LED verlichting in een spanplafond

Is LED verlichting in een panplafond mogelijk? Ledlampen zijn nauwelijks meer weg te denken uit ons leven, en de techniek om deze te maken ontwikkelt zich steeds verder. Ledlampen hadden een aantal jaren geleden nog een koele uitstraling, maar tegenwoordig lukt het ook om ledlampen te maken in allerlei soorten kleuren, vormen en maten.

Daarmee werd deze verlichting ook geschikt voor het gebruik in spanplafonds. Tegenwoordig past men deze verlichting dan ook veelvuldig toe in deze plafonds. In dit artikel gaan we dieper in op de toepassingen die er zijn met ledverlichting in spanplafonds.

Vind de juiste vakman in jouw regio

spanplafond LED verlichting

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een kunststof doek dat onder het bestaande plafond bevestigd wordt. Vervolgens wordt deze opgespannen tot het doek volledig strak staat en je een volledig nieuw plafond hebt.

Een spanplafond kun je bijvoorbeeld laten aanbrengen als het oude plafond beschadigd is en je geen tijd hebt om deze te herstellen. Een spanplafond is namelijk meestal binnen een dag geplaatst.

Er zijn verschillende soorten spanplafonds. Ze worden gemaakt van pvc of van polyester en het is ook mogelijk om dergelijk plafond te laten bedrukken.

Wat is ledverlichting?

Jarenlang gebruikte men gloeilampen en deze gaven licht door middel van een gloeidraad. LED is de afkorting van ‘Light Emitting Diode’ en dit houdt in dat het een lichtgevende diode (stroomgeleider) is.

De grote voordelen van ledlampen in vergelijking met de ‘oude’ gloeilampen is dat ze veel minder energie gebruiken en veel langer meegaan. Met ledlampen ben je dus veel voordeliger uit. Ledlampen worden dan ook op grote schaal toegepast in onze samenleving.

Denk maar eens aan: auto- en fietsverlichting, elektronische apparaten, verkeerslichten, afstandsbedieningen en kerstverlichting.

De voordelen van een spanplafond met ledverlichting

Als je ervoor kiest om een spanplafond met ledverlichting aan te schaffen dan zijn er alvast deze voordelen:

  • Als je ledverlichting vergelijkt met gloeilampen dan bespaar je zeker tachtig tot negentig procent aan energie. De terugverdientijd is dan ook enorm kort, binnen twee jaar heb je een ledlamp ook weer terugverdiend. Op spaarlampen is de besparing ongeveer dertig tot vijftig procent.
  • Ledlampen gaan erg lang mee, al is dit wel afhankelijk van de kwaliteit hiervan. Het gemiddeld aantal branduren ligt op vijftigduizend.
  • Ledverlichting in een spanplafond is veiliger dan de oude gloeilamp. Ledlampen worden namelijk helemaal niet warm. Hierdoor is de kans op brand veel kleiner.
  • Omdat ledverlichting erg lang meegaat, hoef je veel minder of soms helemaal geen lampen te verwisselen.
  • Als je kiest voor ledlampen in een spanplafond te plaatsen, hoeven er meestal geen gaten in het doek gemaakt worden, tenzij je spotjes met ledlampen wilt.
  • Ledverlichting gaat niet flikkeren, wat je bij spaarlampen wel ziet. Vooral als ze ouder worden, gaan spaarlampen steeds meer flikkeren en dat kan op den duur erg hinderlijk zijn. Met ledlampen heb je dit probleem niet.

Spanplafond ledverlichting: nadelen

Ledverlichting in spanplafonds heeft ook nadelen al zijn dit er niet heel erg veel. Als je besluit om verlichting in een spanplafond te plaatsen, kun je het beste de voor- en de nadelen goed tegen elkaar afwegen, zodat je de juiste beslissing kunt nemen. Hieronder volgen enkele nadelen:

  • Als het spanplafond met ledverlichting is aangebracht, kun je het niet gemakkelijk meer veranderen. Het doek moet dan namelijk weer losgemaakt en opnieuw aangebracht worden en dit is een niet zo goedkope karwei.
  • Ledlampen zijn in het algemeen duurder dan ‘gewone’ lampen. Je verdient deze investering echter terug, doordat ledlampen energiezuiniger zijn en langer meegaan.
  • Ook bij ledlampen is er verschil in kwaliteit (bijvoorbeeld in het aantal branduren en de lichtopbrengst. Laat je vooraf goed informeren welke lampen voor jouw situatie het beste zijn.
led-spanplafond

Toepassingen van een spanplafond met ledverlichting

Er zijn verschillende manieren om ledlampen toe te passen op spanplafonds. We bespreken hier de belangrijkste.

Ledverlichting zonder gaten

Ledverlichting leent zich uitstekend om deze tussen het bestaande plafond en het spanplafond te plaatsen. De verlichting schijnt door het doek van het spanplafond heen en op deze manier creëer je een sfeervol effect. Door een zogenaamde led- driver te gebruiken, kun je het spanplafond steeds een andere kleur geven.

Met een geprint spanplafond kun je met ledverlichting nog weer een andere sfeer creëren, bijvoorbeeld een wolken- of sterrenhemel. Het is tegenwoordig ook mogelijk om de ledverlichting van het spanplafond aan te sluiten op het wifi- thuisnetwerk. Dan kun je met een smartphone de verlichting van het spanplafond bedienen.

Ontvang gratis advies van vakmannen

Ledverlichting met spotjes

Als je spotjes met ledlampen aan wilt brengen op het spanplafond zullen er wel gaten gemaakt moeten worden in het spanplafond. Het nadeel hiervan is dat je de gaten later niet meer kunt herstellen. Het voordeel hiervan is dat ledverlichting nauwelijks warm wordt en je dus geen verkleuring van het plafond krijgt (wat met normale gloeilampen wel het geval is).

Over het verlichtingsplan moet dus, voordat het spanplafond aangebracht wordt, goed nagedacht worden, want het kan niet meer veranderd worden. Een specialist op het gebied van ledverlichting kan je hier uitstekend over adviseren.

Ledverlichting met lichtpunten

Je kunt er ook voor kiezen om lichtpunten aan te brengen in het spanplafond. In dit geval wordt er een klein gaatje in het doek van het spanplafond gesneden. Hierdoor brengt men een lichtarmatuur (een houder met meerdere lichtbronnen) aan.

Het voordeel hiervan is dat er in ieder geval niet al te veel gaten in het doek hoeven worden gemaakt. Ledlampen zijn inmiddels voor iedere armatuur verkrijgbaar, dus de mogelijkheden worden steeds groter.

LED verlichting spanplafond

Ledverlichting voor spanplafonds zelf plaatsen of laten doen?

Als je een spanplafond met ledverlichting gaat aanschaffen, is het eigenlijk onmogelijk om dit zelf uit te voeren. Het aanbrengen van een spanplafond is al een klus waarbij veel kennis en ervaring gewenst is, maar voor het aanbrengen van de ledverlichting moet je ook de nodige kennis in huis hebben.

Het is namelijk niet eenvoudig om een goed lichtplan te bedenken met hierbij de juiste ledverlichting. Hiervoor kun je dan ook het beste een vakman in de arm nemen die het spanplafond met ledverlichting voor je plaatst.

Ledverlichting spanplafonds: vergelijken loont

Het aanschaffen van een spanplafond met ledverlichting is een behoorlijke investering. Je kunt daarom het beste bij meerdere specialisten offertes laten maken. Door de offertes te vergelijken krijg je een beter inzicht in hoe de prijs is opgebouwd.

Het is van belang dat je goed naar de verhouding kijkt tussen prijs en kwaliteit. Het wil dus niet zeggen dat de goedkoopste offerte ook de voordeligste is. Door deze offertes met elkaar te vergelijken kun je zomaar veel euro’s besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?

2. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.