Spanplafond doe-het-zelf

Een spanplafond wordt steeds populairder in de woninginrichting. Er zijn dan ook heel veel voordelen die een spanplafond bieden ten opzichte van andere plafondafwerkingen. Denk maar is aan de strakke, naadloze oppervlakte-uitstraling, de snelle montage, de isolerende eigenschappen en het lichtgewicht en sterke materiaal.

Spanplafonds zijn geweven doeken met een speciale coating laag. Dit doek zit vast gespannen in stripprofielen die rondom de ruimte, tegen de wand of tegen het plafond, zijn bevestigd. Door dit opspannen van het doek ontstaat er een strak en naadloos plafondoppervlak.

Ontvang GRATIS advies van vakmannen

spanplafond zelf plaatsen

Uit welke onderdelen is het opgebouwd?

Wil jij graag de mogelijkheid bekijken om een spanplafond zelf te plaatsen? Dan is dat niet al te moeilijk voor de gemiddelde tot ervaren doe-het-zelver. Het is niet heel eenvoudig, maar door de handleiding aandachtig te volgen en secuur te werk te gaan, is een doe het zelf spanplafond zeker wel mogelijk. Daarnaast bespaar je natuurlijk ook een flink bedrag op de montagekosten, als je het zou uitbesteden.

Een spanplafond kopen kan je online doen of door een bezoek aan de winkel van de leverancier. In beide gevallen kan je kenbaar maken dat jij een doe het zelf spanplafond wil aanschaffen. In dat geval zal er altijd een handleiding of montage film beschikbaar zijn om je stap voor stap in de plaatsing te gaan assisteren.

Laten we kijken waaruit een doe het zelf spanplafond wordt opgebouwd. Spanplafonds zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, belangrijk dus dat jij voor je bezoek aan de bouwmarkt die afmetingen goed in kaart heb gebracht en deze per kamer duidelijk heb opgeschreven.

Ook de kleur van het spandoek en de profielen kunnen afgestemd worden op jouw persoonlijke voorkeur, maar meestal is wit de kleur die wordt aangeboden. Wil jij een andere kleur, dan zal dat waarschijnlijk besteld moeten worden voor een meerprijs. Maar dit is helemaal afhankelijk waar jij het spanplafond koopt.

Voor bijvoorbeeld een doe het zelf spanplafond van 450 x 550 centimeter, heb je het volgende nodig:

  1. Houten latten van bijvoorbeeld 44 x 44 millimeter in voldoende lengtes voor het hele plafond
  2. Schroeven 4,5 x 20 millimeter met cilinderkop
  3. Schroeven of slagpluggen voor het bevestigen van de latten aan de muur
  4. Een profielenset wat bestaat uit; een basisprofiel, een spanprofiel, een afdekprofiel en vier montagehulpstukken.
  5. Eventuele spothouders voor het plaatsen van verlichting, dit bestaat per houder uit; een spothouder, twee aluminium montagestrips en acht schroeven
  6. Het spanplafond doek zelf, meestal wordt dit op maat geleverd
  7. Spangereedschap en overige montage gereedschappen

Wat meer uitleg over dit profielenset. Het basisprofiel is eigenlijk het raamwerk voor de hele constructie van het spanplafond, daar hangt in feite alles aan vast. Het spanprofiel komt onder dit basisprofiel en heeft in doorsnede een V-vorm. Met dit spanprofiel wordt het spanplafond doek dus strak geborgd en gespannen.

Het spanplafond doek plaats je op de V-vorm van het spanprofiel, vervolgens wordt dit spanprofiel in de corresponderende V-opening van het basisprofiel gedrukt. Het spanplafond doek zit hier dus tussen, en zo komt dit spanplafond doek ‘klem’ te zitten en wordt de benodigde strakheid en spanning verkregen.

Tenslotte komt het afdekprofiel ook nog op een speciale opening op het basisprofiel. Dit is om de randen netjes af te werken en het profielenset een mooi zicht te geven. De montagehulpstukken zijn er om het spanplafond doek tijdelijk op te hangen zodat je tijdens de plaatsing niet verstrikt raakt in het doek.

spanplafond zelf plaatsen

Welke gereedschappen zijn nodig voor een spanplafond zelf te plaatsen?

Voor het doe het zelf spanplafond is een speciaal spangereedschap ontwikkeld. Dit helpt jouw om zo snel en eenvoudig mogelijk het spanplafond doek vast te zetten en strak te spannen.

Dit spangereedschap heeft een licht geknikte vorm om zo het spanplafond doek onder een juiste hoek te monteren. Het is gemaakt van sterk staal zodat er extra kracht kan worden uitgeoefend om het doek op de juiste spanning te krijgen. Dit stuk gereedschap wordt ook vaak spatula genoemd.

Daarnaast is het raadzaam de volgende gereedschappen bij het spanplafond zelf plaatsen te hebben:

  • Work mate werkbank
  • Rolmaat
  • Handzaag
  • Verstekbak
  • Potlood
  • Breekmesje
  • Touw
  • Schaar
  • Kniptang
  • Trap

Zorg er altijd voor dat je deze gereedschappen minimaal bij de hand heb tijdens het werk. Dit zal het plaatsen van het spanplafond alleen maar eenvoudiger maken.

Gebrek aan goed gereedschap zal hinderlijk werken. Denk er ook aan ordelijk en veilig te werken. Voorkom rondslingerend gereedschap of materiaal. Dit kan struikelen veroorzaken en het is lastig om tijdens de plaatsing te gaan zoeken naar gereedschap wat kwijt is.

doe-het-zelf spanplafond

Een stap voor stap plan van montage

Voordat jij het doe het zelf spanplafond koopt, moet je uiteraard wel de maten weten van de ruimte waar het geplaatst wordt. Dit is in feite wel de eerste stap die je moet nemen. Hoe gaat dit inmeten?

Wat je moet opmeten is de breedste breedtemaat en de langste lengtemaat van de ruimte. Tel daar, na het opmeten, nog 20 centimeter bij op. Die extra maat, 10 centimeter per kant, heb je nodig om het spanplafond doek vast te kunnen houden terwijl je het vastzet in de profielen.

Schakel de hulp van vakmannen in

Stap 1: bevestiging van de latten

De houten latten vormen de basis om het basisprofiel op vast te maken. Daar begin je dus mee, bevestig deze tegen het plafond en houd rekening met de ruimte die je vrij wilt houden voor verlichting.

Stap 2: bevestiging van de basisprofielen

Na het bevestigen van de houten latten, kan je de basisprofielen hierop monteren. Deze worden aan de onderkant van de latten geschroefd, de hoeken worden verstek gezaagd met de verstekbak.

Stap 3: bepaal de plaats voor de verlichting

Teken de posities af waar jij de inbouwspots wilt gaan plaatsen. Bevestig nu de montage strips aan de spothouder, zorg voor voldoende klemming van de spots in de houder. Span nu met een stukje touw een hulplijn in de lengte zodat je de hoogte kan bepalen van de spots tot het plafond.

Dit hulplijntje kan je maken door het touw vast te klemmen tussen de profielen. Nu kan je de spothouder op deze hoogte bevestigen tegen het plafond. Verwijder nu de hulplijn en leg de bekabeling aan van de spots naar de elektradoos in het plafond. Controleer gelijk of ze ook werken, want nu is er nog tijd om dit te herstellen.

Stap 4: op maat snijden van de spanprofielen

Bepaal heel nauwkeurig de lengtemaat voor de spanprofielen en knip of snij deze op maat. Er mag enige speling zijn in de hoeken tussen de spanprofielen. Leg deze voorlopig op de vloer tegen de muur.

Stap 5: het spanplafond doek plaatsen

Voordat je het doek uitlegt, controleer of de ondergrond helemaal schoon is, let goed op dat er geen rondslingerende schroeven liggen die het doek kunnen beschadigen. Leg nu het doek in het meegeleverde verpakkingsplastic op de grond, vouw het uit.

Zet de trap bij het midden van de muur waar je start. Pak vervolgens het doek op en loop de trap op, en zoek de insteekrand van het basisprofiel en span het doek daartussen met de hulpmontagestukken of met het spangereedschap.

Start in het midden en werk langzaam naar de hoeken toe. Het klemmen tussen de basisprofielen kan met behulp van de hulpmontagestukken, dit doe je om de 70 centimeter. Lastig bereikbare hoeken kan je even zo laten totdat de rest is ingespannen.

Nu kan je de hulpmontagestukken verwijderen van de zijde die af is, en de spanprofielen plaatsen.

Stap 6: het doek strak trekken en afwerken

Als je alle spanprofielen hebt geplaatst, kan je controleren waar er nog plooien zijn. Wanneer die er nog zijn, kan je een stukje doek loshalen en het opnieuw strak trekken zodat de plooien verdwijnen.

Als je tevreden bent over het uiterlijk van het spanplafond in deze staat, kan je het gaan afwerken en de reststukken afsnijden.

Stap 7: de openingen voor de verlichting

Voel nu handmatig waar de spothouders zijn bevestigd, en snijdt daar een kleine opening die groot genoeg is voor het plaatsen van de spots. Monteer de spots en klem ze vast, controleer nogmaals of ze ook werken. Dit insnijden van de gaten is een heel secuur werk wat je echt goed moet uitvoeren, bij een te groot gat is dit niet meer herstelbaar.

Stap 8: bevestiging van de afdekprofielen

De laatste stap is het bevestigen van de afdekprofielen. Het plaatsen van een spanplafond doe het zelf is geen eenvoudig karwei en zeker niet voor een onervaren klusser. Weeg daarom dit besluit goed af voordat je eraan begint, en vergelijk de kosten van uitbesteding aan een vakman.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?

2. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.