Spanplafond voordelen

Als je oude plafond scheuren en barsten vertoont, of je wilt gewoon een plafond met een hele nieuwe uitstraling dan heeft het spanplafond veel voordelen. Een dergelijk plafond aanschaffen, is natuurlijk niet iets wat je ‘zomaar even’ doet en daarom is het goed om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.

Ontvang GRATIS offertes en advies spanplafond

spanplafond voordelen

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een doek van kunststof (polyester of PVC) dat voorzien is van een speciale coating. Deze wordt aangebracht onder het bestaande plafond, zodat deze helemaal uit het zicht verdwijnt.

Dit doek wordt gespannen op systeemprofielen die aan de muren bevestigd zijn (vandaar de naam spanplafond). Hierdoor krijg je als het ware een geheel nieuw plafond die niet van een gestuct origineel plafond te onderscheiden is.

1. Je krijgt een volledig nieuw en kwalitatief goed plafond

Hoe oud en versleten het originele plafond ook is. Door het plaatsen van een spanplafond zie je hier helemaal niets van terug. Het spanplafond lijkt qua afwerking volledig op een nieuw en goed gestuct plafond, waarbij het oude plafond volledig is weggewerkt.

Het feit dat de meeste leveranciers twintig jaar garantie geven op een spanplafond, zegt al genoeg over de kwaliteit hiervan.

2. Snelle montage

De snelheid van de plaatsing van het spanplafond is een beetje afhankelijk van de oppervlakte en welk soort doek je neemt. Het lukt een goede vakman vrijwel altijd om binnen een of twee dagen een spanplafond aan te brengen en af te werken. Daarbij hoeft hij niet te breken of te kappen, dus je hebt weinig last van rommel en stof.

Je kunt zelfs je meubels en dergelijk gewoon in de ruimte laten staan als het spanplafond geplaatst wordt. Als je na enige jaren genoeg hebt van het spanplafond en je iets anders wil, is de demontage ook zeer eenvoudig.

3. Onderhoudsarm

Een van de voordelen van een spanplafond is dat je hier weinig onderhoud aan hebt. Een spanplafond is volledig afwasbaar en vet of nicotinesporen kunnen moeilijk hechten aan een spanplafond.

Dit type plafond is daarom ook heel geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken. Het enige wat je moet doen qua onderhoud is het doek af en toe met wat lauw water afdoppen en verder heb je er geen omkijken naar.

4. Een spanplafond is een handige, permanente óf tijdelijke oplossing

Het kan natuurlijk best zo zijn dat je het originele plafond in oude staat wilt herstellen, maar dat het je voorlopig ontbreekt aan tijd of geld. Toch wil je niet tegen een beschadigd plafond aankijken.

In dit geval kan het aanbrengen van een spanplafond een hele goede tijdelijke oplossing zijn. Het wordt snel geplaatst en, als je aan reparatie van het oude plafond toe bent, net zo snel weer gedemonteerd.

5. Keuze uit vele soorten en kleuren

Waar je in de beginjaren van de spanplafonds eigenlijk alleen maar een wit spanplafond kon kiezen, is de keuze uit het aantal kleuren tegenwoordig bijzonder groot. Los van de kleur heb je altijd de keuze uit een mat, glanzend of hoogglanzend spanplafond.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een spanplafond met bepaalde prints, motieven of patronen. Zo kun je zelfs een plafond laten maken met je eigen foto erop! Ook kun je spanplafonds kopen met reliëfverschillen, of waar het marmereffect in te zien is. Galmt je ruimte nogal? Dan is een akoestisch spanplafond de oplossing.

voordelen spanplafond

6. Veel mogelijkheden qua verlichting

Net als bij een gewoon plafond kun je in een spanplafond verlichting plaatsen. Hiervoor worden er gaten gemaakt in het spanplafond, en je kunt er zeker van zijn dat dit geen scheuren oplevert. Een van de andere voordelen van een spanplafond is dat je ook kunt werken met lichteffecten.

In dat geval wordt de verlichting tussen het bestaande plafond en het doek van het spanplafond aangebracht. Je dient hiervoor wel een speciaal hiervoor geschikt doek te gebruiken. Meer info daarover kan je krijgen bij een vakman.

Ontvang advies van vakmannen

7. Een spanplafond werkt isolerend

Een bijkomend voordeel van spanplafonds is dat het de ruimte ook enigszins isoleert. Als je een hoog plafond hebt, kun je dit verlagen door een spanplafond te plaatsen. Hierdoor hoeft er minder ruimte verwarmd te worden en dit scheelt weer in de energiekosten.

8. Leidingen en kabels zijn eenvoudig weg te werken

Als je leidingen en kabels onder het plafond door hebt lopen kun je deze eenvoudig wegwerken onder het spanplafond. Bijkomend voordeel is dat je er ook eenvoudig weer bij kan als er een storing is of iets dergelijks.

Het handigst is het om de kabels door een buis te laten lopen. Je hoeft het doek dan alleen maar in een klein hoekje los te trekken om bij de leidingen te kunnen als dat nodig is.

9. Akoestiek in de ruimte verbeteren

Ook een van de voordelen van spanplafonds is dat je de akoestiek in een ruimte behoorlijk kunt verbeteren. Als bijvoorbeeld (kinder)stemmen heel hard klinken, of je moet de tv steeds harder zetten of er klinkt steeds een hinderlijke galm dan kun je dit verbeteren door het laten aanbrengen van een akoestisch spanplafond.

Dit is een speciaal type spanplafond dat hinderlijke geluiden absorbeert en dempt. Hierdoor wordt de akoestiek in de kamer behoorlijk beter en neemt het woon- en leefklimaat in de ruimte in grote mate toe.

spanplafonds voordelen

10. Weinig tot geen naden te zien

Als je een plafond hebt met een breedte van vijf meter of minder, is het altijd mogelijk om het spanplafond naadloos aan te laten maken. Je moet dan wel kiezen voor een spanplafond van polyester, maar dit is sowieso het meest gekozen spanplafond. Als je een breder plafond hebt, krijg je een of meer naden te zien, maar deze zijn zo dun dat ze met het blote oog nauwelijks opvallen.

11. Goedkoper en sneller dan renovatie van het oude plafond

Het ligt er natuurlijk aan hoeveel schade het oude plafond precies heeft, maar als dit oude plafond gestuct moet worden, ben je, zeker weten, een behoorlijk bedrag kwijt. Voor dit bedrag kun je gemakkelijk een standaard spanplafond laten plaatsen dat bovendien ook nog veel sneller geplaatst is dan dat het oude plafond gerenoveerd is.

12. Een spanplafond is veilig

De spanplafonds die je in België en Nederland koopt, zijn vrijwel altijd gemaakt in Europa. Ze moeten daarom dan ook voldoen aan strenge regels over de gezondheid en brandveiligheid. Vrijwel altijd is het doek voorzien van een brandwerende coating. Hierdoor zal het spanplafond nooit vlam vatten bij brand, maar verpulvert het. Safety first!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?

2. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.