Spanplafonds in Antwerpen

spanplafond antwerpen

Spanplafonds in Antwerpen plaatsen? Dat komt dan goed uit, want in deze regio zijn veel vakmensen die bij jou een spanplafond kunnen plaatsen. Spanplafonds worden steeds populairder, omdat je in een oogwenk een helemaal nieuw plafond hebt. Er komt trouwens geen breek- of stucwerk aan te pas en schilderen hoef je ook al niet.

Ben je al nieuwsgierig geworden? Hieronder kan je een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen. Wil je toch iets meer weten over een spanplafond? Lees dan zeker verder.

Offertes uit regio Antwerpen aanvragen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?

2. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Wat bedoelen we met een spanplafond?

Zoals de naam al zegt, is een spanplafond een plafond die opgespannen wordt. Het plafond zelf bestaat uit een doek en dit kan gemaakt zijn van polyester of van pvc-folie. Het doek wordt opgespannen op systeemprofielen die aan de muren zijn bevestigd en op deze manier ‘verdwijnt’ het oude plafond.

Deze methode is heel handig en snel als je een plafond hebt waar bijvoorbeeld scheuren inzitten. In een veel snellere tijd dan je een oud plafond kan herstellen heb je een nieuw plafond dat niet van echt te onderscheiden is.

antwerpen spanplafond

Soorten spanplafonds

Er zijn in principe twee soorten spanplafonds: een plafond van pvc-folie en één van polyester. Hieronder geven we een toelichting over beide soorten.

Een spanplafond van polyester

Bij een spanplafond van polyester is het doek van dit materiaal gemaakt. In vaktermen wordt dit ook wel een ‘koud’ spanplafond genoemd. Deze naam heeft te maken met de manier van aanbrengen. In tegenstelling tot een spanplafond van pvc kan een doek van polyester ‘gewoon’ bij kamertemperatuur aangebracht worden.

Het doek wordt eerst aan de zijkanten op de systeemprofielen gemonteerd en daarna wordt het met behulp van een spatel helemaal strak getrokken.

Een spanplafond van pvc

Een spanplafond van pvc wordt ook wel een ‘warm’ spanplafond genoemd. Deze naamgeving is eveneens afkomstig van de manier van aanbrengen.

Het aanbrengen vindt namelijk plaats met behulp van een hittekanon. Eerst wordt het doek aan de zijkanten vastgezet en vervolgens verwarmt de vakman het doek tot ongeveer zestig graden Celsius. Door deze verwarming gaat het pvc-doek krimpen, totdat het zeil helemaal strak staat.

PVC spanplafond antwerpen

Verschillen tussen beide soorten spanplafonds

Ieder soort spanplafond heeft bepaalde eigenschappen. Welke je kiest, hangt af van de situatie bij je thuis en je eigen smaak. Om een goed keuze te kunnen maken over welk spanplafond het beste bij jou past, kun je je het beste tot de vakman wenden.

Informatie over een spanplafond in Antwerpen kun je heel goed inwinnen bij de plaatselijke vakman. Om je te helpen in het maken van een keuze geven we hier ook de verschillen tussen beide spanplafonds aan.

Wat is het prijsverschil?

De prijsverschillen tussen beide soorten spanplafonds zijn niet heel erg groot. Een spanplafond van pvc is in de regel iets goedkoper dan die van polyester.

Het prijsverschil is vijf tot tien euro per vierkante meter in het voordeel van een spanplafond van pvc. Deze prijs is inclusief de plaatsing van het plafond. Alleen als je hele grote oppervlaktes hebt, kan dit financieel voordeliger zijn.

Zijn er ook kleurverschillen?

Spanplafonds zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, maar de meeste mensen kiezen voor een (gebroken) wit, beige of grijs. Een spanplafond van polyester lijkt het meest op een strak gepleisterd plafond.

Deze plafonds zijn alleen te verkrijgen in matte kleuren. Dit in tegenstelling tot spanplafonds van pvc. Deze plafonds kun je zowel in een matte als een glanzende uitvoering krijgen.

Zijn spanplafonds over te schilderen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je na een paar jaar de kleur van je spanplafond niet meer zo prettig vindt of dat je de ruimte een hele nieuwe look wilt geven. Je kan je spanplafond dan eenvoudigweg overschilderen. Let op: dit is alleen mogelijk bij een spanplafond van polyester.

Toch gebeurt het in de praktijk niet zo vaak dat een spanplafond wordt geschilderd. Het is namelijk niet zo’n eenvoudig werkje.

Spanplafond in Antwerpen

Zie je ook naden?

Een spanplafond van polyester heeft een maximale breedte van vijf meter. Dit betekent dat naden te zien zijn bij plafonds met een breedte van meer dan vijf meter.

Een spanplafond van pvc heeft tegenwoordig ook een maximale breedte van vijf meter. Afhankelijk van de kwaliteit van het spanplafond, zal je dus sneller naden zien. Echter is het wel belangrijk om te melden dat deze in de praktijk nauwelijks waarneembaar zijn. Vraag dit in ieder geval na bij je vakman. Gratis en vrijblijven prijsoffertes kan je hier aanvragen.

Zijn spanplafonds recyclebaar?

In de huidige samenleving waar veel aandacht is voor het milieu is het natuurlijk wel van belang dat spanplafonds, het liefst volledig, recyclebaar zijn. Helaas is een spanplafond van pvc-folie niet recyclebaar. Een spanplafond van polyester is vrijwel geheel (negentig procent) recyclebaar.

Hoe stabiel zijn spanplafonds?

Wat betreft de stabiliteit en sterkte, zijn spanplafonds van polyester stabieler dan die van pvc.
In een spanplafond van polyester zullen minder snel scheuren komen. Als je gaten wilt maken voor het aanbrengen van lichtspotjes of hanglampen is dit bijgevolg ook makkelijker bij een spanplafond van polyester.

Conclusie

Als je de verschillen tussen beide plafonds tegen elkaar afzet, blijkt al snel dat een spanplafond van polyester meer voordelen heeft dan een van pvc. Een vakman op het gebied van spanplafonds in de provincie Antwerpen zal dan ook eerder een spanplafond van polyester aanraden dan één van pvc-folie.

Toch moet dit je er niet van weerhouden om eventueel een spanplafond van pvc-folie te nemen. Iedere situatie is immers weer anders en vraagt een andere benadering. Daarom is het zeker geen slecht idee om al vanaf hier de gouden raad van je vakman in te roepen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Offerte spanplafond Antwerpen

Hoe onderhoud je een spanplafond?

Spanplafonds vragen gelukkig maar weinig onderhoud. In principe kun je een spanplafond heel goed schoonhouden met lauw water, een mild reinigingsmiddel en een doekje.

Het is absoluut niet aan te raden om een spanplafond schoon te maken met schurende schoonmaakartikelen (schuurspons e.d.). Ook bijtende en agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet goed, aangezien deze voor behoorlijke beschadigingen aan het doek kunnen zorgen.

In een ruimte waar veel gerookt wordt, of waar een houtkachel is geplaatst, kan je verwachten dat het doek op den duur vervuild zal raken. Dit kan je helaas niet met een sopje en een doekje schoonmaken. Je zult dan een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf moeten inhuren.

Algemene voordelen van spanplafonds

Spanplafonds hebben in het algemeen heel veel voordelen. Hieronder geven we een opsomming hiervan:

  • Je hoeft niet meer om te kijken naar het oorspronkelijke plafond. Het spanplafond werkt alle ongemakken (scheurtjes en dergelijke) weg. Ook heeft een spanplafond een mooie randafwerking. Je plafond is weer echt helemaal als nieuw.
  • Als je je oude plafond wel graag op wilt knappen, maar er op het moment even geen tijd of geld voor hebt, is een spanplafond een gemakkelijke en handige oplossing.
  • Aan een spanplafond heb je weinig tot geen onderhoud.
  • Bij een spanplafond kun je spotjes of lampen aanbrengen, zonder dat het doek gaat scheuren.
  • Een spanplafond kan bijzonder snel geplaatst worden. Meestal lukt het plaatsen van een spanplafond in een dag. Bij een ongebruikelijke situatie, bijvoorbeeld een moeilijk bereikbaar plafond, is er soms nog een halve of hele dag extra nodig.

Algemene nadelen van spanplafonds

Als je van plan bent om een spanplafond aan te schaffen, is het belangrijk dat je de voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt.

Zo kan je een verantwoorde keuze maken. Voor de volledigheid noemen we hier ook de nadelen van spanplafonds. Vergeet ook niet om een vakman op het gebied van spanplafonds in Antwerpen te raadplegen. Hij kan je hier zeker goede informatie hierover geven.

  • Een spanplafond kan sneller beschadigen dan een traditioneel plafond. Het doek is op zich wel bestendig tegen kleine stootjes, maar als het met echte scherpe voorwerpen in aanraking (bijvoorbeeld een schroevendraaier) komt, is de kans op beschadiging zeer groot.
  • Als een spanplafond eenmaal geplaatst is, kan je er niet veel meer aan veranderen. Vind je de kleur eigenlijk toch niet zo mooi? Dan is dat erg jammer, maar dan zul je een heel nieuw doek aan moeten schaffen. Tenzij je natuurlijk van plan bent om het een likje verf te geven.
  • Als de lampen eenmaal zijn aangebracht, kan je ze later niet meer ergens anders aan het spanplafond bevestigen. Ten eerste moet het hele doek losgehaald worden om de lampen opnieuw te bevestigen en ten tweede kun je de oude gaten niet meer dichtmaken.
  • Je loopt altijd een risico dat het doek verkleurt. Dit is zeker het geval als er in de ruimte gerookt wordt of als er een houtkachel aanwezig is.
spanplafonds Antwerpen

Hoe lang gaat een spanplafond mee?

Een spanplafond is gelukkig een duurzaam product. De meeste spanplafonds gaan zeker tien tot vijftien jaar mee. Dit is ongeveer gelijk aan de garantie die de leverancier op het product geeft. Bij normaal gebruik en goed onderhoud moet een spanplafond zeker nog een aantal extra jaren mee kunnen gaan.

Speciale spanplafonds

Naast standaard spanplafonds met een overwegend witte kleur zijn er nog veel meer mogelijkheden op het gebied van spanplafonds. Hieronder volgt een opsomming van deze ‘speciale’ spanplafonds.

  • Het akoestisch spanplafond is een spanplafond dat hinderlijke geluiden als een galm of resonantie minimaliseert. Hiertoe is het doek voorzien van minuscule gaatjes en tevens wordt er een isolatielaag onder het spanplafond aangebracht. In een ruimte met een akoestisch spanplafond heb je geen last meer van bijvoorbeeld schelle kinderstemmen.
  • Het licht doorlatend spanplafond is heel geschikt om mooie lichteffecten te creëren in de ruimte. In dit geval worden lichtbronnen tussen het oorspronkelijke plafond en het doek aangebracht.
  • Een spanplafond met een print is heel geschikt om iets speciaals van je plafond te maken. Je kunt kiezen voor een doek waar al een print op gedrukt is (bijvoorbeeld een wolkenlucht of een sterrenhemel), maar het is ook mogelijk om een eigen print te laten maken.

Hoe kan je geld besparen op een spanplafond?

Ben je van plan om een spanplafond te kopen? Dan is het handig om meerdere (minimaal drie) offertes van spanplafonds in Antwerpen te laten maken. Als je de offertes naast elkaar legt, krijg je een goed beeld van de prijsopbouw.

Op deze manier kun je zomaar dertig tot veertig procent op de prijs besparen.
Vul het formulier hieronder in, en je krijgt van ons meteen offertes doorgestuurd van verschillende vakmannen uit Antwerpen. En het mooiste van alles… Het is helemaal gratis én vrijblijvend!

Ontvang GRATIS offertes en advies