot spanplafonds van pvc. Deze plafonds kun je zowel in een matte als een glanzende uitvoering krijgen.
Zijn spanplafonds over te schilderen?
Het kan natuurlijk zo zijn dat je na een paar jaar de kleur van je spanplafond niet meer zo prettig vindt of dat je de ruimte een hele nieuwe look wilt geven. Je kan je spanplafond dan eenvoudigweg overschilderen. Let op: dit is alleen mogelijk bij een spanplafond van polyester.
Toch gebeurt het in de praktijk niet zo vaak dat een spanplafond wordt geschilderd. Het is namelijk niet zo’n eenvoudig werkje.
Zie je ook naden?
Een spanplafond van polyester heeft een maximale breedte van vijf meter. Dit betekent dat naden te zien zijn bij plafonds met een breedte van meer dan vijf meter.
Een spanplafond van pvc heeft tegenwoordig ook een maximale breedte van vijf meter. Afhankelijk van de kwaliteit van het spanplafond, zal je dus sneller naden zien. Echter is het wel belangrijk om te melden dat deze in de praktijk nauwelijks waarneembaar zijn. Vraag dit in ieder geval na bij je vakman. Gratis en vrijblijven prijsoffertes kan je hier aanvragen.
Zijn spanplafonds recyclebaar?
In de huidige samenleving waar veel aandacht is voor het milieu is het natuurlijk wel van belang dat spanplafonds, het liefst volledig, recyclebaar zijn. Helaas is een spanplafond van pvc-folie niet recyclebaar. Een spanplafond van polyester is vrijwel geheel (negentig procent) recyclebaar.
Hoe stabiel zijn spanplafonds?
Wat betreft de stabiliteit en sterkte, zijn spanplafonds van polyester stabieler dan die van pvc.
In een spanplafond van polyester zullen minder snel scheuren komen. Als je gaten wilt maken voor het aanbrengen van lichtspotjes of hanglampen is dit bijgevolg ook makkelijker bij een spanplafond van polyester.
Conclusie
Als je de verschillen tussen beide plafonds tegen elkaar afzet, blijkt al snel dat een spanplafond van polyester meer voordelen heeft dan een van pvc. Een vakman op het gebied van spanplafonds in de provincie Antwerpen zal dan ook eerder een spanplafond van polyester aanraden dan één van pvc-folie.
Toch moet dit je er niet van weerhouden om eventueel een spanplafond van pvc-folie te nemen. Iedere situatie is immers weer anders en vraagt een andere benadering. Daarom is het zeker geen slecht idee om al vanaf hier de gouden raad van je vakman in te roepen.