Spanplafond of Gyproc?

Is je oude plafond beschadigd, maar is een nieuw plafond te duur? Ben je veel stookkosten kwijt en wil je plafond verlagen? Als je dit handig en niet te duur op wilt lossen, kies dan voor een spanplafond. Het is ook mogelijk om een Gyproc plafond te kiezen. In dit artikel leggen we de verschillen tussen beide plafonds uit.

Vind de juiste vakman in jouw regio

spanplafond of gyproc

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een plafond van kunststofdoek die aan het oude plafond wordt bevestigd met behulp van systeemprofielen. Dit kunststofdoek wordt eerst op maat gemaakt en vervolgens strak gespannen.

Er zijn twee soorten spanplafonds: een gespannen plafond van pvc-folie en een spanplafond van polyester. De eerste variant, wordt in de praktijk het meest toegepast en is het goedkoper dan de andere variant.

Wat is een Gyproc plafond?

Met een Gyproc plafond bedoelen we een plafond van gipsplaten. Op zich is een Gyproc plafond niet veel meer dan geschilderde gipsplaten die bevestigd zijn aan houten latten. Die houten latten zijn op hun beurt weer aan het bestaande plafond bevestigd. Eventueel kunnen er lichtpunten in het plafond worden aangebracht.

De voordelen van een spanplafond

Het grote voordeel van een spanplafond is dat je echt een superstrak en naadloos plafond krijgt. Het plaatsen van een spanplafond kan in een mum van tijd, wan binnen een dag is een spanplafond geplaatst.

Met een spanplafond heb je oneindig veel mogelijkheden om met lichtpunten te werken, waardoor het effect van je plafond nog mooier wordt. Ook kun je het doek laten bedrukken, voor een nog mooier effect.

Er wordt wel eens gezegd dat een spanplafond een glanzend oppervlak heeft, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kunt tegenwoordig ook zogenaamde matte doeken laten plaatsen.

Nadelen van een spanplafond

Natuurlijk heeft een spanplafond ook nadelen, maar dat zijn er niet zo veel. Een spanplafond loopt een groter risico op snelle beschadiging, bijvoorbeeld met een scherp voorwerp.

Ook is er een mogelijk risico op verkleuring van het spanplafond, vooral als er veel gerookt wordt in de ruimte. Daarnaast is het lastig om nog veranderingen aan te brengen als het spanplafond eenmaal geplaatst is.

gyproc of spanplafond

De voordelen van Gyproc plafond

Gyproc is een makkelijk materiaal om mee te werken. Voor de handige klusser is het heel goed mogelijk om zelf een Gyproc plafond aan te brengen. Daarnaast biedt een Gyproc plafond een goede mogelijkheid om isolatie van binnenuit aan te brengen. De platen van Gyproc zijn makkelijk af te werken en brandwerend.

Nadelen van een Gyproc plafond

Nadeel van een Gyproc plafond is de tijd. Zeker als je een plafond wilt hebben met lichtpunten zijn er veel handelingen nodig voordat het hele plafond klaar is.

Eerst zullen de elektrische leidingen moeten worden gelegd, dan het framewerk moeten getimmerd, dan de platen aangebracht en ten slotte moet het plafond ook nog vakkundig worden afgewerkt.

Dit kost tijd en dus geld. Een ander nadeel is dat hoe goed je het ook afwerkt, je altijd naden en schilderwerk zal blijven zien. Zo strak als een spanplafond zal een Gyproc plafond nooit worden.

Ontvang GRATIS offertes en advies

De kosten van een spanplafond

Voor een spanplafond van pvc betaal je gemiddeld tussen de 55 en 85 euro per vierkante meter. Voor de oudere en duurdere variant, het spanplafond van polyester, ben je gemiddeld tussen de zestig en negentig euro kwijt. We hebben het hier over de kosten inclusief plaatsing. Voor een geprint spanplafond betaal je een prijs die schommelt rond de honderd euro.

gyproc plafond spanplafond

De kosten van een Gyproc plafond

Het plaatsen van een Gyproc plafond ligt tussen de 45 en 75 euro per vierkante meter. Het plafond wordt dan schilderklaar opgeleverd. Dat betekent dat het dus nog verder afgewerkt moet worden.

Als je hier ook een vakman voor vraagt, ben je ook al snel veertig euro per uur kwijt. Alle prijzen zijn richtprijzen en exclusief btw. De actuele prijzen kunnen verschillen van de hier genoemde prijzen.

Spanplafond of Gyproc plafond?

Het is overduidelijk dat een spanplafond meer voordelen biedt dan een plafond van Gyproc. Een spanplafond is sneller te plaatsen, heeft een hele strakke, naadloze afwerking en is te leveren in verschillende designs.

Wat betreft de kosten is er weinig verschil. Voor een mooi en goed afgewerkt Gyproc plafond betaal je ongeveer even veel als een spanplafond. Het spanplafond is echter altijd mooier afgewerkt dan een Gyproc plafond.

Daar komt nog eens bij dat je met een gespannen plafond veel meer mogelijkheden hebt als het gaat om sfeer en ontwerp. Benieuwd naar een offerte op maat? Vraag ze hier aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.