Spanplafonds in West-Vlaanderen

spanplafonds west-vlaanderen

Wil je ook in één dag een volledig nieuw en strak plafond? Dat kan als je een spanplafond aanschaft. ’s Morgens kijk je nog tegen je oud plafond aan en ’s avonds heb je zomaar een nieuw, mooi plafond. Het klinkt haast onwerkelijk, maar toch is het waar!

Het monteren gebeurt ook nog eens zonder heel veel breekwerk zodat de meubels gewoon in de kamer kunnen blijven staan. Wil je een spanplafond in West-Vlaanderen laten plaatsen door een vakman? Vraag hieronder dan een gratis en vrijblijvende offerte aan. Wil je wat meer info over spanplafonds? Lees dan gerust verder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?

2. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Waarom een spanplafond?

Er zijn verschillende redenen waarom je een spanplafond kan nemen. De belangrijkste reden is dat je het oude plafond niet volledig wil herstellen. Het nieuwe plafond bedekt het oude plafond namelijk volledig.
Dit kan natuurlijk ook een financiële reden hebben.

Als je niet het budget hebt om het bestaande plafond te herstellen dan is een spanplafond een goedkopere oplossing. Daarnaast kan je een spanplafond ook gebruiken om het bestaande plafond te verlagen en zo te besparen op de energierekening.

spanplafond west-vlaanderen

Twee mogelijkheden: polyester en pvc

Een spanplafond is een stevig kunststof doek dat onder het bestaande plafond wordt gespannen. In principe zijn er twee soorten materialen waar deze doeken van gemaakt zijn: polyester en pvc. Hieronder geven we een toelichting op beide materialen.

Spanplafond van polyester

Een spanplafond van polyester wordt ook wel koud plafond genoemd. Deze naam is afkomstig van de manier van aanbrengen. Een polyester spanplafond wordt namelijk aangebracht bij kamertemperatuur en dit noemen we in vaktermen ‘koud’.

Het doek wordt eerst in muurprofielen gehangen en vervolgens met een spatel opgespannen. Zowel van de muurprofielen als van het oude plafond zie je dan helemaal niets meer terug. Daarna wordt er ook nog een randafwerking aangebracht, zodat je een compleet nieuw plafond hebt.

Spanplafond van pvc

Een spanplafond van pvc noemen we in vaktermen ook wel warm plafond. Dit doek wordt namelijk verhit tot vijftig á zestig graden Celsius. Door de warmte komt het doek helemaal strak te staan en krijg je een heel nieuw plafond. Ook in dit geval is het doek aan muurprofielen bevestigd. De werkwijze bij een spanplafond van pvc is anders, maar het resultaat is hetzelfde.

west-vlaanderen spanplafond

Verschillen tussen de spanplafonds

Er zitten nogal wat verschillen tussen een spanplafond van polyester en een van pvc. Hieronder noemen we de belangrijkste:

  • Een spanplafond van polyester is voor negentig procent afbreekbaar en dus goed te recyclen. Een spanplafond van pvc is helaas niet herbruikbaar.
  • Een plafond van polyester heeft een naad om de vijf meter. Alleen bij grote oppervlakken krijg je dus een naad te zien. Een spanplafond van pvc heeft tegenwoordig ook maar een naad om de vijf meter. Als beide plafonds strak worden getrokken, zorgt dit voor een oppervlak van +/- 5,5 meter vooraleer naden zichtbaar zijn.
  • De polyester variant is per vierkante meter duurder dan die van pvc. Het prijsverschil is vijf tot tien euro, dus dat valt heel erg mee.
  • Een spanplafond van polyester is sterker en stabieler dan die van pvc. Dit betekent dat je minder kans op scheurvorming hebt met een polyester doek.
  • Polyester spanplafonds zijn overschilderbaar (al is dit wel een hele lastige karwei). Een spanplafond van pvc niet.
  • Een spanplafond van polyester is alleen in een matte variant verkrijgbaar. Een plafond van pvc kun je ook in een glanzende variant krijgen.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Het is niet eenvoudig om hier snel even een exacte prijs te geven van een spanplafond. Dit komt omdat er nogal wat factoren zijn die de prijs hiervan beïnvloeden. Een bepalende factor is bijvoorbeeld de oppervlakte. Hoe meer oppervlakte je hebt, hoe meer doek er nodig is en dit moet je betalen.

Een andere factor is het soort spanplafond dat je neemt. Een spanplafond met een print heeft een hogere prijs dan een wit spanplafond. Natuurlijk is de prijs ook afhankelijk van de leverancier en de vakman die het spanplafond monteert.
Iedereen hanteert hier ook weer zijn eigen prijzen.

Ontvang GRATIS offertes

Voorbeeldprijzen

Toch is het wel mogelijk om een prijsindicatie te geven van een spanplafond. We moeten er wel bij zeggen dat het hier om richtprijzen gaat en dat de actuele prijzen anders kunnen liggen. Alle prijzen zijn trouwens inclusief btw en plaatsing. Denk erom dat de prijs van een spanplafond in erg kleine ruimtes relatief hoger uit kan vallen, omdat hier meer werk in zit.

  • Spanplafond van pvc: 70 tot 75 euro per vierkante meter
  • Polyester spanplafond: 75 tot 80 euro per vierkante meter
  • Spanplafond met print: 90 tot 100 euro per vierkante meter
  • Akoestisch spanplafond: 100 tot 150 euro per vierkante meter
  • Lichtdoorlatend spanplafond: 140 euro per vierkante meter.
plaatsing spanplafond west-vlaanderen

Voordelen van spanplafonds

  • Een spanplafond is brandwerend, waardoor deze een bepaalde veiligheid garandeert.
  • Je kunt in een spanplafond gewoon spotjes of lampen aanbrengen Net als bij een bestaand plafond.
  • Als je je oude plafond wel op wilt knappen, maar het ontbreekt je op dit moment aan tijd of geld dan is een spanplafond een handige en goedkope tijdelijke oplossing.
  • Een spanplafond heeft niet of nauwelijks onderhoud nodig. Af en toe reinigen met een zachte doek en een sopje is voldoende.
  • Een spanplafond is erg duurzaam en gaat zeker tien tot vijftien jaar mee.
  • Het plaatsen van een spanplafond gaat bijzonder vlot en handig. Meestal lukt het een vakman om binnen een dag een plafond te plaatsen. Dit scheelt weer aardig in de arbeidskosten.
  • Bij het plaatsen van een spanplafond komt nauwelijks stof of andere rommel vrij. Ook kun je de meubels gewoon in de ruimte laten staan tijdens de montage.
  • Je hebt de keuze uit meer dan honderd verschillende kleuren en designs. Daar moet altijd wel een kleur of stijl bijzitten die bij jouw interieur past.

Nadelen van spanplafonds

  • Spanplafonds kunnen tegen een stootje, maar je moet uitkijken als je met scherpe voorwerpen (bijvoorbeeld een schroevendraaier voor het ophangen van de lampen) in de buurt komt. Je loopt dan kans op lelijke beschadigingen.
  • Voor de montage van de lampen moeten gaten in het doek worden gemaakt. Dit kan je later niet meer herstellen, dus als de lampen eenmaal bevestigd zijn dan moeten ze daar altijd blijven hangen.
  • Als je eenmaal een kleur en design hebt gekozen dan zit je er in principe ook aan vast. Over schilderen is erg lastig en als je op den duur uitgekeken bent op het plafond is vervangen de enige optie.
  • Als er in een ruimte veel gerookt wordt, of er staat een houtkachel die veel gebruikt wordt, kan het doek verkleuren. Dit kan je niet gemakkelijk reinigen. Hier moet je een speciaal schoonmaakbedrijf voor inschakelen.

Ontvang GRATIS offertes en advies van experts

offerte spanplafond west-vlaanderen

Soorten spanplafonds

In het prijsoverzicht kom je verschillende soorten spanplafonds tegen. Het verschil tussen die van polyester en pvc hebben we al uitgelegd. Hieronder lichten we de andere soorten spanplafonds toe.

Spanplafond met print

De meeste mensen kiezen voor een spanplafond met kleuren als (gebroken) wit, grijs of beige. Het is echter ook mogelijk om een spanplafond met print aan te schaffen. Dit is vooral heel geschikt als je een themakamer wil maken.

Denk maar eens aan onderwerpen zoals: ruimtevaart, natuur of mystiek. Je kunt spanplafonds met een voorgedrukte print kopen, maar het is ook mogelijk om je eigen foto te laten printen op het doek (dit is wel weer duurder). Ook een spanplafond met reliëf behoort tot de mogelijkheden.

Akoestisch plafond

Het is erg vervelend als een ruimte een slechte akoestiek heeft. Kinderstemmen klinken bijvoorbeeld extra hard of je hoort steeds een hinderlijke nagalm. Deze problemen zijn op te lossen door een akoestisch spanplafond aan te brengen. Bij een akoestisch spanplafond heeft het doek allemaal minuscule gaatjes.

Daarbij wordt onder het doek nog een isolerend doek aangebracht. Dit alles zorgt ervoor dat vervelende geluiden geabsorbeerd worden door het spanplafond en de akoestiek in de ruimte behoorlijk wordt verbeterd.

Lichtdoorlatend spanplafond

In de meeste gevallen worden er gaten in het doek gemaakt om de verlichting op te hangen. Dit is echter niet nodig bij een lichtdoorlatend spanplafond.

Bij dit type spanplafond wordt de verlichting (meestal led-strips) onder het doek aangebracht. Hiermee creëer je hele mooie lichteffecten, waardoor de ruimte een bijzondere uitstraling krijgt. Er wordt wel een extra doek aangebracht, zodat insecten en andere vervuiling niet op het onderste doek kunnen vallen.

spanplafonds west-vlaanderen

Spanplafond in West-Vlaanderen zelf plaatsen of vakman inschakelen?

Je kan kosten besparen door een spanplafond zelf te plaatsen. Dit is echter een dermate lastig en ingewikkeld karwei dat je dit beter aan een specialist over kan laten. Een vakman heeft de juiste kennis en ervaring in huis om een spanplafond op een professionele manier te plaatsen.

Als je hier zelf aan gaat beginnen, is de kans op onherstelbare fouten of beschadigingen erg groot. Dan ben je ook weer kosten kwijt om dit te laten repareren of vervangen. Wil je weten wat de vakman kost en welk voorstel hij of zij doet? Vul dan het onderste formulier in. Een prijsofferte is altijd volledig gratis en vrijblijvend.

Vind de juiste vakman in jouw regio