Spanplafond in de badkamer

In dit artikel vertellen we je waarom een spanplafond in de badkamer een hele goede keuze is. In vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken liggen vochtige plekken, of nog erger, schimmels op de loer.

Als je bestaande badkamerplafond helemaal aan het vergaan is, zul je moeten renoveren. Een andere, en waarschijnlijk betere, optie is het aanbrengen van een spanplafond.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een plafond van kunststofdoek die aan het oude plafond wordt bevestigd met behulp van systeemprofielen. Dit kunststofdoek wordt eerst op maat gemaakt en vervolgens strak gespannen. Er zijn twee soorten spanplafonds: een gespannen plafond van pvc- folie en een spanplafond van polyester.

De eerste variant, wordt in de praktijk het meest toegepast en is het goedkoper dan de andere variant. Een minpuntje van het pvc- doek is dat je de lasnaden ziet, al wordt dat meestal niet als zeer storend ervaren. Polyester spanplafonds zijn naadloos en ogen bijzonder strak en modern.

spanplafond in de badkamer

De voordelen van een spanplafond in de badkamer

Als je een spanplafond in de badkamer gaat plaatsen, hoef je geen kap- en breekwerk uit te voeren. Zeker in een kleine ruimte is dat een groot voordeel. Spanplafonds zijn behalve strak ook kleurvast, waterbestendig, afwasbaar en schimmelwerend. Daarmee is een spanplafond in een badkamer zeer geschikt.

Er zijn tegenwoordig ook spanplafonds verkrijgbaar met een anti- condenserende werking. Deze plafonddoeken zijn dunner dan de standaard plafonddoeken, waardoor er geen condensvorming op het plafond plaatsvindt. Het spanplafond sluit het oude plafond helemaal af, daarom is er ook geen kans op verdere schimmelvorming of aantasting van het bestaande plafond.

De nadelen van een spanplafond

Waar voordelen zijn, heb je ook nadelen. Als je echter zeer bewust een keuze maakt, weet je dat je zowel met de voor- als de nadelen rekening moet houden. Praktisch gezien heeft een spanplafond als nadeel dat je geen zaken rechtstreeks aan het doek kunt bevestigen, omdat een spanplafond niet vast zit.

Als je openingen in het doek maakt, bijvoorbeeld om verlichting te bevestigen, kun je het doek daarna niet meer verplaatsen. Soms moet je ook rekening houden met de staat van het oude plafond. Indien daar scheurtjes of ruwe delen aan zitten, is het niet uitgesloten dat het doek gaat scheuren wanneer je er tegen botst met een scherp voorwerp. Het plafond vervangen of vernieuwen is dan helaas nog de enige optie.

badkamer spanplafond

Onderhoud

Het onderhoud van een spanplafond stelt niet veel voor. Het enige wat je nodig bent is: warm water, schoonmaakmiddel en een doekje.

Daarmee is een spanplafond namelijk al heel goed te reinigen. Denk er wel om dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen of schurende producten als schuursponsjes en dergelijke gebruikt. Door goed te ventileren, voorkom je in eerste instantie al dat je heel vaak moet schoonmaken.

Glans of mat?

Als je overtuigd bent van alle voordelen en ook de nadelen hebt overwogen, is het handig om ook even stil te staan bij het visuele aspect. Spanplafonds werden in het verleden vaak gekozen om hun glanzend effect. Je kunt je echter voorstellen dat een glanzend spanplafond in een badkamer met al zijn tegels een beetje te veel van het goede is.

Tegenwoordig valt de keuze vaak op matte of licht glanzende spanplafonds in een badkamer. Mocht je bang zijn dat je spanplafond na een jaar of twintig niet meer in de mode is dan kun je hem snel en relatief goedkoop laten vervangen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

kostprijs badkamer spanplafond

Wat kost een spanplafond in de badkamer?

De prijs voor een spanplafond wordt altijd berekend per vierkante meter. De plaatsingskosten zijn hier vrijwel altijd bij inbegrepen. Het zelf plaatsen van een spanplafond wordt een lastig karwei als je niet over de juist kennis en vakmanschap beschikt, ook al ben je nog zo handig.

Wat dat betreft, hoeft een spanplafond in een badkamer niet al te duur uit te vallen, want meestal zijn badkamers niet heel groot qua oppervlakte. Voor een spanplafond van pvc betaal je gemiddeld tussen de 55 en 85 euro per vierkante meter.

Voor een spanplafond van polyester ben je gemiddeld tussen de zestig en negentig euro per vierkante meter kwijt. Mocht je voorkeur hebben voor een geprint spanplafond dan ben je rond de honderd euro kwijt per vierkante meter.

De levensduur van een spanplafond

Ook in vochtige ruimtes gaat een spanplafond lang mee. De garantie die een leverancier geeft op een spanplafond ligt gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar. Dit geeft al aan dat een spanplafond minimaal deze tijd meegaat. Bij normaal gebruik en goed onderhoud kun je er gerust nog een aantal jaren bij optellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.