Brandveiligheid van een spanplafond

Hoe zit het met de brandveiligheid van een spanplafond? Het spanplafond wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit, omdat het relatief eenvoudig aan te brengen is.

Daarbij heb je in een oogopslag een prachtig nieuw plafond. Als je ook nog met spotjes werkt, is het helemaal genieten. Spanplafonds worden gemaakt van een kunststof doek en je moet er niet aan denken dat dit vlam vat.

Ontvang GRATIS offertes voor spanplafond

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een groot doek van kunststof dat op een frame wordt opgespannen en vervolgens aan het plafond wordt bevestigd. Het doek raakt het plafond alleen aan de zijkanten. Het is wel de bedoeling dat het doek zeer strak opgespannen wordt, anders gaat het kreukelen en dat is geen mooi gezicht.

Een spanplafond is in diverse kleuren verkrijgbaar en eventueel ook te bedrukken met een print. Daarnaast kun je door verlichting aan te brengen hele mooie lichteffecten creëren.

brandveiligheid spanplafond

Waar is een spanplafond van gemaakt?

Zoals gezegd is een spanplafond een kunststof doek. Er zijn twee soorten spanplafonds: het spanplafond gemaakt van pvc- folie en het spanplafond gemaakt van polyester.

Bij het aanbrengen van een spanplafond gemaakt van pvc- folie wordt de ruimte eerst verwarmd. Een spanplafond van polyester is een geweven doek met een coating. Dit spanplafond hoeft niet verwarmd worden aangebracht.

Hoe brandveilig is een spanplafond?

Als een spanplafond niet goed geïmpregneerd is, kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen bij brand. Als een dergelijk spanplafond vlam vat, verspreidt het vuur zich razendsnel. Ook ontstaat er een hevige rookontwikkeling. Een spanplafond van polyester werkt sowieso brandvertragend.

Als een spanplafond van polyester vlam vat, verpulvert het. Natuurlijk mag je er niet vanuit gaan dat dit soort plafond niet goed geïmpregneerd is. Daarom moeten alle spanplafonds van Europese makelij voldoen aan een strenge Europese normering.

spanplafond brandveiligheid

Eisen brandveiligheid spanplafonds

De spanplafonds die in België worden geplaatst, worden in de meeste gevallen in Europa geproduceerd. Daardoor worden ze onderworpen aan strenge Europese regels als het gaat om brandveiligheid en volksgezondheid. In principe moeten alle spanplafonds qua brandveiligheid voldoen aan de Europese classificatie van M1 (brandveilig) en S1 (rookontwikkeling).

Wat houdt een M1 classificatie in?

De Europese Unie heeft normen opgesteld waar producten aan moeten voldoen met betrekking tot brandveiligheid. Als het gaat om brandbaarheid onderscheidt men zeven hoofdgroepen. Deze groepen beginnen bij ‘praktisch onbrandbaar’ en eindigen bij ‘zeer brandbaar product.

De certificering M1 houdt in dat het materiaal moeilijk ontvlambaar en brandvertragend is. Als het materiaal vlam vat, zal het uit zichzelf doven als de bron van de brand verwijderd is.

Ook zijn producten die voorzien zijn van de M1 certificering moeilijk ontvlambaar en brandvertragend bij open vuur. De M1 certificering wordt in Europa in het algemeen beschouwd als een goede maatstaf voor brandveilige materialen.

Wat houdt de S1 classificatie in?

Behalve vuur is ook de rookontwikkeling een groot gevaar voor mensen die in een ruimte aanwezig zijn waar brand is. Daarom heeft de Europese Unie ook een norm opgesteld voor rookontwikkeling en de mate waarin het materiaal uiteen kan vallen in brandende druppels.

Spanplafonds moeten in deze normering een S1- certificering hebben. Dit houdt in dat het materiaal beperkte rookontwikkeling veroorzaakt.

brandveilig spanplafond

Hoe weet ik dat een spanplafond brandveilig is?

Veel leveranciers doen een beetje schimmig over de brandveiligheid van spanplafonds. Ze zeggen wel dat het spanplafond brandveilig is en dat je je geen zorgen hoeft te maken als er brand uitbreekt, maar over de mate van brandveiligheid van spanplafonds bestaat veel onduidelijkheid.

In principe kun je ervan uitgaan dat als de hiervoor genoemde certificering op de verpakking van het product aanwezig is, of als de leverancier kan garanderen dat hij producten met deze certificering levert, je een brandveilig spanplafond koopt. In alle andere gevallen is het zaak om goed te informeren naar de herkomst van het product en naar de mate van brandveiligheid.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.