Onderhoud van een spanplafond

Een spanplafond heeft in principe niet veel last van vervuiling of aanslag. Het is immers een plafond, dit bevindt zich niet op een locatie waar snel vervuiling optreedt. Toch heeft het zin om een spanplafond regelmatig te onderhouden, zowel voor de uitstraling als voor de levensduur. Voorkomen is immers beter dan genezen, een jaarlijks onderhoud van een spanplafond houd de kwaliteit op peil en het uiterlijk in goede staat.

onderhoud spanplafond

Wat zijn de veroorzakers van vervuiling?

In de praktijk ontstaat er in elke leefruimte, in een woning of kantoor, altijd wel een vorm van vervuiling. Dit kan variëren van stofdeeltjes tot vetaanslag of nicotineaanslag, het is eigenlijk helemaal afhankelijk wat er in die ruimte gebeurt. Wordt er veel gerookt of staan er regelmatig kaarsen te branden? Kunnen er eventueel, door gebrek aan goede afzuiging, kookdampen vanuit de keuken naar het vertrek komen waar het spanplafond is?

We noemen de belangrijkste vervuilers van spanplafonds:

1. Rook- nicotine aanslag

Als er veel gerookt wordt in een ruimte met een spanplafond, dan zal het spanplafond schoonmaken ook vaker moeten gebeuren. Spanplafonds zijn gemaakt van een doek, dit functioneert in principe als een een soort filter. Dit houdt in dat die kleine roetdeeltjes, die vrijkomen bij rook, worden opgevangen door dit doek. Dat zal na verloop van tijd een verkleuring en vervuiling geven van het spandoek.

Naast het roken van sigaretten, sigaren of een pijp zijn er nog meer veroorzakers van rook. Denk maar is aan een open haard, een kaasfondue, een kachel, … Dit zijn allemaal verwarmingselementen die warmte en roetdeeltjes in de leefruimte uitstoten.

2. Stof

In elke leefruimte zijn er grote hoeveelheden stofdeeltjes die constant in beweging zijn. Deze stofdeeltjes zoeken eigenlijk een rustplek. Dat kan zijn boven op kasten, op vloerbedekking, op gordijnen, maar ook op een spanplafond kunnen deze stofdeeltjes zich snel gaan vast hechten. Hoe dikker de laag stofdeeltjes, hoe meer de vervuiling zichtbaar gaat worden. Naast stof kan je ook nog denken aan haren van mensen of huisdieren, die zich kunnen hechten aan het spanplafond.

3. Insecten

Nog een belangrijke groep vervuilers zijn de insecten zoals vliegen, muggen en spinnen. Niet alleen de insecten zelf, maar ook hun uitwerpselen kunnen lelijke plekken achterlaten op een spanplafond. Het spanplafond schoonmaken van dit soort vervuiling, vergt wat meer aandacht dan bijvoorbeeld stofdeeltjes weghalen. Dode insecten laten een hardnekkige vlek achter, wat meer poetskracht vergt om te verwijderen.

4. Vet

Als jij een open keuken hebt, dan is daar altijd een goede afzuiging aanwezig om ongewenste kooklucht af te voeren. Toch kan het voorkomen dat een gedeelte van deze kookdampen ontsnappen aan de dampkap. Dat kan bijvoorbeeld als de filters van de afzuigingsinstallatie verstopt zitten, en aan vervanging toe zijn.

Deze ontsnapte kookdampen bevatten altijd olie- en vetdeeltjes. Die circuleren nu in de lucht, en zoeken ook een plek waar ze zich aan vast kunnen hechten. Die plek zal eerder een ruw oppervlak zijn dan een glad oppervlak. Het spanplafond zal snel dit soort oliën en vetten opvangen, vanwege het doekmateriaal.

spanplafond schoonmaken

Hoe kan je het spanplafond reinigen?

Het spanplafond reinigen is een klus die je voorzichtig moet aanpakken, je wilt uiteraard geen scheuren en beschadigingen op het doek krijgen. Een eenvoudige manier om het spanplafond te reinigen kan met lauw water en een wasmiddel. Let altijd op dat er geen agressieve middelen in het wasmiddel zitten zoals bleek, chloor of zuren.

Eenvoudige jaarlijkse reiniging

Je kunt het spanplafond schoonmaken met een spons die is gedrenkt in het water met het wasmiddel. Maak de spons niet te nat of te zwaar, want dan zal het water gewoon weer naar beneden vallen bij de minste druk. Maak nu een draaiende beweging met de spons, duw niet al te hard want het spanplafond is elastisch.

Vervolgens kan je het hele oppervlak nog eens nasponzen, maar dan met schoon water. Als jouw kraanwater een hoge hardheidswaarde heeft, dan kunnen er kalksporen achterblijven op het spanplafond. Het is dus een goed idee om er nog even over te gaan, en daarna ook nog eens droog te wrijven met een droge handdoek.

Deze reinigingsmethode kan je toepassen voor vervuiling door insecten en vetaanslag. Voor het reinigen van vervuiling door stofdeeltjes, kan je het beste een microvezeldoek of plumeau gebruiken. Het spanplafond onderhouden en welke methode van reiniging je gaat toepassen, moet per ruimte bekeken worden.

Voor het verwijderen van rookaanslag, is het beter een specialist in te schakelen die exact weet op welke manier en met welke middelen deze aanslag te verwijderen is. Zij gebruiken namelijk wel chemicaliën die nodig zijn om de hardnekkige aanslag te verwijderen.

spanplafond onderhoud

Beschadiging voorkomen

Je kunt het beschadigen, zoals scheuren, voorkomen door onderstaande tips in acht te nemen:

  • Gebruik nooit schurende middelen
  • Nooit kokend water gebruiken
  • Geen stofzuigers
  • Nooit scherpe voorwerpen
  • Voorkom teveel drukbelasting

Een spanplafond onderhouden is niet al te moeilijk en geeft weer een nieuwe, frisse uitstraling. Zo kan je blijvend genieten van een strak en schoon spanplafond.

Gratis offertes voor spanplafond schoonmaakwerken

Heb je alles al geprobeerd, of ben je bang voor scheurtjes in het spanplafond?
Geen nood! Je kan natuurlijk altijd beroep doen op speciale schoonmaakbedrijven. Zij weten wel hoe je een spanplafond zonder problemen kan schoonmaken.

Via deze link kan je gratis offertes aanvragen bij enkele bedrijven. Zij sturen je gratis een prijsofferte op, en dan kan je nog altijd kiezen of je het spanplafond liever laat schoonmaken, of zelf opschoont.


  • Een spanplafond plaatsen? Vergelijken loont!

    Een spanplafond plaatsen is een investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: verschillende plaatsers van spanplafonds contacteren. Via Span-plafond.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij plaatsers uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in spanplafonds.