Spanplafond prijs

Wat is de prijs van een spanplafond. Strakke spanplafonds zijn een vrij goedkope en eenvoudige oplossing voor het visueel opfrissen van oude plafonds. Maar ook nieuwe betonnen gewelven kunnen ermee bekleed worden. Ze geven een bijzondere uitstraling aan een kamer.

Ontvang GRATIS offertes en advies

spanplafond prijzen m2

Wat is de prijs per m2 voor spanplafonds

Een gespannen plafond wordt vaak gebruikt als alternatief voor houten plafonds of gipsplaten. De prijs van spanplafonds per m2 moet kunnen concurreren met hun prijzen en eigenschappen.

Prijs van een spanplafond hangt af van veel factoren

Het is helaas niet mogelijk om de exacte prijs voor een spanplafond te geven. Die hangt af van veel verschillende factoren. Die bepalen mee de spanplafond prijzen per m2. Dit geldt bijvoorbeeld voor het type profiel en het aantal hoeken in de kamer. Ook het materiaal en het gekozen profiel spelen een rol.

Je mag ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs van een spanplafond zeventig euro per vierkante meter bedraagt, inclusief de plaatsing.

Wil je graag een exacte prijs weten? Dan zal je een offerte moeten aanvragen. Via onze website is dat volledig gratis en vrijblijvend.

Waar rekening mee houden bij prijsberekening?

Er treden soms grote verschillen op in de spanplafond prijzen per m2. Dit heeft te maken met de hierboven beschreven factoren. De prijs per m2 van een spanplafond in PVC en polyester is ongeveer hetzelfde.

Als er meer dan vier hoeken zijn in een kamer, zullen de kosten van het spanplafond iets hoger liggen.

Kies je voor een lichtplafond met motief, dan zal het spanplafond een kostprijs hebben tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter. Voor een 3D of akoestisch plafond kunnen de kosten voor het spanplafond oplopen tot meer dan 160 euro.

Wil je graag een offerte voor een spanplafond? Vraag een gratis en vrijblijvend prijsbestek aan op deze pagina!

Verplaatsingskosten van de aannemer

Bij de prijsberekening kunnen verplaatsingsonkosten worden aangerekend. Een aannemer in spanplafonds uit Limburg die zich naar een Oost- of West-Vlaanderen verplaatst, maakt heel wat kosten. De extra kosten voor brandstof en werkuren worden duidelijk en spontaan meegedeeld aan de consument.

Vergelijkbare prijzen voor spanwanden

Je kunt wanden van kamers laten bekleden met een opgespannen folie: een spanwand. De prijs is gelijkaardig met de prijs van een spanplafond. Hij hangt ook af van diverse factoren.

Vraag offertes aan en vergelijk prijzen van spanplafonds

De prijzen hierboven zijn slechts indicatief. Een exacte prijs kan je hier laten berekenen.

Nadat je de offertes hebt ontvangen en vergeleken, kun je contact opnemen met de aannemer. Hij of zij zal bij je thuis komen om de werkelijke kostprijs van het spanplafond te berekenen

wat kost een spanplafond

Een rekenvoorbeeld

Om enigszins duidelijk te maken wat een spanplafond kost, geven we een actueel voorbeeld van een offerte die we een klant hebben aangeboden. Hier laten we zien hoe we bij een spanplafond een prijs berekenen.

 • We praten over een spanplafond dat onder een lichtkoepel geplaatst moet worden. De lichtkoepel is zeskantig met zijden van vierhonderd centimeter. De totale omtrek beslaat dus 24 meter en de oppervlakte is ongeveer 36 vierkante meter. Tevens moet het doek bedrukt worden met wolken of een boom.
 • Omdat de klant een lichtdoorlatend doek wil, is het nodig dat er een extra anti- vliegendoek geplaatst wordt. Dit anti- vliegendoek kost zestig euro per vierkante meter. Dat is in totaal 2160 euro.
 • Voor een lichtdoorlatend en bedrukt doek betaal je 97 euro per vierkante meter. Dit doek kost in totaal dan 3492 euro.
 • De totale kosten voor het plaatsen van het spanplafond komen dan op 2160 plus 3492, is 5652 euro. De snelle rekenaar weet inmiddels dat dit uitkomt op 157 euro per vierkante meter is. Alle hiervoor genoemde prijzen zijn exclusief btw. Inclusief de btw betaalt de klant 6839 euro.
spanplafonds prijzen

Welke materialen worden gebruikt voor spanplafonds

Het materiaal voor een spanplafond bestaat uit een hoogwaardige folie. Deze is gemaakt met een speciaal kunststofmengsel van polyester of pvc. De gebruikte stoffen zijn onschadelijk voor de gezondheid. Ze worden ook gebruikt in de medische technologie en de voedingsindustrie.

Ontvang GRATIS offertes spanplafonds

Polyester spanplafond

Wanneer het van polyester is gemaakt, wordt het ook wel “koud spanplafond” genoemd. Dit type kan geïnstalleerd worden bij kamertemperatuur. Hierbij wordt een folie gebruikt die iets groter is dan het plafondoppervlak. Deze wordt in muurprofielen gerold om uit te rekken.

Dit materiaal is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen. Polyester is zeer duurzaam. Je kunt een onbeperkt aantal gaten maken voor het monteren van verlichtingsarmaturen.

Met dit type spanplafond zijn overspanningen tot ongeveer 5 meter breed mogelijk. In bredere ruimtes zijn de naden zo onopvallend dat ze niet als storend worden ervaren.

Een koud spanplafond is minder vatbaar voor beschadiging dan een warm spanplafond.

De prijs van een spanplanfond in polyester ligt tussen 70 tot 85 € per vierkante meter .Vraag onze offertedienst naar een offerte op maat.

PVC-spanplafond

Het PVC spanplafond wordt ook wel “warm spanplafond” genoemd. Tijdens de installatie wordt warme lucht (40 tot 50 °C) de kamer ingeblazen, waardoor het PVC-weefsel flexibel is en kan worden bevestigd aan profielen.

Deze profielen worden op hun beurt aan de muren bevestigd. Als de temperatuur daalt, wordt de PVC-folie opnieuw uitgerekt. Dit geeft een elegant, gelijkmatig en kreukvrij plafond.

PVC-folie is stevig en verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Ook hier kun je ronde of vierkante gaten maken voor de verlichting.

De maximale breedte van de folie is 5 meter. Als er naden nodig zijn blijven deze wel discreet. De prijs van een spanplafond in PVC ligt eveneens tussen 70 tot 85 € per vierkante meter. Vraag een individuele prijsberekening aan bij onze offertedienst.

spanplafonds prijzen

Spanplafond met print of lichtdoorlatend plafond

Een doorschijnend spanplafond laat je toe om te spelen met het licht. Het kan kunstmatig of natuurlijk licht zijn. Je kunt zachte lichtstralen op een natuurlijke manier je leefruimte laten verlichten. Dankzij het doorschijnende spanplafond zijn er vele mogelijkheden.

De prijs per m2 van dit spanplafond is merkelijk hoger. Alleen al door de montagewijze en prijs van de folie. Bovendien moet een extra doek worden gespannen om te voorkomen dat er vliegjes of andere insecten in komen.

De folie is speciaal ontworpen om licht door te laten. Door verlichting op de achterkant van de stoffering te plaatsen, gaat er licht door en verlicht het de kamer. Dit is mogelijk door de integratie van optische vezels van verschillende kleuren in de folie.

Met een bedrukt spanplafond heb je nog meer keuze. Zo kan je kiezen voor een uitvergrote foto of een leuk motief.

Spanplafond of gipsplaten?

De prijs van gipsplaten ligt tussen de 45 en 75 euro per vierkante meter. Voor die prijs wordt het plafond schilderklaar opgeleverd. Dit betekent dat er nog veel werk is om het te voltooien.

Als je het plamuur- en schilderwerk overlaat aan een specialist, dan betaal je al snel 40 euro per uur, exclusief btw. Dit wilt dus zeggen dat je gerust een paar duizend euro mag bijtellen voor de afwerking van het plafond.

Het perfect wegwerken van de naden is ook geen eenvoudige klus. Daarbij komt nog dat het plafond regelmatig zal moeten herschilderd worden.

Het spanplafond is sneller te installeren, heeft een zeer elegante, naadloze afwerking en is verkrijgbaar in verschillende tinten. Uiteindelijk is het verschil in prijs klein in vergelijking met de spanplafond prijs per m2.

Een mooi afgewerkt gipsplaten plafond zal uiteindelijk evenveel kosten, maar in de meeste gevallen zelfs meer. De werkuren nemen immers exponentieel toe bij grote ruimtes, terwijl dat bij het plaatsen van spanplafonds veel minder het geval is.

Bovendien zijn spanplafond altijd mooier afgewerkt. Het biedt veel meer mogelijkheden rond sfeer en ontwerp.

Levensduur spanplafond

Een spanplafond wordt als bijzonder duurzaam beschouwd. Meestal verliest het zijn eigenschappen en kleurintensiteit niet. Zelfs niet jaren na installatie. Een professional geeft meestal een garantie van tien jaar op de levensduur.

De werkelijke duurzaamheid van het spanplafond hangt af van andere factoren zoals het materiaal van het spanplafond. In tegenstelling tot goedkope producten garanderen bijzonder hoogwaardige folies een lange levensduur.

Voor een lange levensduur moet je er ook opletten dat er geen scherpe of puntige voorwerpen in de buurt van het spanplafond worden geplaatst. Je mag ze ook niet gebruiken om het plafond schoon te maken. Ze kunnen snel schade veroorzaken.

Het vormgeheugen is kenmerkend voor pvc-spanplafonds. Als het plafond vervormt door waterinfiltratie, keert de stof terug naar de oorspronkelijke vorm en spanning.

Als er toch schade is adviseren deskundigen uitdrukkelijk om deze niet zelf te repareren. Alleen een gespecialiseerd bedrijf kan hier een effectieve reparatie uitvoeren!

kostprijs spanplafond

Onderhoud van spanplafond

Het meeste vuil kan worden verwijderd met een gewoon schoonmaakmiddel. Het is belangrijk om het plafond niet te droog te reinigen. Op die manier kun je krassen vermijden.

Als je wilt dat alles zo streep-vrij mogelijk is, kun je een professionele reinigingsset kopen bij de installateur of fabrikant. Er zijn speciale reinigingsmiddelen die gebruikt kunnen worden om bijzonder hardnekkig vuil te verwijderen. Vraag eerst advies bij de installateur voordat je een specifiek product gaat gebruiken.

Meer info nodig? Lees ook dit artikel: onderhoud van een spanplafond.

Ontvang gratis advies over spanplafonds

Wat is een Clipso spanplafond?

Clipso heeft een innovatief concept ontwikkeld voor spanplafonds. Het is een koud-gespannen spanplafond. Hier is het spanplafond materiaal gemaakt van PVC-vrij polyesterweefsel. Het kan zonder opwarming worden geplaatst. Het heeft een ideale spanning die zorgt voor duurzaamheid.

Je hoeft de kamer en het materiaal niet te verwarmen tijdens de installatie! Bij heel koude temperaturen zal de installateur de ruimte wat opwarmen om het doek soepeler te maken.

Enkel professionals beheersen de techniek voor het plaatsen van een Clipso spanplafond. Het kiezen van het juiste plaatser is hier van cruciaal belang. Net als bij andere types zijn tientallen aanpasbare tinten mogelijk. De prijzen per m2 van deze spanplafonds zijn vergelijkbaar met die van een PVC- of polyesterplafond.

prijs spanplafond

Spanplafond zelf plaatsen

Natuurlijk kun je de kosten voor een spanplafond proberen verlagen door het spanplafond zelf te installeren. Er moet echter aan worden herinnerd dat de juiste installatie van een spanplafond veel oefening vereist.

Waarom kosten besparen als het resultaat niet perfect is? Uiteraard moet je ook nog eens het juiste gereedschap kopen, zoals klemmen, spatels, verwarmingsgereedschap, …

Bovendien zul je een hoogwaardig doe het zelf spanplafond moeten kopen. Voor dezelfde kwaliteit zal de professional de folie goedkoper kunnen aanschaffen dan jij.

Je hebt ook goede helpers nodig voor zelf-assemblage.

Overweeg dus of je de installatie toch niet beter aan professionals wilt overlaten.
Als je alles samentelt, zal de spanplafond een kostprijs hebben die iets hoger ligt, maar de kwaliteit van de installatie is wel gegarandeerd.

Voor- en nadelen spanplafonds

Denk je erover om je kamers in te richten met spanplafonds? Dan moet je de voor- en nadelen kennen. De belangrijkste voordelen van een spanplafond:

 • de hoogwaardige uitstraling
 • de talrijke vormgevingsmogelijkheden
 • de snelle montage
 • de eenvoudige reiniging

De nadelen van spanplafonds zijn onder meer:

 • de beperkte afmetingen van de folie
 • de moeilijkheden bij een eventuele reparatie
 • de moeilijkheden bij het plaatsen van een spanplafond als doe-het-zelver

Prijzen vergelijken loont

De installatie van een spanplafond is een fikse investering. Daarom is het goed om al meteen te weten wat een spanplafond kost.

Laat verschillende offertes opstellen en vergelijk die met elkaar, want vergelijken loont. Altijd!

Op die manier krijg je immers  beste kwaliteit tegen de beste prijs. Via Span-plafond.be is het eenvoudiger dan ooit om offertes te vergelijken, want je moet maar één keer je gegevens achter te laten om in contact te komen met meerdere vakmannen. Uiteraard is dat allemaal gratis.

Eens de professionals zijn gecontacteerd, verwijderen wij jouw gegevens uit onze database. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om je privacy!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.