Akoestisch spanplafond

Niets is vervelender dan een ruimte met hinderlijke geluiden. Meestal worden deze veroorzaakt door een nagalm. Vervelende geluiden kunnen op den duur leiden tot zaken als: concentratieverlies, irritatie en onverschilligheid. Een akoestisch spanplafond vermindert deze problemen voor een groot gedeelte en dit kan van grote invloed zijn op je woon- of werkgenot. In dit artikel geven we veel informatie over het akoestisch spanplafond.

akoestisch spanplafond

Wat is een spanplafond?

Een standaard spanplafond is een kunststofdoek dat aan het bestaande plafond wordt bevestigd met behulp van systeemprofielen. Dit kunststofdoek wordt eerst op maat gemaakt en vervolgens strak gespannen (vandaar de naam spanplafond). Er zijn twee types spanplafond. Het eerste type is het spanplafond dat gemaakt is van pvc-folie. Het tweede type is een spanplafond dat gemaakt is van geweven doek in polyester. Een spanplafond van pvc wordt door middel van warmte (veertig tot zestig graden Celsius) gespannen. Een spanplafond van polyester wordt gespannen op kamertemperatuur. Een akoestisch spanplafond is altijd gemaakt van polyester.

Wat is een akoestisch spanplafond?

Kinderstemmen klinken drie keer zo hard, de tv en de radio zijn slecht te horen en bij een verjaardag kun je degene die naast je zit niet eens verstaan. Als je minstens één van deze klachten hebt, wordt het hoog tijd voor een spanplafond die de akoestiek in de ruimte verbetert.
Een akoestisch spanplafond absorbeert geluiden en zorgt ervoor dat de nagalm in de ruimte gereduceerd wordt. Hierdoor bent u alle hinderlijke geluiden voor een groot deel kwijt. Een akoestisch spanplafond zorgt er, net als een standaard spanplafond, voor dat alle mogelijke beschadigingen aan het bestaande plafond in een keer verdwenen zijn en je er een prachtig plafond voor terugkrijgt. Het is trouwens ook mogelijk om een bedrukt akoestisch spanplafond te kopen.

Wat doet een akoestisch spanplafond met geluid?

Een akoestisch spanplafond is voorzien van een ontelbare hoeveelheid minuscule gaatjes die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Daarbij is de achterzijde van het doek voorzien van een laagje rubber. Ook wordt er tussen het bestaande plafond en het spanplafond een isolatiedeken aangebracht met een dikte van twee centimeter.
Al deze zaken zorgen ervoor dat er een zacht spanplafond ontstaat dat zorgt voor een hoge geluidsabsorptie. De galm in een ruimte wordt via de wanden weerkaatst naar het spanplafond waar de geluiden worden geabsorbeerd door het spanplafond en het isolatiedeken. Hierdoor is de nagalm in de ruimte voor een zeer groot deel verdwenen.

akoestisch spanplafond installeren

Voordelen van een akoestisch spanplafond

Behalve de akoestiek verbeteren, heeft een akoestisch spanplafond nog veel meer voordelen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

 • Dit type plafond zorgt ook voor een betere isolatie.
 • Een akoestisch spanplafond verbetert het woongenot aanzienlijk.
 • Een akoestisch plafond plaatsen vergt meer tijd dan een standaard spanplafond, maar is toch meestal binnen een dag geplaatst.
 • Dit type plafond kan ook in vochtige ruimtes (badkamer) worden aangebracht.
 • Een akoestisch spanplafond biest ook de mogelijkheid om spotjes of hanglampen te plaatsen.
 • Het is net zo brandwerend als een standaard spanplafond.

Nadelen van een akoestisch spanplafond

Dit type spanplafond heeft weinig specifieke nadelen. Wil je graag de ‘algemenere’ nadelen van een spanplafond weten? Lees dan ook dit artikel. We bespreken hier twee specifieke nadelen.

 • Het belangrijkste nadeel van het akoestisch spanplafond is het prijsverschil ten opzichte van een ‘gewoon’ spanplafond. Ten eerste wordt een akoestisch plafond gemaakt van polyester en dit is altijd duurder dan een spanplafond van pvc. Ten tweede is de akoestische variant ook duurder in aanschaf door het geluidsabsorberend vermogen. De meerprijs van een akoestisch spanplafond (vergeleken met een standaard polyester spanplafond) is ongeveer twintig tot vijftig euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief btw en plaatsing.
 • Het tweede specifieke nadeel is dat je meer ruimte kwijt bent tussen het spanplafond en het bestaande plafond. Bij een standaard spanplafond is de ruimte tussen het bestaande plafond en het gespande doek hoogstens drie tot vier centimeter. Bij een akoestisch spanplafond wordt sowieso een ruimte van vijf tot zes centimeter aangehouden om een luchtlaag te creëren en daarnaast wordt er op het bestaande plafond ook nog een isolatiedeken aangebracht van twee centimeter. Bij een akoestisch plafond heb je dus de helft meer verlies aan ruimte dan bij een standaard spanplafond. In de meeste gevallen zal dit niet veel uitmaken, maar in een lage ruimte kan dit ruimteverlies als hinderlijk worden ervaren.

akoestiek spanplafond

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een akoestisch spanplafond?

De oppervlakte van de ruimte heeft de grootste invloed op de prijs van het akoestisch spanplafond. Hoe groter de oppervlakte is, hoe duurder het plafond zal worden. Toch kan de prijs van een akoestisch spanplafond in een kleine ruimte soms nog behoorlijk tegenvallen. In kleine ruimtes moet er soms meer arbeid verricht worden om het plafond op maat en op de goede plaats te krijgen en dit kost dan weer meer aan arbeidsuren…
De prijs van een akoestisch spanplafond is ook afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en het uurloon dat degene vraagt die het plafond plaatst.

Wat kost een akoestisch spanplafond?

De prijs voor een akoestisch spanplafond ligt tussen de honderd en honderdvijftig euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief btw en plaatsing. Opties als lichtspots of hanglampen zijn niet meegerekend, aangezien dit vooral een kwestie is van persoonlijke smaak en budget. Ter vergelijking: een standaard spanplafond van pvc kost gemiddeld zeventig tot vijfenzeventig euro en een standaard spanplafond van polyester vijfenzeventig tot tachtig euro per vierkante meter. We benadrukken dat het hier om richtprijzen gaat en dat de actuele prijzen anders kunnen liggen.

spanplafond akoestisch

Laat je een vakman komen of plaats je het akoestisch spanplafond zelf?

Als je zelf een spanplafond wilt plaatsen, moet je over ervaring hiermee beschikken, anders kan het plaatsen van dit spanplafond uitdraaien op een regelrechte ramp. De kans op beschadigingen en / of foutieve plaatsing is groot. Daar komt bij dat als de, door jou toegebrachte, schade hersteld moet worden, je alsnog bij een vakman uitkomt en je nog meer geld kwijt bent.
Het is dus beter om meteen een goede vakman in de arm te nemen.

De kosten zijn altijd inclusief plaatsing, dus je weet van tevoren waar je op uitkomt qua prijs. Daarbij krijg je garantie, zodat je altijd terug kunt vallen op de vakman als er mogelijk toch problemen ontstaan. Er zijn trouwens ook doe-het-zelf-pakketten voor spanplafonds beschikbaar in de handel, maar ook hier geldt dat zonder ervaring het plaatsen van dergelijke plafonds problemen kan veroorzaken…

Hoe krijg je de beste deal?

Natuurlijk wil iedereen een zo’n goedkoop mogelijk akoestisch spanplafond van een goede kwaliteit. Dit kun je bereiken door meerdere offertes te laten maken van meerdere (minstens drie) bedrijven. In de meeste gevallen is een offerte binnen een week klaar en kun je gaan vergelijken. Het is heel goed mogelijk dat je soms zomaar veertig procent kunt besparen op de kosten. Meerdere offertes laten maken is dan ook zeker iets wat loont. Met een offerte heb je geen aankoopverplichting, dus je kunt er gerust meerdere aanvragen en er niet verder op ingaan. • Een spanplafond plaatsen? Vergelijken loont!

  Een spanplafond plaatsen is een investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: verschillende plaatsers van spanplafonds contacteren. Via Span-plafond.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij plaatsers uit jouw regio.
  Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in spanplafonds.