Akoestisch spanplafond

Een akoestisch spanplafond verbetert het woon- en werkgenot. Je kent het vast wel: een ruimte waar je een galm hoort als je praat of waar bepaalde geluiden extra hard klinken. In het begin valt het wel mee en denk je dat je er aan zult wennen, maar op den duur gaat het toch irriteren.

Sterker: je zult je op den duur minder goed kunnen concentreren en dat leidt weer tot onverschilligheid. Toch kun je eigenlijk met een vrij simpele ingreep deze hinderlijke geluiden wegnemen. Het enige wat je hoeft te doen, is het (laten) aanbrengen van een akoestisch spanplafond.

Ontvang GRATIS offertes en advies

akoestisch spanplafond

Wat is een spanplafond?

Een standaard spanplafond is een kunststofdoek dat onder het bestaande plafond wordt bevestigd. De bevestiging is uitsluitend aan de muren met behulp van systeemprofielen en niet aan het plafond zelf.

Dit kunststofdoek wordt eerst op maat gemaakt en vervolgens strak gespannen (vandaar de naam spanplafond). Er zijn twee soorten spanplafond: ze zijn er van pvc-folie en ook van geweven doek in polyester.

Het akoestisch spanplafond is altijd gemaakt van polyester. Een akoestisch spanplafond zorgt er, net als een standaard spanplafond, voor dat alle mogelijke beschadigingen aan het bestaande plafond in een keer verdwenen zijn en je er een prachtig plafond voor terugkrijgt.

Wat is een akoestisch spanplafond?

Zoals in de inleiding van dit artikel is gezegd, kun je in sommige ruimten heel veel last hebben van hinderlijke geluiden. Denk hierbij maar eens aan stemmen die nagalmen, of een televisie waar je het geluid niet goed van kunt horen.

Als dit een herkenbaar probleem voor je is, kan het verstandig zijn om eens over een akoestisch spanplafond na te denken. Een akoestisch spanplafond absorbeert geluiden en zorgt ervoor dat de nagalm in de ruimte gereduceerd wordt of helemaal verdwijnt. Als je echt iets heel moois wilt, kun je ook een bedrukt akoestisch spanplafond nemen.

Hoe werkt een akoestisch spanplafond?

Het doek van akoestisch spanplafond heeft een ontelbare hoeveelheid minuscule gaatjes die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Deze gaatjes zorgen voor de absorptie. Om de geluiden nog meer te reduceren, is de achterkant van het doek voorzien van een laagje rubber.

Ook wordt er tussen het bestaande plafond en het spanplafond een isolatiedeken aangebracht. De combinatie van bovenstaande factoren zorgt ervoor dat er een hoge geluidsabsorptie in de ruimte plaatsvindt. De galm in een ruimte wordt via de wanden weerkaatst naar het spanplafond, waar de geluiden worden geabsorbeerd door het spanplafond.

akoestisch spanplafond installeren

Voordelen van een akoestisch spanplafond

Behalve de akoestiek verbeteren, heeft een akoestisch spanplafond nog veel meer voordelen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Een akoestisch spanplafond zorgt door de meerdere lagen ook voor een betere isolatie. Hiermee verlaag je de stookkosten.
  • Een akoestisch spanplafond verbetert het woon- en werkgenot in de ruimte behoorlijk.
  • Een akoestisch spanplafond plaatsen vergt meer tijd dan een standaard spanplafond, maar is toch meestal binnen een dag geplaatst.
  • Een akoestisch spanplafond kan ook in vochtige ruimtes (badkamer) worden aangebracht.
  • Een akoestisch spanplafond biedt ook de mogelijkheid om spotjes, hanglampen of LED verlichting te plaatsen.
  • Een akoestisch spanplafond is net zo brandwerend als een standaard spanplafond.

Ontvang GRATIS advies van experts

Nadelen van een akoestisch spanplafond

Dit type spanplafond heeft weinig specifieke nadelen. Wil je graag de ‘algemenere’ nadelen van een spanplafond weten? Lees dan ook dit artikel. We bespreken hier twee specifieke nadelen van een akoestisch spanplafond.

  • Een belangrijk nadeel van het akoestisch spanplafond is het prijsverschil in vergelijking met een ‘gewoon’ spanplafond. Een akoestisch spanplafond is gemaakt van polyester en dit is meestal duurder dan een spanplafond van pvc. Daarnaast is een akoestisch spanplafond nog iets duurder in aanschaf door het geluidsabsorberend vermogen. De meerprijs van een akoestisch spanplafond vergeleken met een standaard polyester spanplafond is ongeveer twintig tot vijftig euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief btw en plaatsing.
  • Een tweede nadeel van een akoestisch spanplafond is dat je meer ruimteverlies hebt. Een standaard spanplafond neemt ongeveer 3 tot 4 centimeter in beslag. Een akoestisch spanplafond heeft een dikte van minimaal 7 tot 8 centimeter. Dit komt voornamelijk, omdat bij dit plafond een luchtlaag van 5 tot 6 centimeter aangehouden wordt. Bij een akoestisch plafond heb je dus de helft meer verlies aan ruimte dan bij een standaard spanplafond. In de meeste gevallen zal dit niet veel uitmaken, maar in een lage ruimte kan dit ruimteverlies als hinderlijk worden ervaren.
akoestiek spanplafond

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een akoestisch spanplafond?

De oppervlakte van de ruimte heeft de grootste invloed op de prijs van het akoestisch spanplafond. Hoe groter de oppervlakte is, hoe duurder het plafond zal worden. Toch kan de prijs van een akoestisch spanplafond in een kleine ruimte soms nog behoorlijk tegenvallen.

In kleine ruimtes moet er soms meer arbeid verricht worden om het plafond op maat en op de goede plaats te krijgen en dit kost dan weer meer aan arbeidsuren. De prijs van een akoestisch spanplafond is ook afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en het uurloon dat degene vraagt die het plafond plaatst.

Om een exacte prijs te krijgen, vraag je dan ook het best een offerte aan. Via deze website is dat altijd volledig gratis en geheel vrijblijvend.

Wat kost een akoestisch spanplafond?

Voor een akoestisch spanplafond betaal je gemiddeld een bedrag tussen 100 en 150 euro per vierkante meter. Dit bedrag is inclusief BTW en de plaatsingskosten.

Een standaard spanplafond kost gemiddeld 75 tot 100 euro per vierkante meter, dus je bent wel iets duurder uit dan met een akoestisch spanplafond.

Daarbij kun je ook nog kiezen voor verlichting. De prijs hiervan komt er dan nog bij. We benadrukken dat het hier om richtprijzen gaat en dat de actuele prijzen anders kunnen liggen. Als je wilt weten welke prijs je exact moet betalen, is het verstandig om een offerte op maat op te vragen bij onze offertedienst.

spanplafond akoestisch

Laat je een vakman komen of plaats je het akoestisch spanplafond zelf?

Als je zelf een spanplafond wilt plaatsen, moet je over ervaring en vakmanschap beschikken. De kans op beschadigingen of foutieve plaatsing is namelijk groot. Het is absoluut verstandiger om een vakman in de arm te nemen.

De kosten zijn altijd inclusief plaatsing, dus je weet van tevoren waar je op uitkomt qua prijs. Daarbij krijg je garantie, zodat je altijd terug kunt vallen op hem als er mogelijk toch problemen ontstaan.

Offertes vragen is geld besparen

Zodra je besloten hebt om een spanplafond te nemen, wil je dat deze door een betrouwbare leverancier geleverd en geplaatst gaat worden. Het is verstandig om niet zomaar voor de eerste de beste aanbieder te kiezen, maar meerdere offertes te laten maken.

Offertes zijn altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting. Als je deze met elkaar gaat vergelijken, krijg je een goed inzicht in de prijsopbouw en daarmee kun je soms wel dertig tot veertig procent besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.