Spanplafond nadelen

Is je plafond lelijk, oud of beschadigd? Of ben je gewoon zat van het bestaande plafond? Klinkt de kamer hol en hoor je een vervelende nagalm? Dan zou je echt iets aan het plafond moeten doen. Een handige en snelle oplossing is om een spanplafond te nemen. Echter, een spanplafond heeft ook nadelen. Welke dat zijn, gaan we in dit artikel uitleggen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

spanplafond nadelen

Maar eerst: wat is een spanplafond eigenlijk?

Een spanplafond is een kunststofdoek dat onder het oude bestaande plafond gespannen wordt op systeemprofielen aan de muren (vandaar de naam spanplafond). Hierdoor ontstaat een geheel nieuw plafond dat niet van echt te onderscheiden is.

Evenals met een ‘gewoon’ plafond is het ook mogelijk om bijvoorbeeld spotjes of hanglampen in het plafond aan te brengen. Er zijn twee soorten spanplafonds verkrijgbaar: het spanplafond gemaakt van polyester en het spanplafond van pvc.

Tien nadelen van spanplafonds

Het is duidelijk dat spanplafonds veel voordelen met zich meebrengen. Als je overweegt om een of meerdere spanplafonds aan te schaffen, is het verstandig om de voordelen en de nadelen goed tegen elkaar af te wegen. We zetten de nadelen van spanplafonds voor je op een rijtje.

1. Kans op beschadigingen

De kunststof waar een spanplafond van gemaakt is, is een zeer kwetsbaar materiaal. Als je in de buurt van het spanplafond komt, bijvoorbeeld om het schoon te maken, of om een lamp te vervangen, moet je voorzichtig te werk gaan.

Zeker als je een scherp voorwerp als een schaar of een schroevendraaier in je handen hebt, is een beschadiging zo gemaakt. Daar staat tegenover dat het natuurlijk niet heel vaak voorkomt dat je met een scherp voorwerp in de buurt van het spanplafond komt. De kans op beschadigingen is dan ook niet zo heel groot, maar hij is er wel.

2. Verkleuring

Bij de polyester spanplafonds heb je de kans dat deze na enige jaren gaat verkleuren. Vooral als er in de ruimte gerookt wordt, of als er een houtkachel aanwezig is, is de kans op verkleuring groot. Je kunt dit oplossen door geen polyester spanplafond te nemen, maar een spanplafond van pvc.

Dit type spanplafond verkleurt niet of nauwelijks en is onderhoudsvriendelijk, zodat de kans op verkleuring minimaal blijft.

3. Verlichting kun je niet meer veranderen

Ook bij spanplafonds is het mogelijk om verlichting aan te brengen. Hiervoor worden er in het doek gaten gemaakt en de verlichting, bijvoorbeeld lichtspotjes, wordt aangebracht op het oude, bestaande plafond. Als je na verloop van tijd de verlichting anders wilt hebben, is dit helaas niet mogelijk vanwege de gaten in het doek.

Deze gaten kunnen namelijk niet meer opgevuld of hersteld worden. Je moet dus voordat het spanplafond geplaatst wordt goed nadenken over het verlichtingsplan. Een andere optie is om de verlichting onder het doek aan te brengen (dan heb je wel een speciaal doek nodig). Dit geeft een heel bijzonder en verrassend mooi effect.

4. Een keuze maak je voor altijd

Als je een spanplafond hebt uitgekozen van een bepaalde kleur en uitvoering dan kun je niet meer terug als hij in je kamer hangt. Eens gekozen, blijft helaas gekozen. Spanplafonds zijn moeilijk overschilderbaar (het kan wel, maar het kost ontzettend veel moeite, tijd en geld) en dus zit je vast aan je keuze.

Als je dus na een aantal jaren je spanplafond niet mooie meer vindt, zit er helaas niet anders op dan een nieuwe aan te schaffen. Uiteraard is de kans dat dit gebeurt niet heel groot, want je weet echt wel wat je zelf mooi vindt en wat niet. Het is alleen verstandig om van de aanschaf geen impulsaankoop te maken, want daar krijg je onherroepelijk spijt van.

nadelen spanplafonds naden

5. Glans of toch mat?

De meeste mensen leven in de veronderstelling dat spanplafonds altijd glanzend zijn en deze glans ervaren ze als hinderlijk. Toch is dit maar gedeeltelijk juist.

Een pvc-plafond is altijd glanzend (alhoewel er de laatste jaren ook matte varianten op de markt zijn gekomen) en een spanplafond van polyester heeft altijd een matte kleur. Daarbij doet dit type plafond heel erg denken aan een ‘gewoon’ strak gestuukt plafond en dit is toch een veel gekozen optie als het gaat om spanplafonds.

Ontvang GRATIS offertes en advies

6. Scheurvorming

Doordat het doek van een spanplafond strak gespannen staat, heb je na verloop van jaren kans op hele kleine scheurtjes in het doek. Deze scheurtjes zijn op zich niet hinderlijk, maar ze kunnen uitgroeien tot grotere scheuren en dan wordt het tijd om het spanplafond te vervangen.

De kans op scheurvorming is bij een pvc-spanplafond trouwens groter dan bij een spanplafond van polyester. De laatste jaren is door verbeterde technieken de kwaliteit van de doeken behoorlijk verbeterd en daarmee de kans op scheuren behoorlijk verkleind.

7. Wel of geen naden?

Het is niet eenvoudig om een naadloos spanplafond te creëren. Een pvc-spanplafond wordt om de anderhalve meter geseald en hierdoor ontstaan hele dunne naden. Een spanplafond van polyester kan tot een breedte van vijf meter helemaal zonder naden aangebracht worden.

Als je dus een kleine kamer hebt, kun je een naadloos spanplafond aan laten brengen. Het is gelukkig wel zo dat de naden nauwelijks waarneembaar zijn, dus zo erg valt het nu ook weer niet op.

8. Recycleerbaar of niet?

De laatste jaren gaan de milieuaspecten steeds meer tellen in onze samenleving. Veel mensen vinden het dan ook belangrijk dat de producten die ze kopen volledig hergebruikt kunnen worden om zo het milieu minder te belasten.

We moeten helaas concluderen dat een spanplafond van pvc door zijn samenstelling niet te recyclen is. Dit is voor een groot deel op te lossen door een spanplafond van polyester te nemen. Deze is voor negentig procent recycleerbaar, een behoorlijke verbetering.

nadelen spanplafonds

9. Je moet ervan houden

Smaken verschillen en niet iedereen vindt een spanplafond even mooi. Als je overweegt om een spanplafond aan te schaffen en je hebt helemaal geen ervaring hiermee, kan het nog wel eens tegenvallen als het plafond eenmaal is aangebracht. Dan heb je een probleem, want dan kun je niet meer terug.

Dit probleem is te voorkomen door bij de vakman te informeren naar klanten waar hij al een spanplafond heeft aangebracht. De meeste mensen vinden het helemaal geen probleem dat je even komt kijken bij hen in huis, om je ervan te overtuigen dat een spanplafond voor jou de juiste keuze is.

10. De prijs

Je hebt natuurlijk altijd te maken met een bepaald budget en dit moet wel passen bij de uitgave die je wilt doen voor het laten aanbrengen van een spanplafond. Gemiddeld ligt de prijs van een spanplafond op tachtig euro per vierkante meter (inclusief btw en plaatsing).

Voor een kamer van vier keer zes meter ben je dan dus al bijna tweeduizend euro kwijt. Als je een speciaal spanplafond wilt, bijvoorbeeld een lichtdoorlatend plafond, dan ben je bijna het dubbele kwijt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.