Spanplafond prijs

Wat is de prijs van een spanplafond?

Een spanplafond is een snelle oplossing om je plafond er weer als nieuw uit te laten zien. Maar wat kost een spanplafond eigenlijk? In dit artikel leggen we uit hoe de prijs van een spanplafond tot stand komt.

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een plafond van kunststofdoek die aan het bestaande plafond wordt bevestigd met behulp van systeemprofielen. Dit kunststofdoek wordt eerst op maat gemaakt en vervolgens strak gespannen. Een spanplafond wordt aangebracht onder een bestaand plafond. Er zijn twee soorten spanplafonds. Ten eerste is er het spanplafond dat gemaakt is van pvc- folie. Ten tweede is er een spanplafond van een geweven doek in polyester. De eerste soort wordt door middel van warmte (veertig tot zestig graden Celsius) gespannen. De tweede soort wordt gespannen op kamertemperatuur. Een spanplafond van pvc wordt in de praktijk het meest toegepast en is het goedkoopst.

Wil je graag een offerte voor een spanplafond? Vraag een gratis en vrijblijvend prijsbestek aan op deze pagina!

spanplafond prijs

Voordelen van een spanplafond

Een spanplafond heeft veel voordelen. Zo hoef je je oude, lelijke of te hoge plafond niet te (laten) herstellen. Hoe krom en versleten je oude plafond ook is, door het plaatsen van een spanplafond ben je in een mum van tijd voorzien van een prachtig strak en naadloos plafond met een mooie randafwerking. De meeste spanplafonds zijn binnen één of twee dagen geplaatst. Daarbij komt dat een spanplafond handig demonteerbaar en volledig afwasbaar is. Ook is het niet nodig om een spanplafond te schilderen. Je spanplafond krijgt een nog mooiere uitstraling als je er lichtpunten in aanbrengt. Als je een mooi oud plafond hebt, bijvoorbeeld met ornamenten, maar je hebt nog niet het geld om dit volledig te laten renoveren, kan een spanplafond een goede tijdelijke oplossing zijn.

 

Nadelen van een spanplafond

Natuurlijk heeft een spanplafond ook nadelen, maar dat zijn er niet zo veel. Een spanplafond loopt een groter risico op snelle beschadiging, bijvoorbeeld met een scherp voorwerp. Ook is er een mogelijk risico op verkleuring van het spanplafond. Daarnaast is het lastig om nog veranderingen aan te brengen als het spanplafond eenmaal geplaatst is.

 

De levensduur van een spanplafond

Bij de prijs van een spanplafond zit uiteindelijk ook in de levensduur. Immers, hoe langer een spanplafond meegaat, hoe goedkoper hij wordt. We kunnen gerust stellen dat een spanplafond een duurzaam product is. De garantie die een leverancier geeft op een spanplafond ligt gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar. Dit geeft al aan dat een spanplafond minimaal deze tijd meegaat. Bij normaal gebruik en goed onderhoud kun je er gerust nog een aantal jaren bij optellen.

 

Wat kost een spanplafond?

Om een goede vergelijking te maken, berekenen we de prijs van een spanplafond per vierkante meter. Reken er trouwens niet op dat het plaatsen van een spanplafond goedkoop is. Je mag er gerust vanuit gaan dat de prijs van een spanplafond overeenkomt met de plaatsing van een vast plafond.
Het kostenplaatje voor een dergelijk plafond begint bij veertig euro per vierkante meter. De laatste jaren is de prijs van een spanplafond trouwens behoorlijk gedaald. De oorzaak hiervan is dat er steeds meer bedrijven op de markt komen die spanplafonds aanbrengen.

 

Wil je graag een offerte voor een spanplafond? Vraag een gratis en vrijblijvend prijsbestek aan op deze pagina!

 

kostprijs spanplafond

De keuze van het materiaal

De prijs van een spanplafond is afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste is dat de keuze voor het materiaal. Je kunt het beste kiezen voor een spanplafond van pvc. Dit is de modernste en goedkoopste keuze. Voor een spanplafond van pvc betaal je gemiddeld tussen de 55 en 85 euro per vierkante meter. Voor de oudere en duurdere variant, het spanplafond van polyester, ben je gemiddeld tussen de zestig en negentig euro kwijt. We hebben het hier over de kosten inclusief plaatsing. Het zelf plaatsen van een spanplafond is vrijwel onmogelijk als je niet over de juist kennis en vakmanschap beschikt, ook al ben je nog zo handig.

 

Een geprint of lichtdoorlatend spanplafond

Als je een spanplafond met een print wilt, ben je logischerwijs meer geld kwijt. Een dergelijk plafond moet speciaal gemaakt worden en dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Voor een geprint spanplafond betaal je een prijs die schommelt rond de honderd euro.
Een lichtdoorlatend spanplafond is erg mooi en brengt een fantastische sfeer in je woning. Er zal dan echter een extra doek gespannen moeten worden. Dit doek wordt geplaatst tegen vliegjes en andere insecten. Als insecten of hun uitwerpselen rechtstreeks op het lichtdoorlatend doek terechtkomen, geeft dit een minder aangenaam effect. De prijs van een standaard doek ligt, zoals gezegd, tussen de 55 en 85 euro. We praten hier over prijzen exclusief btw en uiteraard zijn het richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders uitpakken.

 

Een rekenvoorbeeld

Om enigszins duidelijk te maken wat een spanplafond kost, geven we een actueel voorbeeld van een offerte die we een klant hebben aangeboden. Hier laten we zien hoe we bij een spanplafond een prijs berekenen.

  • We praten over een spanplafond dat onder een lichtkoepel geplaatst moet worden. De lichtkoepel is zeskantig met zijden van vierhonderd centimeter. De totale omtrek beslaat dus 24 meter en de oppervlakte is ongeveer 36 vierkante meter. Tevens moet het doek bedrukt worden met wolken of een boom.
  • Omdat de klant een lichtdoorlatend doek wil, is het nodig dat er een extra anti- vliegendoek geplaatst wordt. Dit anti- vliegendoek kost zestig euro per vierkante meter. Dat is in totaal 2160 euro.
  • Voor een lichtdoorlatend en bedrukt doek betaal je 97 euro per vierkante meter. Dit doek kost in totaal dan 3492 euro.
  • De totale kosten voor het plaatsen van het spanplafond komen dan op 2160 plus 3492, is 5652 euro. De snelle rekenaar weet inmiddels dat dit uitkomt op 157 euro per vierkante meter is. Alle hiervoor genoemde prijzen zijn exclusief btw. Inclusief de btw betaalt de klant 6839 euro.

 

Wil je graag een offerte voor een spanplafond? Vraag een gratis en vrijblijvend prijsbestek aan op deze pagina!

spanplafonds prijzen

Wat kost het onderhoud van een spanplafond?

Bij de prijs van een spanplafond zijn natuurlijk ook de kosten van het onderhoud inbegrepen. Gelukkig hoef je voor het onderhouden van een spanplafond weinig kosten te maken. Het enige wat je kwijt bent zijn kosten voor: warm water, schoonmaakmiddel en een doekje. Daarmee is een spanplafond namelijk al heel goed te reinigen. Denk er wel om dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen of schurende producten als schuursponsjes en dergelijke gebruikt. Als het doek gaat verkleuren, door bijvoorbeeld nicotine of roet van een kachel, ben je verder van huis. Dan zal er een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf aan te pas moeten komen om het doek te reinigen en deze kosten kunnen erg hoog uitvallen. Probeer deze manieren van vervuiling dus zo veel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door goed te ventileren.

 

Hoe kies ik het beste spanplafond?

Ondanks dat er inmiddels ook al doe- het- zelf- spanplafonds op de markt zijn is het toch beter om het plaatsen van een spanplafond uit te besteden. Zoals gezegd kun je dit beter overlaten aan de vakman. Het spanplafond is dan snel geplaatst en het is strak en mooi afgewerkt. Daarbij heb je ook garantie op de plaatsing. Het is het handigst om offertes te laten maken door meerdere leveranciers en deze naast elkaar te leggen. Vergelijk hoe ze de prijs van een spanplafond berekenen en kijk niet en kijk niet alleen maar naar de prijs van een spanplafond per vierkante meter. Ga niet direct voor de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is altijd gratis en je zit nergens aan vast.

   • Een spanplafond plaatsen? Vergelijken loont!

    Een spanplafond plaatsen is een investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: verschillende plaatsers van spanplafonds contacteren. Via Span-plafond.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij plaatsers uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in spanplafonds.