Een spanplafond isoleren

Is het mogelijk om een spanplafond te isoleren? Een vraag die veel mensen zich stellen. Het is toch weer mooi meegenomen, die extra isolatie tussen het spanplafond en het bestaande plafond. Het scheelt in de stookkosten en dus weer in de portemonnee. We gaan in dit artikel bespreken of het nut heeft om een spanplafond te isoleren.

Ontvang GRATIS offertes en advies

spanplafond isoleren

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een kunststof doek die onder het bestaande plafond wordt gespannen (vandaar de naam spanplafond). Het doek wordt bevestigd aan systeemprofielen die aan de muren gemonteerd zijn. Zodra het doek helemaal opgespannen is, ontstaat er een nieuw, zeer strak, plafond dat niet van echt te onderscheiden is.

Je kunt een spanplafond in allerlei kleuren krijgen waarbij je ook kunt kiezen uit een matte of een glanzende kleur. Daarnaast zijn er ook speciale spanplafonds, zoals een spanplafond met een print, een lichtdoorlatend en een akoestisch spanplafond (over dit laatste spanplafond verderop meer).

spanplafond isoleren of niet

Wanneer kies je voor een spanplafond?

In de meeste gevallen kies je voor een spanplafond als het bestaande plafond ernstig beschadigd is en het repareren hiervan lang duurt en/ of hoge kosten met zich meebrengt. Een spanplafond is meestal in een dag aangebracht en kan gemakkelijk tien jaar blijven hangen.

Daarnaast nemen mensen ook een spanplafond, gewoon, omdat ze het mooi vinden. Denk maar eens aan kantoorruimtes die je met een bepaalde stijl wilt inrichten. Ook worden deze types plafonds toegepast als tijdelijke oplossing.

Als je bijvoorbeeld een nieuw huis hebt gekocht en je komt eerst nog niet toe aan het repareren van het plafond dan is een dit een goed alternatief.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Isoleert een spanplafond?

In principe heeft een spanplafond zelf niet veel isolerende waarde. Je bespaart niet ineens enorm op de stookkosten met dit soort plafond. Het is wel zo dat je het plafond van de ruimte verlaagt. Er hoeft dus minder inhoud van de ruimte verwarmd te worden.

Als je het spanplafond bijvoorbeeld tachtig centimeter lager aanbrengt dan het bestaande plafond hoef je minder inhoud van de kamer te verwarmen Dit scheelt natuurlijk wel in de stookkosten, maar of het echt veel uitmaakt, is maar de vraag. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om een spanplafond te isoleren.

isoleren spanplafond

Hoe isoleer je een spanplafond?

Als je een spanplafond wilt isoleren dan gaat het om de ruimte tussen het bestaande plafond en het spanplafond. Een spanplafond is luchtdicht en zal dus geen warme of koude lucht doorlaten. De tussenliggende ruimte kan opgevuld worden met isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glas- of steenwol).

Dan nog is het echter maar de vraag of dit echt winst oplevert in de stookkosten. Daarom is het dan ook niet gebruikelijk om een spanplafond te isoleren. Het levert simpelweg (te) weinig op.

Toch een spanplafond isoleren: het akoestisch spanplafond.

In een speciaal geval gaan we toch over tot het isoleren van een spanplafond. In dit geval is het hoofddoel echter niet het omlaag brengen van de stookkosten, maar het wegnemen van hinderlijke geluiden. We hebben het dan over een akoestisch spanplafond.

Dit type plafond zorgt ervoor dat de nagalm in de ruimte gereduceerd wordt. Bij de montage van het akoestisch spanplafond wordt er een isolatiedeken aangebracht tussen het bestaande plafond en het spanplafond. Je slaat dus eigenlijk twee vliegen in een klap: je bent de nagalm kwijt in de ruimte en tevens is deze beter geïsoleerd.

akoestisch spanplafond isoleren

Wil je een spanplafond plaatsen? Vergelijk!

Zelf plaatsen van een spanplafond is geen gemakkelijk karwei. Je kunt het beste een vakman in de arm nemen. De prijzen voor een spanplafond zijn meestal inclusief plaatsing, dus je weet direct welk bedrag je kwijt bent. Je kunt veel geld besparen door meerdere offertes te laten maken.

Door deze offertes naast elkaar te leggen, kun je kijken welke aanbieder de beste prijs- kwaliteitsverhouding heeft en hiermee kun je soms wel dertig procent op de kosten besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.